«دیمه ناصیف» در مقاله ای که روز جمعه در پایگاه خبری المیادین لبنان منتشر شد، نوشت: گروه های کرد یک بار دیگر و با همان سخنانی که تفاوتی با سخنان گذشته آنان ندارد، به دعوت برای مذاکره با دمشق پاسخ دادند.
«مجلس دموکراتیک سوریه» در واکنش به سخنان وزیر امور خارجه این کشور که گفت گروه های خارجی در پشت پرده اخلال در روند مذاکرات قرار دارند، اعلام کرد: دلیل این مساله ( اخلال در مذاکرات) قید و بندهایی است که قبلا از سوی دولت دمشق (دولت مرکزی) برای برگزاری این مذاکرات اعمال شده بود.
گروه های کرد، بیانیه سیاسی را در خصوص مذاکرات با دمشق تهیه کرده اند که تفاوت بسیاری با توافقاتی دارد که پیش از این حاصل شده است.
از نظر این گروه ها، تعدیلاتی باید در قانون اساسی سوریه صورت گیرد که با تحولات و ماهیت کنونی جامعه این کشور، آن هم پس از سال ها بحران، متناسب باشد. در این بیانیه از دمشق در تعامل با گروه های کرد نرمش بیشتری درخواست شده است.
اما پاسخ رسمی دولت سوریه به این بیانیه همانی بود که چند روز قبل از سوی «ولید معلم» وزیر امور خارجه سوریه اعلام و در آن تاکید شد که دمشق با همه تدابیر گروههای کرد در مناطق تحت کنترل آنان تعامل نخواهد کرد و کردها باید از بین دو گزینه توافق با دمشق و بازگشت به آغوش ملت یا ادامه اعتماد به آمریکا، یکی را انتخاب کنند.
مذاکره میان دولت سوریه و گروه های کرد به دلایلی تاکنون به نتیجه نرسیده است. اولین دلیل آن همان است که «ولید معلم» به آن اشاره کرده و گفته است، برای کسی که ایجاد نظام فدرالی را در کشور خواستار است، جایی در مذاکره با دولت وجود ندارد؛ چرا که چنین نظامی زمینه ساز تجزیه کشور در هر گونه روند سیاسی آینده خواهد بود. گفت و گو با کردها زمانی امکان پذیر است که در وهله اول زمینه حاکمیت دولت مرکزی بر شرق سوریه فراهم و سپس توافق بر سر نحوه اداره این مناطق حاصل شود.
حاکمیت کامل ارضی و استقلال سوریه بدون باز پس گیری منابع طبیعی موجود در شرق این کشور که بستری مناسب برای کشاورزی راهبردی و در برگیرنده میادین نفت و گاز سوریه است، امکان پذیر نیست.
به گفته یک منبع ارشد دولت سوریه، بازسازی این کشور در آینده در گرو کمک قدرت های منطقه ای و بین المللی و طرح هایی است که این قدرت ها به دولت سوریه ارائه می کنند اما سوریه قبل از اتکا به این کمک ها برای پیشبرد طرح های عمرانی خود به منابع انرژی و تولیدات زراعی داخلی وابسته خواهد بود. سوریه پس از برون رفت از بحران کنونی به این زودی ها نخواهد توانست به خودکفایی و آن استقلالی دست یابد که قبل از جنگ از نعمت آن بهره مند بود و بی شک این کشور برای احیای صنعت خود به زمان زیادی نیاز خواهد داشت.
باز پس گیری شرق سوریه به اقداماتی فراتر از عملیات نظامی نیازمند است؛ چرا که تلاش برای تحقق این مهم با هدف پایان بخشیدن به حضور نظامی آمریکا و حاکمیت دوباره دولت مرکزی بر این مناطق آغاز شده است.
در اشغال ماندن بخش هایی از سوریه، برای دمشق مشکلات بسیاری را در امر بازسازی تاسیسات زیر بنایی برای ارائه خدمات و تامین نیازهای اصلی بیش از 15 الی 20 میلیون شهروند سوری که یک چهارم آنان را آوارگان تشکیل می دهند، ایجاد می کند. نگرانی های مسکو در خصوص ماندن شرق سوریه در کنترل گروه های کرد اما کمتر از دمشق نیست.
از نظر مسکو نیز ادامه این وضعیت احتمال تقسیم و تجزیه سوریه و ماجراجویی آمریکا برای بحران زایی با به کارگیری کردها، آن هم در زمانی که مسکو تلاش خود را برای ادامه روند سیاسی حل بحران سوریه به کار گرفته، دو چندان می کند.
از نظر ناظران سیاسی، هر چند که مسکو راه را برای نقش آفرینی بیشتر ترکیه در ادلب فراهم کرده است اما شاید این اقدام از حیث نزدیک شدن منافع سوریه و کشورهای همجوار، به نفع دمشق باشد؛ به ویژه پس از گشوده شدن گذرگاه «النصیب» که بابی برای عادی سازی دوباره روابط سیاسی - دیپلماتیک با کشورهای همجوار قلمداد می شود.
از آنجایی که گروه های کرد می دانند حضورآنان به عنوان یک جریان مستقل در روند سیاسی آینده از موارد ممنوعه در عرصه داخلی و منطقه ای است، تلاش خود را با حمایت نظامی و سیاسی آمریکا برای قرار دادن طرف های ذی ربط در برابر عمل انجام شده آغاز کرده اند.
واشگتن هم در پایان بخشیدن به درگیری های اخیری که در الهجین، شرق فرات با تروریست های داعش آغاز شده است، عجله ای نشان نمی دهد؛ چرا که تلاش دارد داعش را مهار کند؛ نه این که شکست دهد.
هدف واشنگتن بهانه تراشی برای ادامه حضور نیروهای آمریکایی در سوریه و در عین حال حفظ عناصر داعش در خاک این کشور با هدف وارد کردن ارتش سوریه به جنگی فرسایشی و جلوگیری از استقرار آنان در مناطقی است که در جنوب شرق سوریه از دست تروریست ها آزاد شده است.
آمریکا از سوی دیگر تلاش دارد، حضور ایران را در سوریه مهار و با استقرار نیروهای کرد در نوار مرزی راه های ارتباط زمینی میان ایران - عراق و سوریه را مسدود کند.
مترجم:جعفری
بیشتر بخوانید:
رأیالیوم: بیاعتمادی به آمریکا؛ کُردها با دولت سوریه گفت وگو کردند
توافق کردهای سوریه و دولت این کشور برای پایان جنگ
حمله ترکیه به مواضع کردها در شمال عراق / کشته شدن 8 عضو پ.ک.ک
هشدار ترکیه به آمریکا درباره خلع سلاح کردهای سوریه/ تحلیل