«علی طیب نیا» وزیر امور اقتصاد و دارایی ایران برای شرکت در نخستین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و مجارستان به بوداپست، سفر کرده است.
برقراری روابط بانکی میان دو کشور و رفع موانع موجود برای فعالیت های اقتصادی و افزایش میزان مبادلات تجاری از محورهای این نشست بود.
در همین چارچوب بانک توسعه صادرات مجارستان (اگزیم بانک ) برای افزایش مبادلات تجاری بین دو کشور یک خط اعتباری 85 میلیون یورویی را به ایران اختصاص داد.
شش سند همکاری در زمینه های اقتصادی، فرهنگی و ورزشی نیز بین ایران و مجارستان با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران و «پیتر سیارتو» وزیر امورخارجه و تجارت مجارستان امضا شد.
اظهارات «ویکتور اوربان» در نشست بوداپست و تاکید وی براستفاده ازهمه ظرفیت های همکاری در عرصه مناسبات جدید ایران واروپا، از چند جهت قابل توجه است.
این اظهارات را در واقع می توان بازخورد حرکت رو به جلو در مناسبات ایران و اروپا پس از اجرای برجام و همچنین درچارچوب همگرایی در مسائل مطرح در حوزه روابط دو طرف ارزیابی کرد.
در حال حاضر ایران و کشورهای اروپایی وارد فصل تازه ای از همکاری ها شده اند که مهمترین شاخص های آن، همکاری در زمینه های مقابله با تروریسم؛ قاچاق مواد مخدرو جرایم سازمان یافته است.
این تعامل نشان می دهد که گفتگوهای ایران و اروپا از سطح انتقادی به سطح همکاری های راهبردی ارتقاء یافته است.
البته امریکا موافق این همگرایی نیست و به بهانههای ساختگی ،سعی دارد مانع گسترش روابط راهبردی بین ایران و اتحادیه اروپا شود؛ اما اروپا در موضع گیری هایش نشان داده است که نمی تواند برای همیشه به گروگان سیاست ها و خواسته های یکجانبه آمریکا تبدیل شود.
اروپا یکبار تاثیرات منفی این جریان را در تبعیت از تحریم های امریکا علیه ایران تجربه کرد و دیگر مایل به تکرار این تجربه نیست.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشتر نیز در مذاکراتش با مقامهای ایران به همین نکته اشاره کرده و گفته بود که اتحادیه اروپا مصمم به گسترش همکاریها با ایران در راستای تأمین منافع مشترک است.
موگرینی بعنوان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی قبل نیز در گفتگویی با شبکه سی ان ان، با اشاره به مواضع ترامپ در خصوص برجام، تاکید کرد؛« توافق هسته ای ایران، توافقی دوجانبه بین ایران و آمریکا نیست؛ این توافقی چندجانبه است که در قالب قطعنامه ی شورای امنیت در سازمان ملل تصویب شده است ».
اکنون با قطعیت می توان گفت اتحادیه اروپا برای نقش ایران به عنوان عنصر ثبات بخش در منطقه اهمیت ویژه ای قایل است.به همین دلیل در دیدارها و نشست های مشترک برافزایش و تقویت همکاری های دوجانبه تاکید دارد.
این سطح از گفتگوها با توجه به دیدگاههای اتحادیه اروپا در خصوص مسایل سیاسی منطقه؛ می تواند سبب تقویت همگرایی های سیاسی شود و به ایجاد صلح و ثبات در منطقه کمک کند.
ایران و کشورهای اروپایی شاید در همه موارد لزوماً دید گاههای یکسان ندشته باشند اما زمینه های مشترک مهمی در مواضع دوطرف و در نگاه به مسایل کلان در منطقه وجود دارد.
این مشترکات می تواند به شکل گیری گفتمانی سازنده در جهت یافتن راه حل برای مسایل و تهدید های مشترک منجر گردد. 113/110
بیشتر بخوانید:
وزیران خارجه اتحادیه اروپا: اتحادیه برای اجرای برجام "تعهد قاطع" دارد
واکنش روسیه و اتحادیه اروپا به خبر آزمایش موشکی ایران
ثبت شکایت بانک تجارت ایران در دادگاه اتحادیه اروپا