حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در سخنانی در آغاز سال 97 در حرم امام رضا در مشهد مقدس؛ یکی از دلایل استحکام و ماندگاری ارزش های انقلاب اسلامی در چهل سالگی نظام جمهوری اسلامی را ایستادگی بر آرمانهای انقلاب دانستند.
ایشان با اشاره به حضور جمهوری اسلامی ایران در برخی کشورهای منطقه که با خواست دولتها و ملتها انجام شده است، خاطرنشان کردند: "ما نه زورگویی کردیم و نه دخالت در امور داخلی کشورها. کمک خواستند و ما کمک کردیم و این کمک را هم با انگیزه های منطقی و با محاسبات بسیار عاقلانه، و نه از روی احساس، انجام دادیم."
جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصول راهبردی خود همواره به دنبال صلح و امنیت جهانی در همه ابعاد آن بوده است. نقش و ماهیت صلح خواهی نظام جمهوری اسلامی و نهادینه شدن این اصل در سیاست خارجی ایران، ایجاب می کند فارغ از برخی ملاحظات سیاسی حضوری فعال در تحقق صلح و امنیتی جهانی داشته باشد.
با این رویکرد ایران به عنوان بازیگزی فعال و در چارچوب سیاستی مستقل وارد معادلات منطقهای و بین المللی شده است.
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیاناتی در دیدار جمعی از مسئولان نظام، سفرای کشورهای اسلامی و قشرهای مختلف مردم که به مناسبت خجسته عید مبعث برگزار شد، "بازگشت به توحید و حاکم شدن علم و قدرت و فیض و هدایت الهی بر زندگی انسان و مقابله با منیّت و دیکتاتوری و استبداد را اصلی ترین پیام بعثت دانستند و گفتند: توحید در بردارنده کلیات و اصول مبارزه با ظلم و زورگویی است و بر همین اساس، جبهه حق باید همواره با باطل مبارزه کند و در این مبارزه، سرنوشت محتوم باطل، عقب نشینی است."
حضرت آیت الله خامنه ای، حضور جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و در کنار گروههای مقاومت و در سوریه را در چارچوب حمایت از مظلوم دانستند و گفتند: اینکه گفته میشود جمهوری اسلامی ایران توسعه طلب است، سخنی دروغ و خلاف واقع است و ایرانِ بزرگ و آباد و یکپارچه، قصد توسعه طلبی در منطقه و هیچ نقطه ای از دنیا را ندارد.
بی تردید افغانستان نیز از این اصل مستثنی نیست.
ایران امنیت در این کشور را بخشی از امنیت خود میداند و بدیهی است که در مقابله مشترک با این خطر بزرگ به گسترش همکاری منطقه ای و به ویژه با دولت افغانستان خواهد پرداخت.
افغانستان بیش از یکدهه در اشغال مستقیم امریکا و ناتو است، در این مدت امریکا منافعش را نه در مبارزه با تروریسم بلکه در گسترش ناامنی ها و ادامه جنگ و مداخلات نظامی در منطقه دنبال کرد.
حضور نظامی امریکا در افغانستان سبب ناامن شدن این کشور و محیط پیرامونی آن شد.
به گفته «طارق شاه بهرامی» وزیر دفاع افغانستان؛ بیش از 20 گروه تروریستی در افغانستان حضور فعال دارند و چنانچه این گروه های جنایتکار به حال خود رها شوند امنیت منطقه با بحران های شدید مواجه خواهد شد.
امنیت افغانستان از جایگاه ویژهای در منطقه برخوردار است و ایران همیشه تلاش کرده است صلح و ثبات در این کشور حکم فرما باشد.
امیرسرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ماه مارس 2017 در دیدار «احمد تمیم عاصی» معاون سیاسی و راهبردی وزیر دفاع ملی افغانستان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با تمام وجود برای همه کشورهای همسایه صلح، ثبات، آرامش و امنیت را می خواهد، تصریح کرد:
"آماده ایم در صورت درخواست رسمی دولت افغانستان در مبارزه علیه تروریسم، به دولت وحدت ملی کمکهای مستشاری و امنیتی ارائه کنیم."
سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همکاری های منطقهای جهت حل مشکلات منطقه است.
نگاه ایران به افغانستان نیز اینگونه است، ایران معتقد است به هر اندازه که کشورهای منطقه و همسایگان ایران امن تر باشند؛ زمینه برای همکاری و تبادلات اقتصادی و در نتیجه تعاملات اجتماعی و فرهنگی بیشتر خواهد شد و این به نفع همه منطقه است.
«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران مسوولیت پذیری ایران در قبال امنیت همسایگانش را در دیدار «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری اسلامی افغانستان به صراحت مورد تأکید قرار داده و می گوید:
"امروز منطقه با مشکلات زیادی در این زمینه مواجه است و جمهوری اسلامی ایران عمیقاً از کشته شدن افراد بیگناه توسط تروریستها ناراحت و نگران است."
تردیدی نیست که افغانستان برای مقابله با تهدیدات منطقه از ناحیه تروریسم نیاز به کمک و همفکری دارد، زیرا رفع خطر تروریسم از منطقه بدون ایجاد یک چارچوب همکاری منطقهای ممکن نیست.
سپهبد «طارق شاه بهرامی» وزیر دفاع افغانستان در سفرش به تهران در آوریل گذشته (٢٣ اردیبهشت) با اشاره به اینکه همراهی ایران در شرایط سخت را با مردم افغانستان به یاد دارد، از حمایت های جمهوری اسلامی ایران در دوران جهاد و مقاومت قدردانی کرد و گفت: "مردم افغانستان به یاد دارند در آن دوران سخت، دولت و ملت ایران گام به گام ما را کمک کردند."
وزیر دفاع افغانستان تصریح کرد: "به اینجا آمدهایم تا مناسبات دوستانه بین دو ملت و نیروهای مسلح را افزایش دهیم و با مشکلی که مردم افغانستان دست و پنجه نرم میکنند به نام تروریسم، خود را از آن نجات دهیم."
تردیدی نیست که امنیت منطقه فقط با همکاریهای منطقهای قابل تامین خواهد بود.
حضور بیگانگان هیچگاه منفعتی برای کشورهای منطقه نداشته است. آنها به دنبال منافع خود هستند و این موضوع سبب شده تا بحران منطقه همچنان پابرجا بماند.
سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران با اشاره به تاریخ، زبان و دین مشترک دو کشور، می گوید:
"بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آنکه کشور افغانستان مورد تجاوز نظامی قرار گرفت، جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش کرده تا در کنار ملت افغانستان و مجاهدین باشد و کمک کند تا مبارزه با اشغالگران پیش رود."
با این رویکرد؛ جمهوری اسلامی ایران از بدو پیروزی انقلاب اسلامی همواره در کنار ملت افغانستان بوده و از آنان حمایت کرده است و امروز هم ایران در کنار ملت افغانستان ایستاده و از دولت و ملت این کشور حمایت میکند.
حضورگسترده مهاجران افغانستانی در ایران طی چهار دهه گذشته شاهدی بر این همدلی است.
حضرت آیت الله خامنه ای مهمترین وظیفه امت اسلامی را بازگشت به پیام بعثت یعنی توحید، می دانند و در این باره خاطرنشان می سازند: "اگر به توحید اعتقاد داشته باشیم زیر بار ظلم نمی رویم و از مظلوم حمایت می کنیم و به همین دلیل است که هر جا مظلومی نیازمند یاری باشد، جمهوری اسلامی در آنجا حاضر خواهد بود."
ایشان فلسفه اصرار جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مظلومان را در همین چارچوب ارزیابی کردند.
حضورآمریکا در افغانستان، عراق و لیبی نتیجه ای جز نابودی، ویرانی و کشتار نداشته است وھدف آمریکاییھا از این تجاوزات توجیه حضور خود در منطقه است.
در مقابل این جریان ایران ھمچون گذشته حامی مظلومان منطقه و جھان خواھد بود و در پاسخ به درخواست ھر دولت اسلامی برای مبارزه با تروریسم، حمایت خود را دریغ نخواھد کرد.
جمهوری اسلامی ایران امروز و در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب این افتخار را دارد که توانست پرچم عزت و اقتدار ملت ایران را در منطقه به اهتزاز درآورد و سهم مهمی در شکستن کمر تکفیری ها و برقراری امنیت، ایفا کند.
بررسی سیاست های ایران در حمایت از ملت مظلوم یمن
فشارها و سختی هایی که انقلاب و نظام جمهوری اسلامی در طول 40 سال گذشته تحمل کرده است، گواه بر این واقعیت است که ملت ایران برای رسیدن به اهداف و آرمان های خود، مقابل همه فشارها ایستاد و با قدرت به حرکت رو به جلو خود ادامه داد و با حفظ این شاخص ها به الگویی برای ملتهای آزادیخواه در مناطق مختلف جهان تبدیل شده است.
انقلاب اسلامی در مسیری که امام راحل ترسیم کرد، دفاع از حقوق ملتها را سرلوحه اهداف خود قرار داد و برخلاف بسیاری از انقلاب های جهان از مسیر اصلی خود خارج نشد و تحت هیچ شرایطی از ارزش ها و آرمان های خود با وجود همه فشارها و کارشکنی ها، فاصله نگرفت در راستای تحقق این هدف ارمان گرایانه؛ واژه «استکبار» ستیزی در ادبیات سیاسی انقلاب اسلامی ایران نهادینه شد.
آرمان های انقلاب اسلامی در چهل سال گذشته نه تنها زمینه ساز تحولی بزرگ در ایران شد بلکه به الگویی جهانی تبدیل شده است؛ الگویی که نه فقط سرنوشت ملت ایران را تغییر داد بلکه مسیر حرکتهای انقلابی و جریان عظیم بیداری اسلامی را نیز ترسیم کرد.
مشاور رهبر معظم انقلاب می گوید:
"... امروز به برکت اسلام و ارزش های اسلامی، بیداری اسلامی به وضوح در سطح منطقه آزمون بزرگی را می گذراند. فریاد اعتراض و ابراز انزجار از استکبار و مستکبرین عالم دستاورد نخست و فوری ترین پیامد بیداری اسلامی در منطقه است."
اندیشه ظلم ستیزی حضرت امام (ره) به عنوان تکلیف دینی، موجب تقویت روحیه مبارزه با ظلم و قدرتهای استکباری شد و سبب گردید زمینه خیزش و جنبشهای رهایی بخش و ضد استعماری بیش از بیش فراهم شود.
عربستان با حمایت امارات، آمریکا و چند کشور دیگر از مارس 2015 اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، دریایی و هوایی این کشور کرده است. جنگافروزی عربستان و متحدانش در یمن تاکنون به کشته و زخمی شدن دهها هزار نفر و آوارگی میلیون ها یمنی منجر شده است.
اسلام تایمز، می نویسد: "عربستان و امارات میلیون ها دلار در جنگ ضد انصارالله به ادعای حمایت از مشروعیت در یمن هزینه کردند، اما هم اکنون جنگی که آنها از سه سال قبل آغاز کرده اند با مخاطراتی پس از اینکه همپیمانان محلی آنها به جنگ با یکدیگر روی آورده اند، روبرو شده است. راهبرد کلان آمریکا، صهیونیسم و وابستگان منطقه ای آنها تجزیه منطقه و کوچک سازی کشورها و دولت های منطقه است. در این راستا تحولات یمن در چهار سال گذشته به سمتی سوق داده شد که به اشغال و یا تجزیه این کشور منجر شود."
اکنون نزدیک به چهار سال است که ریاض با جنگ دست و پنجه نرم میکند.
سازمان ملل هشدار داده که ادامه جنگ عربستان و امارات علیه یمن باعث شده تا سه چهارم جمعیت ۲۲/۲ میلیون نفری یمن به کمک نیاز داشته باشند و ۸/۴ میلیون نفر در ناامنی شدید غذایی و قحطی قرار داشته باشند.
طرح تجزیه یمن پیش از این هم پس از به قدرت رسیدن «منصور هادی» تحت پوشش تقسیم یمن به شش اقلیم فدرالی از شورای همکاری خلیج فارس بر اساس نظر عربستان در اوایل سال 2014 به کنفرانس گفتگوی گروه های یمنی پیشنهاد شده بود.
از دید گاه تئوریک هر عامل متغیری کـه نظـم و امنیـت شکننده منطقه ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک خاورمیانــه را بــه چــالش بکشــد، تهدیــدی بــرای امنیــت منطقه ای و بین المللی بـه حسـاب مـی آیـد.
یمن در جنوب شبه جزیـره عـرب قـرار گرفته اسـت و مرزهـای دریـایی گسـترده ای در دریای سرخ و نیز خلیج عدن دارد.
موقعیت استراتژیک این کشور به لحـاظ اشراف بر شاخ آفریقا و امکان کنترل تحرکات این منطقـه و نیـز سـواحل شـرقی آفریقـا از طریق مرزهای دریایی جنوب و غرب یمـن و نیز جزیره سوکاترا، اهمیـت ویـژه ای بـه ایـن کشور داده است.
بعلاوه اشراف این کشور بر تنگه باب المندب اهمیـت مضـاعفی بـه آن از نظر تأمین امنیت انرژی و ترانزیـت کـالا داده است.
به همین جهت امنیت تنگه بـاب المنـدب بـرای تمـامی کشورهای ساحلی دریای سرخ از نظر ترانزیت کالا و تسلیحات حائز اهمیتی اساسـی اسـت.
اما علاوه بر اهمیت امنیت و ثبات منطقه؛ مسئله بحران انسانی یمن که در این سال ها ابعاد گستردهای به خود گرفته است؛ از دید ایران مسئله ای نگران کننده تلقی گردید و یکی از دلایل ورود ایران به تلاش ها برای توقف جنگ ظالمانه علیه یمن همین مسئله بوده است.
برخی رسانه ها بحران یمن و بمباران های وحشیانه مردم را یادآور بمباران شهر گرنیکا به دست نظامیان نازی و ایتالیای فاشیست در منطقه باسک اسپانیا توصیف کردند و نوشتند: امروز یمن به تکرار سرنوشتی محکوم است؛ درسی فراموش شده در تاریخ جنایات انسان.
در 26 آوریل سال 1937 به دستور ژنرال فرانسیسکو فرانکو شهر گرنیکا در منطقه باسک بمباران شد.
این بمباران به دست متحدان ملیگرای اسپانیایی، لژیون «کندورلوفتواف» آلمان نازی و لژیون هواپیمایی ایتالیای فاشیست و با اسم رمز «عملیات روگن» انجام شد.
در این حادثه صدها غیرنظامی به طرز بیرحمانهای کشته شدند.
ژاپنتایمز در تحلیلی درباره فاجعه انسانی در یمن می نویسد: اکنون هشتاد سال پس از بمباران گرنیکا گذشته است و امروز شهروندان یمنی شاهد جنایتهایی هستند که عربستان سعودی با کمک آمریکا علیه آنان مرتکب میشود.
«توکل کارمان» Tawakkol Karman برنده یمنی جایزه صلح نوبل در صفحه فیسبوک خود نوشت: «ائتلاف سعودی-اماراتی به بهانه کودتا علیه مشروعیت در صنعا، اقدام به اشغال یمن کرده است.»
برنده یمنی جایزه صلح نوبل همچنین اعلام کرد، قصد دارد از همه فعالان حقوق بشر بخواهد، «بن سلمان» و «بن زاید» را در دادگاه های داخلی اروپا و نیز دادگاه های بین المللی تحت پیگرد قرار دهند.
سازمان جهانی بهداشت در یمن اعلام کرد، بر اساس برآورد این سازمان، هر سال سی هزار یمنی به سرطان مبتلا می شوند.
حضرت آیت الله خامنهای با محکوم کردن جنایات ضد بشری امریکا؛ در دیدار هزاران نفر از قشرهای مردم، با یادآوری دو جنایت اخیر سعودیها در یمن یعنی بمباران یک بیمارستان و حمله به یک ماشین حامل کودکان یمنی و قتلعام دهها کودک بیگناه و بیپناه گفتند: "وجدان جهان مقابل این جنایات تکان خورد و دولتها نیز ولو به صورت تعارفآمیز اظهار تأسف کردند."
رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکید کردند: "اما آمریکاییها به جای محکوم کردن این فجایع، بیشرمانه از روابط راهبردی خود با سعودیها حرف زدند و این سؤال را پیش آوردند که آیا مسئولان آمریکایی واقعاً انسانند؟"
جمهوری اسلامی ایران از آغاز و ابتدای این جنگ ویرانگر خواستار توقف هر چه سریع تر مخاصمه شد و یک راه حل چهار ماده ای توسط محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ارائه کرد.
همانگونه که در طرح پیشنهادی وزیر امور خارجه ایران عنوان شده ترک مخاصمه و آتش بس فوری، ارسال کمک های انساندوستانه، آغاز گفتگوهای سیاسی بین همه طرف های یمنی و تشکیل دولت فراگیر ملی، مؤلفه های اصلی دستیابی به صلح پایدار در یمن است.
ایران با اعلام آمادگی برای حل بحران یمن و پایان دادن به بحران انسانی و نیز با هدف حل سیاسی و توقف خشونتها، چند دور مذاکره را با دولتهای اروپایی صورت داده است.
مقامات اتحادیه اروپا در سال گذشته از مقامات تهران درخواست کردند که ایران و اتحادیه اروپا برای ایجاد آتشبس در یمن و حل موضوع انسانی این بحران با یکدیگر همکاریهای نزدیکتر و گفتوگوهای جدیتری داشته باشند.
این مذاکرات از فوریه 2017 در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ شروع شد و در فرصت های بعد در سال 2018 دنبال شده است.
هدف سیاست منطقهای جمهوری اسلامی ایران، تلاش برای پایان دادن به این بحران است ونقطه مقابل هدفی است که امریکا، عربستان و اسراییل در منطقه دنبال می کنند.
رهبر انقلاب رفتارھای آمریکا و برخی کشورھای غربی در منطقه را ناشی از اھداف استعماری و «دیکتاتوری بین المللی» آنھا دانستند و خاطرنشان کردند: "البته دیکتاتورھا در ھیچ کجای دنیا کامیاب نخواھند شد و آمریکا نیز قطعاً در اھداف خود در منطقه، شکست خواھد خورد."
ایشان خاطرنشان کردند: "برای یک کشور اسلامی ھمچون سعودی افتخار نیست که رئیس جمھور کنونی آمریکا در تبلیغات انتخاباتی اش علناً درباره آنھا بگوید «گاو شیرده». ذلت از این بالاتر نمیشود که پول یک کشور را بگیرند و با چنین تعبیری آن را خطاب کنند."
سخن امروز نظام جمهوری اسلامی در چهلمین سال پیروزی انقلاب ایستادگی بر ارمانهای انقلاب و پایداری در ظلم ستیزی است.
گروه ایران اداره کل خبر و تفسیر برون مرزی
116/110