ایران پرس: سبد نفتی اوپک از ابتدای سال 2021 تاکنون بیش از 30 دلار افزایش یافته است و در ماه اکتبر در بحبوحه کمبود گاز و افزایش قیمت این حامل انرژی در جهان، رکورد بیش از 84 دلار در هر بشکه را شکست.

پس از اینکه تولیدکنندگان اوپک پلاس درخواست آمریکا برای تسریع افزایش تولید را رد کردند، به دلیل تجدید نگرانی ها در مورد عرضه، قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافته است.

قیمت نفت در حالی به بالای 80 دلار درهر بشکه رسیده که به دلیل شیوع کرونا و توقف فعالیت های اقتصادی در بهار سال 2020 ، قیمت ها به زیر 20 دلار در هر بشکه سقوط کرده بود.

پس از آن اعضای اوپک با همراهی 10 تولید کننده نفت غیر اوپکی موسوم به اوپک پلاس توافق کردند 9.7 میلیون بشکه نفت از تولید خود را از بازار خارج کنند و با بهبود شرایط، این کاهش تولید به بازار باز گردد.

اکنون کشورهای صادر کننده نفت در قالب اوپک پلاس بر ادامه سیاست افزایش تدریجی تولید نفت به منظور متوازن شدن قیمت آن اصرار دارند، درحالی که بلوک غرب به رهبری آمریکا بر افزایش قابل توجه تولید نفت به منظور کاهش بهای آن تاکید دارند.

در این راستا اعضای اوپک پلاس در بیست و دومین نشست خود درباره ادامه اجرای توافق کاهش تولید توافق کردند که بر اساس آن تولید اوپک پلاس در ماه دسامبر 400 هزار بشکه افزایش خواهد داشت.

درحالی که تمام هفته گذشته پیش از نشست اوپک پلاس، کشورهای مصرف کننده تلاش می کردند تا به این گروه فشار بیاورند تا تولید خود را افزایش دهد.

«جولیان گیگر Julianne Geiger» کارشناس نفتی می گوید: بانک آمریکا پیش بینی می کند که  رشد قیمت نفت خام ادامه داشته باشد و تا ژوئن 2022 به 120 دلار در هر بشکه  برسد.

موضع واحد اوپک پلاس درباره افزایش تدریجی تولید نفت، نارضایی شدید آمریکا را برانگیخته است. جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد که احتمالا کشورهای اوپک پلاس در راستای خواسته های آمریکا تولید نفت خود را افزایش نخواهند داد.

دولت بایدن برای کنترل قیمت های درحال رشد انرژی تحت فشار قرار گرفته است. افزایش فعالیت های اقتصادی در آمریکا در نتیجه خروج تدریجی از همه گیری کرونا، قیمت نفت و گازوئیل را در این کشور افزایش داده است.

قیمت متوسط بنزین در سرتاسر آمریکا به  سه دلار و 42 سنت در هر گالن رسیده است که بالاترین قیمت از سال 2014 تاکنون بوده است. لذا دولت بایدن اصرار دارد تا با عرضه بیشتر نفت به بازارهای جهانی و در نتیجه کاهش بهای آن، قیمت فرآورده های نفتی در آمریکا را کاهش دهد.

افزایش قیمت بنزین می تواند پیامدهای سیاسی برای دموکرات هایی که به انتخابات میان دوره ای سال آینده نگاه می کنند، داشته باشد. لذا کاخ سفید در سیاستی متناقض و دوگانه در دو عرصه محیط زیست و انرژی، اوپک پلاس را متهم کرده که با مخالفت با تولید بیشتر نفت، احیای اقتصادی در جهان را با خطر مواجه ساخته است.

با این حال این خواسته دولت بایدن به ویژه با مخالفت روسیه مواجه شده است. در واقع تقابل روسیه و آمریکا که درعرصه های مختلف جریان دارد، اکنون درجبهه جدیدی یعنی عرصه نفت تبلور پیدا کرده است.

روسیه با هر گونه افزایش شدید و ناگهانی تولید نفت به دلیل پیامدهای آن بر بهای این فرآورده کلیدی در اقتصاد جهانی مخالف است.

«الکساندر نوواک Alexander Novak» معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرد که این کشور در شرایط کنونی مخالف افزایش شدید تولید نفت در بازار جهانی به دلیل خطر کاهش سطح تقاضا برای خرید نفت است.

به نظر می رسد به رغم خواسته آمریکا و با وجود اینکه برخی شرکا و متحدان واشنگتن مانند عربستان سعودی در اوپک پلاس حضور دارند، اما روند افزایش تولید نفت به صورت مد نظر واشنگتن نخواهد بود و این مساله خود نشانه ای دیگر از کاهش نفوذ جهانی آمریکا تلقی می شود.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

 112

 بیشتر بخوانید:

تصمیم اوپک پلاس برای افزایش عرضه نفت به 400 هزار بشکه در روز