ایران پرس - وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در واکنش به سفر دو نماینده پارلمان کانادا به منطقه قره باغ، در یاداشتی اعتراضی اعلام کرد،این دو نماینده را در فهرست عناصر نامطلوب قرار داده است.

«حکمت حاجی اف» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان دیروز پنجشنبه گفت: سفر «تونی کلمان» و«ریچل هاردر» نمایندگان پارلمان کانادا به منطقه قره باغ، غیر قانونی و مورد اعتراض دولت باکو است.

دولت باکو هرگونه سفر اتباع خارجی بدون هماهنگی با نهادهای مربوطه جمهوری آذربایجان به منطقه قره باغ را غیرقانونی و نقض قوانین این کشور می داند. مناقشه قره باغ در سال 1988 پس از ادعای ارضی ارمنستان ضد جمهوری آذربایجان آغاز شد.

درنتیجه درگیری بین نیروهای ارمنی و آذری، منطقه قره باغ جمهوری آذربایجان وهفت شهرستان همجوار آن به کنترل نیروهای ارمنستان درآمد.

درماه می 1994 میان طرفین مناقشه، آتش بس برقرار شد و میانجی گری گروه مینسک به ریاست مشترک روسیه، فرانسه و آمریکا برای حل مسالمت آمیزاین مناقشه نتیجه ای نداشته است.

مناقشه قره باغ درحال تبدیل شدن به یکی از طولانی ترین مناقشات مرزی است.

دو کشور آذربایجان و ارمنستان سالهاست که بر سر سرنوشت این سرزمین ها بدون دستیافتن به نتیجه با یکدیگردرحال کشمکش هستند. این مناقشه بخش زیادی از توان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی طرفین را به خود اختصاص داده است.

هریک ازطرفین در این مناقشه حساسیت بالایی نسبت به موضوع مورد مناقشه دارند و عمل دولت آذربایجان در اعتراض به کانادا، بیانگر این حساسیت است.

گفته می شود سفر مقامات کانادایی به منطقه قره باغ ، به معنای به رسمیت شناخته شدن ادعاهای ارضی ارمنستان است و این موضوع مخالفت شدید دولت آذربایجان را به همراه داشت.

بدون توجه به حقانیت ادعاهای طرفین این مناقشه، تجربه تاریخی ثابت کرده است که دخالت کشورهای فرامنطقه ای در بحران های منطقه ای موجب پیچیده تر شدن و اغلب نابودی منافع طرفین به سود منافع قدرت های خارجی می شود.

از اینرو، دخالت های کانادا و هر کشور فرامنطقه ای دیگری تنها امکان شکل گیری مصالحه و توافق بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان را از بین می برد.

«پائول بی استارس» پژوهشگر شورای سیاست خارجی امریکا با اشاره به پیچیده شدن بحران می نویسد: «کشورهای خارجی علارغم تلاش برای حل بحران خود به بخشی از بحران تبدیل شده اند. روسیه خود را متعهد به حمایت از ارمنستان میداند و ناتو نیز در مقابل در کنار جمهوری آذربایجان ایستاده است.»

از سوی دیگر صادرکنندگان سلاح در حال سود بردن از طولانی شدن این درگیری هستند و این کشورها که اغلب خود قدرت های بزرگ را تشکیل داده اند برای ادامه سود خود تلاش خواهند کرد تا به ادامه بحران و نه حل آن کمک کنند.

ازاینرو، لازم است هر دو کشورجمهوری آذربایجان و ارمنستان با تکیه بر منافع مشترک که چیزی جز صلح و ثبات نخواهد بود،از دخالت دادن بازیگران خارجی پرهیز و به حل بحران بیاندیشند. 114/112

بیشتر بخوانید:

اعلام آمادگی گروه مینسک برای دیدار مقامات جمهوری آذربایجان و ارمنستان

قدردانی سفیر ارمنستان درتهران از مواضع ایران درقبال مناقشه قره‌باغ

گزارش: مناقشه قره باغ و 20 سال مذاکرات نافرجام