با راه اندازی «مجمع اسلام فرانسه» که بخشی از تلاشهای گسترده «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در راستای تضعیف اسلام در این کشور است، نهاد پیشینی که زیر عنوان «شورای مذهب مسلمانان فرانسه» فعالیت میکرد، منحل میشود. دولت فرانسه در گزینش اعضای این نهاد جدید که نهادی فرمایشی است، نظارت خواهد کرد.
مجمع جدید از 100 نفر تشکیل شده است که بیشتر آنها از امامان جماعت مساجدی هستند که مقامات فرانسوی آنها را انتخاب کرده اند. در وظایف این نهاد آمده است که باید به مشکلات مسلمانان فرانسه، آموزش امامان جماعت، روحانیون شاغل در نهادهایی مانند زندانها، بیمارستانها و نیروهای نظامی رسیدگی کرده و برای تامین امنیت مساجد و مقابله با افراط گرایی و تعصب دینی نیز راهکارهایی بیابد.
«نیکلا سرکوزی» رئیس جمهوری پیشین فرانسه در سال 2003 «شورای مذهب مسلمانان فرانسه» را برپا کرد تا پلی میان نمایندگان آنها با دولت پاریس باشد. «ژرالد درمانن» وزیر کشور فرانسه، مدعی شده که این شورا زیر نفوذ کشورهایی مانند مغرب، الجزایر و ترکیه بوده است.
حامیان ایجاد «مجمع اسلام فرانسه» ادعا کرده اند که این نهاد جدید میتواند ضمن حفظ ارزشهای دمکراتیک و سکولاریسم، فرانسه را از تهدیدات افراط گرایان مصون نگه دارد.
در مقابل، منتقدان بسیاری نیز گفته اند که این اقدام دولت فرانسه، گام دیگری در راستای تبعیض نهادینه شده علیه مسلمانان است که در سال های اخیر هدف تبلیغات اسلام هراسانه دولت و رسانه های فرانسوی قرار گرفته اند. مسلمانان فرانسوی نیزمی گویند که دولت مکرون جرات پیشنهاد طرح مشابهی را برای مسیحیت یا ادیان دیگر ندارد.
اسلام دومین دین در فرانسه بعد از مسیحیت است و مسلمانان حداقل پنج درصد از کل جمعیت فرانسه را تشکیل میدهند.روند اسلام ستیزی و فشارها علیه مسلمانان در فرانسه در سال های اخیر تشدید شده است.
اقدامات دولت مکرون بر پایه «سکولاریسم تهاجمی»
رویکرد و اقدامات دولت مکرون بر پایه «سکولاریسم تهاجمی» است که مبارزه فعال با دین و مظاهر دینی در عرصه جامعه را مد نظر دارد. اساسا مکرون دیدگاه مثبتی در باره اسلام نداشته و درهمین راستا، از هر اقدامی در زمینه اسلام ستیزی و تضعیف اسلام عملا حمایت کرده است.
این اقدامات از دفاع از توهین به ساحت مقدس پیامبر اسلام (ص) با انتشار کاریکاتورهای اهانت آمیز شروع و تا اخراج مسلمانان از فرانسه و بستن مساجد و مراکز اسلامی و ارائه لایحه ای در راستای تقویت سکولاریسم، ادامه می بابد.
«مسعود شجره» رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی می گوید: "مکرون آشکارا اسلام را هدف حمله قرار داده است و ادعا می کند که اسلام در بحران است؛ در حالی که در واقع سیاست های فرانسه و سیاستمداران اروپایی هم رای او، در بحران هستند."
مساله دیگری که به اسلام هراسی در فرانسه دامن زده، در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری این کشور در آوریل 2022 است. مکرون برای جلب نظر راست گرایان فرانسوی و راهیابی مجدد به کاخ الیزه، بر شدت و تنوع اقدامات اسلام هراسانه و فشار بر مسلمانان این کشور افزوده است.
در این میان، نامزدهای راست گرایان افراطی به ویژه «مارین لوپن» رهبر حزب راست گرای افراطی «اجتماع ملی» که از نامزدهای اصلی این انتخابات و رقیب اصلی مکرون محسوب می شود، نیز برای کسب آرا، موضع گیری های تندی علیه اسلام و مسلمانان انجام داده است.
همچنین ظهور نامزد جدیدی به نام «اریک زمور» روزنامه نگار، مفسر سیاسی و یک راست گرای افراطی، برای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه تشدید احساسات اسلام ستیزانه را در این کشور در پی داشته است. زمور از«فاشیست، نژاد پرست و زن ستیز» بودن خود دفاع کرده و مدعی است که می خواهد فرانسه و ارزشهای این کشور را از سوی اسلام و مهاجرت؛ نجات دهد.
پیروزی چنین نامزدهایی در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری فرانسه، نگرانی هایی را از تشدید سیاست های اسلام هراسانه و اسلام ستیزانه در این کشور بوجود آورده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117