امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع ایران روز سه شنبه در همایشی با تبیین شرایط کنونی ایران با اشاره به قدرت نظام اسلامی در عصر حاضر تصریح کرد، رویدادهای چهار دهه گذشته نشان داد که ایران با عبور از گردنه های سختی همچون جنگ و تحریم توانست در میدانی کاملاً نابرابر و با کمبود منابع و امکانات، با سلاح ایمان، بر دشمن غلبه کند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا هشتم مه 2018 با تکرار اتهامهای بی اساس علیه ایران، خروج واشنگتن از برجام را اعلام کرد.
آمریکا با خروج از برجام و تصمیم به بازگرداندن تحریمهای نفتی از چهارم ماه نوامبر براین گمان است که می تواند ضربهای کاری به اقتصاد ایران وارد کند؛ اما این رویای ترامپ تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟
ادامه روابط تجاری چین، هند و ترکیه با ایران
گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می دهد، در سال گذشته میلادی، (2017) چین به تنهایی خریدار 24 درصد نفت خام و میعانات گازی ایران و هند نیز با 18 درصد در جایگاه دوم قرار داشته است.
چین اما اعلام کرده است حتی واردات نفت خام خود از ایران را افزایش می دهد. هند هم تصریح کرده است در مورد خرید نفت از ایران بر اساس منافع ملی خود و نه تبعیت از تحریم های امریکا، تصمیم می گیرد.
«دارمندرا پرادهان» Dharmendra Pradhan وزیر نفت هند گفته است که هند تحریم های آمریکا علیه ایران را به عنوان یک چالش درنظر می گیرد؛ زیرا دهلی نو دارای روابط نزدیک با جمهوری اسلامی ایران است.
علاوه بر چین و هند، ترکیه نیز که بزرگ ترین مشتری اروپایی نفت ایران است، اعلام کرده که روابط تجاری خود با ایران را کاهش نمیدهد.
ترکیه در ماههای گذشته، واردات نفت خام از ایران را افزایش داده و به 230 هزار بشکه در روز رسانده است. وزیر اقتصاد این کشور گفته است که خروج آمریکا از برجام تأثیری بر روابط اقتصادی ایران و ترکیه نخواهد داشت.
«ریچارد نفیو» کارشناس ارشد تحریمها در تیم مذاکرات هستهای امریکا در زمان اوباما می گوید:
"اگر اروپا در دوره قبل از برجام به صورت داوطلبانه تصمیم به اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران نمیگرفت، شش سال طول میکشید تا طبق قوانین تحریمی آمریکا، واردات نفت این قاره از ایران به صفر برسد."
اروپا با خروج ترامپ از برجام اکنون می داند که سیاست «شیرین کردن برجام به کام ترامپ» و «راضی کردن رئیس جمهور آمریکا» کاری بیهوده است.
وقت آن است تا قاره سبز استقلال خود از واشنگتن را نشان دهد
مخالفت های جهانی با سیاست های یکجانبه امریکا و ایستادگی مقابل باج خواهی های امریکا مسئله ای جدی است.
خبرگزاری رویترز، روز سه شنبه به نقل از «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد، واشنگتن درخواست برخی کشورها برای مستثنیشدن از تحریمهایی که از ماه نوامبر برای ممانعت از صادرات نفت ایران اعمال میشود را در نظر میگیرد.
البته امریکا می داند که طرف دیگر ماجرای تحریم و خروج از برجام ظرفیت های بزرگ ایران و نظام جمهوری اسلامی است.
جمهوری اسلامی ایران امروز قدرتمند تر و ملت ایران منسجم تراز گذشته و دارای قدرت بازدارندگی فعال است و حرکت رو به رشد نظام اسلامی با قدرت ادامه دارد.
این مولفه ها را امریکا ناگزیر است بپذیرد و در ارزیابی ها ی خود در باره ایران واقع بینانه باشد. یعنی همان نکته ای که وزیر دفاع ایران بر آن تاکید کرده و گفته است که جمهوری اسلامی ایران به دلیل داشتن ظرفیت های عظیم انسانی و منابع متعدد با تحریم متوقف نمی شود.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/110
بیشتر بخوانید:
رشد ایران در سال 1395: 8/3 درصدی با نفت و 6/3 درصدی بدون نفت
به صفر رساندن صادرات نفت ایران؛ از حرف تا عمل/تحلیل