حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه این موضوع را در دیدار با مقام های سوریه در دمشق که روزشنبه ودر ادامه سفر وی به روسیه و لبنان انجام شد،مورد تاکید قرار داد.
یکی از اولویت ها در دیپلماسی دولت سیزدهم تقویت روابط با کشورهای منطقه با رویکرد به تقویت ثبات و امنیت جمعی درمنطقه؛ توسعه مناسبات اقتصادی دو و چند جانبه و ترغیب کشورهای منطقه به مشارکت در حل وفصل مناقشات منطقه ای بدون دعوت از بیگانگان است.
این استراتژی، سبب تغییر در معادلات امنیتی و نظامی بسود کشورهای منطقه شده است.شکست توطئه امریکا-اسراییل و برخی متحدان منطقه ای انها در سوریه و عراق که با هدف تجزیه و ترسیم مرزهای جدید در کشورهای منطقه طراحی شده بود از نتایج مهم در این زمینه است. تحولات و رخدادهای سیاسی در غرب آسیا که تازه ترین مورد ان خروج خفت بار نظامیان امریکا از افغانستان است از نشانه های این تغییرات است.
بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در دیدار وزیر خارجه کشورمان، خروج آمریکا از افغانستان را نشانه ظهور محورهای جدید و افول و زوال محور غربی دانست و گفت؛ کشورهای منطقه و همسایه افغانستان میدانند که آمریکا مسئولیت اعمال و سیاست هایش در افغانستان را نمیپذیرد و جمهوری اسلامی ایران این ظرفیت را دارد و باید برای به موفقیت رسیدن تحولات افغانستان، با کشورهای همسایه آن و سایر کشورهای صاحب نقش وارد مذاکره شود.
سوریه اگر چه در میدان مبارزه به پیروزهای چشمگیری دست یافته است اما در خصوص تحولات ادلب و خاتمه اشغالگری و پاکسازی همه مناطق تحت اشغال باید راه مبارزه و تقویت وفاق ملی را ادامه دهد و در این راه ایران برای کمک به سوریه کوتاهی نخواهد کرد .
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر مسائل سیاسی جهان عرب با تاکید بر اینکه حضور نظامی ایران در سوریه وجهه قانونی دارد ؛تصریح می کند ؛ این حضور در بردارنده یک پیام دوگانه به آمریکا و اسراییل و نمایانگر یک ائتلاف راهبردی درازمدت میان ایران و سوریه است و آمریکا و اسراییل نباید در آرزوی خروج ایران از سوریه باشند.
این همکاری استراتژیک در واقع پاسخ عملی به قانون آمریکایی « قیصر » است که در صدد است ملت سوریه را به گرسنگی بکشاند و فرآیند بازسازی این کشور را دچار مشکل کند.
تاثیر دیگر این تعامل دوسویه؛ سرعت بخشیدن به اجرای توافقات دوجانبه است که دو ملت از آن سود خواهند برد. ایران، سوریه، عراق و لبنان با عبور از مرحله سخت و پر خطر جنگ و مناقشات منطقه ای مصمم به تقویت روابط دو و چند جانبه در حوزه های مختلف تجاری، اقتصادی و سایر عرصه ها هستند.
وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید بر این که ایران و سوریه به گفت وگوها در سطوح مختلف سیاسی و اقتصادی ادامه می دهند؛ از سفر " فیصل مقداد " وزیر امور خارجه سوریه در روزهای آینده به تهران خبر داد و گفت، این تاییدی بر این است که وزارت خارجههای دو کشور مصمم هستند اراده و نیت روسای جمهور را عملیاتی کند.
با توجه به دیدارها و توافقات گسترده میان مقامات عالی دو کشور که نشانه عمق روابط میان ایران و سوریه است می توان گفت که اکنون چشم اندازی روشن در مسیر همکاری های راهبردی دو کشور، در چارچوب منافع ملی و مصالح جمعی در منطقه ترسیم شده است.
نویسنده: جمشيد امین زاده
112