تحلیل؛

ایران پرس: الکساندر لاورنتی‌اف، نماینده رئیس‌جمهور روسیه در سوریه، روز 25 ژانویه و در پایان نشست «روند آستانه» در قزاقستان، اعلام کرد که کشورهای شرکت کننده در این نشست (روسیه، ایران و ترکیه) بر حضور آمریکا در سوریه به عنوان عامل بی ثباتی اتفاق نظر دارند. تحولات میدانی مربوط به سوریه و مبارزه با تروریسم محور بیست و یکمین نشست روند آستانه اعلام شده است.

به گفته لاورنتی اف حضور غیرقانونی آمریکا و تلاش این کشور برای ایجاد گروه‌های جدایی‌طلب در شمال و جنوب سوریه عامل اصلی بی‌ثباتی در این کشور بوده و مقامات آمریکایی از شبه نظامیان داعش برای بی ثبات کردن اوضاع سوریه استفاده می‌کنند. تاکید روسیه در کنار دیگر کشورهای عضو روند آستانه یعنی ایران و ترکیه بر حضور آمریکا در سوریه به مثابه عامل بی ثباتی نشان دهنده اجماع نظر بین طرف های مختلف درگیر در مساله سوریه در زمینه  نقش مخرب ایالات متحده در این کشور جنگزده است.

آمریکا سال هاست به حضور نظامی غیر قانونی خود در سوریه ادامه داده و اکنون نیز بر تداوم این امر تاکید می کند. اما تنش‌های اخیر در منطقه، از جمله جنگ در غزه و بیش از ۱۵۰ حمله توسط گروه های مقاومت در عراق و سوریه علیه پایگاه ها و مناطق استقرار نظامیان آمریکایی در این دو کشور، وضعیت را برای آمریکایی‌ها پیچیده کرده است.

رسانه آمریکایی پولیتیکو به نقل از سه مقام ارشد دولت آمریکا گزارش داده است که مذاکراتی درباره عقب نشینی نظامیان آمریکایی از سوریه جریان دارد. مقامات آمریکایی این عقب نشینی را به عنوان بخشی از برنامه ریزی معمول در مورد اینکه کجا نیروهای آمریکایی در منطقه مفیدتر هستند و چه مدت دیگر مأموریت نظامی باید ادامه یابد، مطرح کرده‌اند. با این حال دولت بایدن  حداقل در ظاهر عقب نشینی نیروهای آمریکایی از سوریه را رد کرده است.

نیروهای آمریکایی در چند سال گذشته در قالب ائتلاف بین المللی ضد داعش و به بهانه مبارزه با این گروه تروریستی در سوریه حضور پیدا کرده ، اما در عمل به جز کشتار غیر نظامیان و سرقت نفت سوریه کار دیگری انجام نمی دهند. اقدامات جنایتکارانه آمریکا در سوریه در یک دهه اخیر اساسا اقداماتی حساب شده و هدفمند بوده است. آمریکا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما از سال 2011 به حمایت از گروههای تروریستی در سوریه با هدف سرنگونی دولت قانونی بشار اسد وتضعیف محور مقاومت پرداخت.

در مرحله بعد دولت اوباما به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش که خود پایه گذار و حامی اصلی آن بود، عملیات هوایی و زمینی را در سوریه از سال 2014 آغاز واقدام به استقرار نظامیان آمریکایی دراین کشور نمود. سپس دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا ضمن حفظ حضور نظامی غیرقانونی امریکا در سوریه به بهانه مبارزه با داعش،عملا اقدام به اشغال بخش هایی از خاک سوریه و غارت نفت این کشور پرداخت. نیروهای آمریکایی در مناطق شرق سوریه که محل میادین و تاسیسات گازی و نفتی این کشور است حضور داشته و نفت سوریه را به یغما برده و از طریق خاک ترکیه آن را خارج می کنند.

اکنون نیز دولت بایدن بی اعتنا به اصول و موزین بین المللی مانند حق حاکمیت و نیز تمامیت ارضی سوریه و بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل ،اشغال غیر قانونی مناطقی از سوریه را تداوم بخشیده است. بایدن همان سیاست زورمدارانه ترامپ را در قبال محور مقاومت و سوریه دنبال کرده و هر از چند گاهی به مواضع نیروهای مقاومت حملات هوایی و موشکی صورت می دهد.

مسکو معتقد است که واشنگتن نه فقط به به مانع تراشی در مسیر حل و فصل سیاسی بحران سوریه ادامه می دهد، بلکه از گروه‌های تروریستی به ویژه داعش استفاده ابزاری کرده و آنها را به نبرد علیه دولت قانونی سوریه  تحریک می‌کند و در عین حال اقدامات مسلحانه  عناصر این گروه تروریستی علیه سوریه را تسهیل می نماید.

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه می گوید: آمریکا تلاش می‌کند سوریه را در وضعیت بحران نگه دارد و بار دیگر اقدامات خصمانه از سرگرفته شوند. اشغالگران آمریکایی اقدامات خصمانه‌ای در پیش می‌گیرند، از جمله اینکه آشکارا تشکل‌های شبه‌دولتی را در سوریه ایجاد کرده و مستقیما به جدایی‌طلبی تشویق می‌کنند. تاکید جدید روسیه بر این مساله از زبان نماینده ویژه پوتین در سوریه نشان می دهد که مسکو کاملا بر نقش تنش آفرین واشنگتن در سوریه آگاه  بوده و خواهان پایان این روند مخرب است.

نکته پایانی این که حضور نظامی آمریکا در سوریه وعملیات نظامی آن با توجه به مخالفت های مکرر دولت قانون این کشور اقدامی غیر قانونی وبرخلاف موازین وقوانین بین المللی به ویژه نقض منشور سازمان ملل و نقض آشکار حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116

بیشتر بخوانید:

حملات موشکی به پایگاه اشغالگران آمریکایی در سوریه

حمله مقاومت اسلامی به 2 پایگاه آمریکا در شرق سوریه