ایران پرس: دور دیگر اجلاس سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه مسلمان (دی هشت) به میزبانی بنگلادش برگزار شد.

در نشست داکا - که به صورت مجازی برگزار شد - ریاست سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور اسلامی در حال توسعه (دی هشت) ، به بنگلادش واگذار شده است.

جمهوری اسلامی ایران ، ترکیه ، پاکستان ، مالزی ، اندونزی ، بنگلادش ، مصر و نیجریه  هشت عضو این گروه اولیه هستند که به سازمان تغییر کرده است.

در حقیقت ، این کشورها پتانسیل های زیادی نظیر جمعیت جوان ، منابع متنوع طبیعی دارند که می تواند برای توسعه اقتصادی جهان اسلام مفید باشد. این سازمان اقتصادی تاثیرگذار از زمان تاسیس ، در مقابل بی عدالتی و جهان تک قطبی موضع گرفته و در مقابل آن ایستاده است.

تقویت همکاری های اقتصادی میان کشورهای عضو

سازمان دی هشت بعد از بیش از ربع قرن ، همچنان اهدافی نظیر تقویت همکاری های اقتصادی میان کشورهای عضو را در دستور کار دارند.

این حقیقت را نمی توان انکار کرد که اعضای سازمان دس هشت ، ظرفیت‌ها و توانمندی ‌های برجسته‌ای دارند که در شرایط فعلی از بخش قابل توجهی از این ظرفیت‌ها ، بهره برداری مناسبی به عمل نمی آید.. این در حالی است که 15 درصد از کل منابع نفتی جهان و 23 درصد از مجموع ذخایر گاز طبیعی جهان ، در اختیار اعضای این سازمان اقتصادی است.

1 میلیارد نفر مجموع جمعیت 8 کشور عضو دی هشت

در عین حال ، مجموع جمعیت 8 کشور عضو این دی هشت نزدیک به 1 میلیارد نفر است و با وجود آن که در مجموع ٬ حجم مالی اقتصاد این کشورها نزدیک به 4 هزار میلیارد دلار است ، اما میزان مبادلات تجاری اعضا در داخل گروه با یکدیگر به رقمی معادل 110 میلیارد دلار بالغ می گردد که بسیار ناچیز است.

ضرورت افزایش مبادلات داخلی کشورهای دی هشت

کشورهای دی هشت می بایست مبادلات داخلی خود را به میزان بسیار چشمگیری افزایش دهند. در همین ارتباط ، "محمدعلی بصیری" استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی معتقد است: 

"کشورهای دی هشت برای گسترش و افزایش روابط اقتصادی با یکدیگر از اراده بالایی بروردار هستند. اما در حوزه عمل ، در بعد اقتصادی و نظام های سیاسی حاکم بر کشورهای عضو این سازمان ، اختلافات عمده ای میان اعضا وجود دارد  و همین مسائل و مشکلات تاکنون مانع موفقیت کشورهای عضو این سازمان است".  

تقویت حداکثری نقش دین مبین اسلام در میان اعضای دی هشت

در همین زمینه ، بسیاری از کارشناسان می گویند، تقویت هرچه بیشتر نقش دین مبین اسلام در میان اعضای دی هشت ، همکاری کشورهای عضو در جهت تحقق اهداف اقتصادی اعضا از طریق بهره‌گیری از امکانات گسترده یکدیگر ، همکاری و همیاری با کشورهای عضو در عرصه های اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی ، همکاری و اتخاذ مواضع مشترک اقتصادی در سطح منطقه ای و جهانی ، همکاری و هماهنگی در امور صنعتی و فناوری ، استفاده از تجارب کشورهای عضو در جهت رفع تنگناهای اجتماعی و اقتصادی و بهره‌گیری از سازمان به منظور برخورد با تهدیدها و چالش‌های بین المللی از جمله راهکارهای برون رفت کشورهای دی هشت از روند فعلی است.

نقش ایران و ترکیه در شکل گیری دی هشت

به باور این دسته از کارشناسان ، ایران و ترکیه به عنوان کشورهایی که در شکل گیری این تشکل ارزشمند پیشقدم بوده اند، به تقویت و تعمیق همکاری در بین کشورهای عضو "دی 8" اهمیت داده و در روند جهانی شدن ، این سازمان باید جایگاه خود را در عرصه بین المللی به دست بیاورند و به صورت یک سازمان بین المللی موثر و پویا در سطح جهانی مطرح شوند.

این کارشناسان با استناد به این واقعیت که "دی 8" در میان تشکل ها و سازمان های بین المللی نوع منحصر به فردی با موقعیت و امکانات ویژه است، تاکید دارند که کشورهای عضو "دی 8" با گستره وسیع جغرافیایی و قرار داشتن در مناطق مهمسه قاره جهان ، دارای امکانات بالقوه و نیروی انسانی قوی هستند که به حرکت درآمدن این امکانات و هدایت آگاهانه آن می تواند به توسعه و تعمیق منافع مشترک در ملل مسلمان کمک مهمی بنماید.

نویسنده:محمد علی طالبی

113

بیشتر بخوانید:

گروه دی هشت؛ از آرمان 1996 تا واقعیت 2022