تحلیل؛

ایران پرس: رئیس جمهوری ایران پیش از سفر به روسیه برای شرکت در نشست بریکس، گفت: بریکس راهی برای قوی تر شدن و همچنین راهی برای برون رفت از یکجانبه گرایی آمریکا در نظام جهانی است.

 

پزشکیان امروز سه شنبه در پنجمین سفر خارجی، به دعوت ولادیمیر پوتین و به منظور شرکت در شانزدهمین نشست سران بریکس، عازم شهر کازان محل برگزاری این اجلاس در روسیه شد.

شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس روزهای اول تا سوم آبان در کازان روسیه برگزار می‌شود. این اولین حضور رسمی جمهوری اسلامی ایران در این نشست به عنوان عضو رسمی است. ایران ژانویه ۲۰۲۴ به عضویت رسمی بریکس در آمد.

گروه بریکس یا اقتصادهای نوظهور در ابتدا با حضور کشورهای روسیه، چین، هند و برزیل شکل گرفت و سپس آفریقای جنوبی به آن پیوست. در ابتدای سال جاری میلادی، کشورهای ایران، عربستان سعودی، امارات، مصر و اتیوپی نیز به این گروه اضافه شدند. 

گروه بریکس به لحاظ سیاسی و اقتصادی حائز اهمیت زیادی هم برای اعضا و هم برای کشورهای غیر عضو به خصوص قدرت‌های غربی است. به لحاظ سیاسی اهمیت بریکس در این است که نظام جهانی را به سمت چند جانبه‌گرایی سوق می‌دهد و راهی برای برون رفت از یک جانبه‌گرایی ایالات متحده آمریکا در نظام بین‌الملل محسوب می‌شود.

با توجه به اینکه کشورهایی نظیر چین، هند و روسیه به عنوان قدرت‌های جهانی و همچنین کشورهایی نظیر جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی و برزیل به عنوان قدرت‌های منطقه‌ای در این گروه حضور دارند امکان چند جانبه‌گرایی نیز عملاً فراهم می‌شود. در همین راستا، اجلاس سران بریکس در کازان روسیه با موضوع «تقویت چندجانبه گرایی» با حضور اعضا و اجلاس بریکس-پلاس با حضور اعضا و حدود ۳۰ کشور و سازمان دیگر با عنوان «بریکس و جنوب جهانی» برگزار می‌شود.

مسعود پزشکیان نیز در نشست خبری پیش از عزیمت به روسیه عنوان کرد بریکس سازمانی است که به منظور ایجاد وحدت و انسجام و برای کنترل قدرت بلامنازع آمریکا ایجاد شده است. این گروه می‌تواند یکجانبه‌گرایی آمریکا را تحت الشعاع قرار دهد.

به لحاظ اقتصادی نیز از یک سو گروه بریکس از ظرفیت‌های اقتصادی قابل ملاحظه‌ای برخوردار است و حدود ۳۰ درصد از اقتصاد جهان را در اختیار دارد و همین موضوع می‌تواند سبب افزایش همکاری و تعامل اقتصادی میان کشورهای عضو شود و از سوی دیگر برخی از کشورهای عضو با معضل تهدیدهای آمریکا مواجه هستند.

برخورداری از ۳۰ درصد اقتصاد جهان و همچنین نیمی از جمعیت جهان در کنار تهدید مشترک تحریم‌های ظالمانه ایالات متحده آمریکا می‌تواند زمینه همکاری اقتصادی میان کشورهای عضو بریکس را فراهم کند و به عنوان یک فرصتی به طور خاص برای عبور از تهدید ناعادلانه تحریم باشد.

تاسیس سیستم پرداخت "بریکس پی" می‌تواند به کاهش وابستگی کشورهای عضو بریکس به دلار آمریکا و سیستم مالی غرب منجر شود و امکان انجام مبادلات بین‌المللی بدون دخالت آمریکا را فراهم کند. این سیستم که به‌دنبال جایگزینی برای سوئیفت است، به کشورهایی که تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارند کمک می‌کند تا تراکنش‌های مالی خود را مستقل از نظام مالی غرب انجام دهند.

نویسنده: سید رضی عمادی