ایران پرس- وزیر امور خارجه ایران گفت: امروز برخی از کنشگران منطقه ای، نابرابری ها را فرصتی برای رسیدن به سلطه منطقه ای می پندارند که محاصره قطر توسط عربستان و جنگ در یمن، نمونه ای از این اشتباهات محاسباتی فاجعه آمیز در منطقه است. 

«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران که به قطر سفر کرده است، روز یکشنبه در نشست "گفتگوهای دوحه" به تشریح دیدگاه ایران درباره امنیت در خلیج فارس پرداخت و در این زمینه به نکات مهمی اشاره کرد.

ظریف گفت: "نابرابری در قدرت در میان کشورهای منطقه، به وجود بحران منجر شده است."

وزیر امور خارجه ایران در دیدار با دبیران کل و مقامات ارشد سابق سازمان ملل متحد، از جمله «بان کی مون» دبیرکل سابق سازمان ملل متحد نیز طرح ایران برای صلح هرمز را تشریح کرد. ظریف پیش از این نیز با مقام های کشورهای منطقه از جمله عمان و کویت نیز مشورت هایی در این زمینه داشته است.

این اظهارات و رایزنی ها از دو دیدگاه حائز اهمیت است:

نخست آنکه؛ در این گفتمان ها تصویر روشنی از راهبرد ایران برای حفظ امنیت در منطقه ارائه شد که نشان دهنده دیدگاه ایران درباره امنیت در خلیج فارس و تنگه هرمز است. 

جنبه دوم اهمیت این رایزنی ها؛ نمایان سازی جهت گیری سیاست خارجی ایران در منطقه است.

سیاست خارجی ایران مبتنی بر اعتماد سازی متقابل است. برهمین اساس جمهوری اسلامی ایران راهبردهایی همچون امضای پیمان عدم تعرض و مشارکت جمعی برای حفظ امنیت را پیشنهاد کرده است.

«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود در مجمع عمومی امسال سازمان ملل ازطرح «ابتکار صلح هرمز» (Hormoz Peace Endeavor) رونمایی کرد.

این طرح شامل راهکارهای مشترک برای حفظ ثبات و امنیت در منطقه است. این طرح به سود همه کشورهای منطقه است زیرا برآیند نهایی آن ایجاد سازو کارهای مشترک امنیتی با تکیه برظرفیت های درون منطقه ای است.

این موضوعات  که  در سخنرانی ظریف و در رایزنی های وی در حاشیه اجلاس دوحه مورد تاکید قرار گرفت در نقطه مقابل تحرکات آمریکا در منطقه قرار دارد.

«دنیس اتلر» استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی آمریکایی با اشاره به هدفی که آمریکا از تلاش‌ برای تشکیل ائتلاف دریایی در منطقه دنبال می‌کند، می گوید: "ایالات متحده می‌خواهد نیروی امنیتی خود را که متشکل از نیروهای آمریکایی و متحدان اروپایی‌اش است به‌طور یکجانبه به خلیج فارس تحمیل کند."

این تحلیلگر مسایل سیاسی تصریح می کند: "هرگونه طرح امنیتی در خلیج فارس باید توسط همه طرف‌های مربوطه از جمله ایران مورد تأیید قرار گیرد و توسط سازمان ملل اداره شود."

یکی از علل مخالفت ها و کارشکنی ها در زمینه شکل گیری همگرایی امنیتی در منطقه؛ منافع نامشروع قدرت های سلطه جو است که با بحران سازی و ناامن کردن منطقه بدنبال فروش سلاح و تسلط بر منابع انرژی در منطقه هستند.

اظهارات ظریف در دوحه دراین باره قابل تامل است.

محمدجواد ظریف اظهار داشت: "کشورهای حاشیه خلیج فارس، نزدیک به یک چهارم واردات جهانی سلاح را طی سال های 2014 تا 2018 به خود اختصاص داده اند و در این میان آمریکا بیشتر این سلاح های مرگبار را فروخته است."

جمهوری اسلامی ایران اما در حفظ امنیت خود و دور کردن تهدیدها از منطقه کاملا جدی است و در این زمینه وابسته به دیگران نیست. اظهارات وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به همین نکته اشاره دارد.

امیر سرتیپ «امیر حاتمی» روز یکشنبه در مراسمی در تهران گفت: "باید همواره از آمادگی لازم در ابعاد مختلف برخوردار بود تا بتوان قدرت بازدارندگی و موثر خود را همچنان حفظ  کرد و ارتقا داد."

آنچه مسلم است جنگ، تحریم ها و تشکیل ائتلاف های ساختگی در منطقه هیچگاه نتوانسته است ملت ایران را به زانو درآورده و یا منطق تصمیم گیری ملت ایران را تحت تاثیر قرار دهند.

از اینروست که سخنان وزیرامور خارجه ایران در اجلاس دوحه ضمن تاکید بر همگرایی امنیتی؛ ضرروت برخورداری از اقتدار برای مقابله با تهدیدها را نیز خاطر نشان می سازد.

نویسنده: جمشید امین زاده

116

بیشتر بخوانید:

ظریف: اختلافات منطقه‌ای را از طریق صلح‌آمیز و ارتقای ارتباطات حل و فصل کنیم

امیر حاتمی: ایران توانایی کامل تغییر معادلات منطقه را براساس راهبردهای خود دارد