نماینده تجاری روسیه در ایران گفت: در جریان برگزاری نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه، دو طرف برای راهاندازی یک سیستم شبه سوییفت توافق خواهند کرد.
شانزدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه قرار است از 29 نوامبر به میزبانی روسیه برگزار شود و در آن درباره طیف گسترده ای از همکاری ها در حوزههای انرژی، حملونقل ، پولی و بانکی و علم و فناوری، رایزنی و تصمیم گیری خواهد شد.
رستم ژیگانشین نماینده تجاری روسیه در ایران روز سه شنبه در نشستی در تهران با اشاره به تشکیل نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه طی دو هفته آینده در روسیه گفت: در این نشست که میان اعضای کابینه دولتهای دو کشور برگزار میشود، تصمیمات مهمی برای برقراری سیستم شبه سوئیفت میان ایران و روسیه اتخاذ خواهد شد و در صورت توافق نهایی دو کشور، طی دو یا سه ماه آتی این سیستم مبادله مالی میان ایران و روسیه راهاندازی و شروع به کار خواهد کرد.
ایران و روسیه از سال گذشته خواهان اجرایی شدن تفاهمات پولی - بانکی بین دو کشور با هدف تسهیل و افزایش روابط تجاری هستند. سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران 29 ژوئن در حاشیه اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر در دیدار با ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه گفت: تبادلات مالی ایران و روسیه باید مستقل از سیستم تبادلات مالی غرب گسترش یابد.
در همین راستا ، ایران و روسیه در یکسال اخیر برای اتصال سیستمهای بین بانکی خود به منظور دور زدن شبکه تراکنشهای مالی سوئیفت، همکاریهایی را آغاز کرده اند چرا که هر دو کشور با تحریمهای شدید غرب مواجه هستند و به همین دلیل عملاً تسویه حساب تجاریشان از طریق سوئیفت بسیار دشوار و یا غیرممکن شده است.
این مساله سبب شده است تا موضوع استفاده از ارزهای ملی و استفاده از سیستم تراکنش مالی خارج از سوئیفت، یکی از محورهای مهم رایزنی مقامات اقتصادی ایران و روسیه در ماههای اخیر شود.
علی صالح آبادی رئیس بانک مرکزی در این باره گفته است: هم اکنون ایران برای جایگزینی سوئیفت، از سامانههای پیامرسان بینبانکی بومی استفاده میکند و روسیه نیز پیامرسانهای بومی خود را دارد که میتواند مبنایی برای همکاری بانکی بین دو کشور باشد.
بدیهی است، تحریم های غرب به ویژه آمریکا علیه ایران و روسیه که هر کدام به ترتیب به بهانه هایی همچون برنامه صلح آمیز هسته ای و بحران اوکراین اعمال شده است، انگیزه مقامات دو کشور را برای تحکیم روابط ، از جمله در زمینه های پولی ، تجاری، انرژی ، ترانزیت و همچنین همکاری های چند جانبه و منطقه ای افزایش داده است و بر همین اساس استفاده از سیستم تراکنش های مالی خارج از سوئیفت و استفاده از ارزهای جایگزین دلار از جمله طرح های جمهوری اسلامی ایران و روسیه برای بی اثر کردن تحریم ها، محسوب می شود.
این در حالی است که آمارها نیز نشان می دهد ایران و روسیه در شرایط تحریم ها ، علاوه بر گسترش مناسبات سیاسی ، روابط تجاری و اقتصادی خود را افزایش داده اند؛ حجم تجارت ایران و روسیه طی سال گذشته ( 2021 ) با افزایش ۸۰ درصدی به حدود ۴ میلیارد دلار رسید که در طول تاریخ تجاری دو کشور بی سابقه است؛انتظار می رود با تفاهم های صورت گرفته و اجرایی شدن سیستم شبه سوئیفت در روابط پولی و بانکی دو کشور، این رقم تا بیش از ۱۰ میلیارد دلار نیز ارتقا یابد.
119
نویسنده: عقیقی