قزاقستان بزرگترین کشور آسیای مرکزی است و از ویژگی منحصربهفردی در ثبات و امنیت و توسعه نسبت به سایر کشورهای این منطقه برخودار است.
جدا از این موقعیت منطقهای، ملتهای ایران و قزاقستان، از یک تاریخ، فرهنگ، مذهب، ادبیات و اندیشههای مشترک برخوردار هستند که ریشه در میراث فرهنگی دو کشوردارد اما آنگونه که برخی کارشناسان هم می گویند سطح مناسبات دو کشور چندان مطلوب نیست.
«حسن بهشتی پور» کارشناس روابط بین الملل درهمین خصوص می گوید: «...حجم تبادلات این کشور در سال 2016، در مجموع 35 میلیارد دلار صادرات و 25 میلیارد دلار برای واردات بود؛ با این حال، از این میزان، صرفا کمتر از 500 میلیون دلار صرف روابط دوجانبه بین ایران و قزاقستان شده است.»
وی این سوال را مطرح می کند که با توجه به زمینههای بسیار خوبی که در گذشته وجود داشته و الان هم دارد و میتواند در آینده هم تقویت شود چرا تا این اندازه سطح مناسبات دو کشور پایین است؟
استقبال ایران از افزایش تعاملات با قزاقستان
آنچه مسلم است جمهوری اسلامی ایران، از هر نوع ایده و ابتکاری برای افزایش تعاملات دو و چند منطقه ای استقبال می کند.
در این راستا با ورود نخستین قطار از ترکمنستان به مرز اینچه برون مسیر ارتباطی مهمی افتتاح شد.
پیشتر نیز در منطقه سرخس - تجن راه آهن ایران از مسیر ترکمنستان به آسیای مرکزی متصل شده بود.
در گامی دیگر پروژه مشترک خط آهن ایران – ترکمنستان – قزاقستان در دسامبر 2014 با حضور رؤسای جمهوری سه کشور افتتاح شد.
اکنون با بهره برداری از این خطوط راه آهن، مسیر حمل و نقل تجارت جهانی میان شرق (از چین تا آسیای مرکزی) و غرب جهان (بویژه اروپای غربی) حدود ۱۰هزار کیلومتر راه زمینی کاهش یافت.
ایران و قزاقستان در موضوع خزر، سازمان همکاری اقتصادی(اکو) و همچنین در زمینه مبارزه با افراط گرایی و تروریسم نیز همکاری دارند.
تعاملات سیاسی در زمینه گفت وگوهای هسته ای و در یکسال اخیر نیز در نشست های مشهور به مذاکرات آستانه در خصوص بحران سوریه وزن و اهمیت روابط دو کشور را مضاعف کرده است.
ارتقاء مناسبات ایران و قزاقستان؛ نیازمند تقویت زیرساخت های دو کشور
این روندها در تقویت همکاریهای ایران و قزاقستان تأثیر مفیدی داشته است؛ با این حال توسعه مناسبات دو کشور نیازمند تقویت زیرساخت در حوزه همکاری های دو و چند جانبه اقتصادی است.
ایران و قزاقستان در عرصه های اقتصادی زمینه های مساعدی برای توسعه مناسبات دارند اما تا زمانی که از فرصت ها بخوبی استفاده نشود نمیتوان انتظار داشت که سطح روابط اقتصادی متناسب با ظرفیت ها رشد یابد.
توافق دیروز در چارچوب مذاکرات «عسکر میرزا احمداف» معاون نخست وزیر و وزیر کشاورزی قزاقستان در تهران می تواند در رسیدن به این هدف موثر باشد.115/111
نسرین خویی
بیشتر بخوانید:
تأکید وزیر امور خارجه ایران و رئیس جمهور قزاقستان بر گسترش همکاری ها ی دوجانبه
قزاقستان: خواهان گسترش روابط با ایران هستیم
ایران و قزاقستان، تاکید بر همکاری های راهبردی/ تحلیل