ایران پرس - «رضا نجفی» نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، مسیری یک‌طرفه نیست و تداوم پایبندی ایران به این توافق، به میزان پایبندی طرف‌های دیگر منوط است.

نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عصر پنجشنبه در نشست فصلی شورای حکام آژانس در وین، وضعیت کنونی اجرای تعهد طرف‌های «برجام» به ویژه آمریکا را «غیرقابل قبول» دانست و تصریح کرد: دولت آمریکا بر خلاف متن و روح برجام به ویژه بندهای 26، 28 و 29 آن، با محدود کردن منافع ایران از توافق هسته‌ای، رویکردی منفی درقبال «برجام» در پیش گرفته است.

«یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی هم نهمین گزارش خود را در نشست فصلی شورای حکام خواند و بار دیگر پایبندی ایران را به «برجام» تائید کرد. این گزارش 13 نوامبر 2017 پس از این که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا اکتبر گذشته، پایبندی ایران به «برجام» را تایید نکرد، منتشر شده بود.

آمریکا به عنوان یکی از طرف‌های «برجام»، با این توافق بین‌المللی مخالفت است و به روش‌های مختلف تلاش دارد «برجام» را بی‌خاصیت کند. اعلام مواضعی همچون مذاکره مجدد درباره «برجام» با هدف اضافه شدن برنامه موشکی ایران به آن، تهدید به خروج از توافق هسته‌ای و تلاش برای به حداقل رساندن مزیت اقتصادی «برجام» برای ایران از جمله جلوگیری از فروش نفت ایران، «سیاست‌تخریبی» آمریکا را درقبال برجام تشکیل داده است. این سیاست در حالی از سوی دولت ترامپ پیگیری می‌شود، که احترام به قوانین و تعهدهای بین‌المللی وظیفه همه دولت‌های مسوول و متعهد است.

مجموعه رفتاری آمریکا نشان می‌دهد این کشور از دریچه ساختار قدرت، الگوی رفتاری خود را درقبال «برجام» تنظیم کرده است. در همین زمینه؛ «ابراهیم متقی» استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل بین‌الملل درباره الگوی رفتاری اروپا و آمریکا در قبال «برجام» معتقد است: «نگاه اروپا به برجام، نگاه حقوق بین‌المللی است و نگاه آمریکا، سیاست بین‌المللی است که مبتنی بر قدرت و ساختار قدرت است.»           

درچارچوب همین نگاه آمریکا به «برجام»، دونالد ترامپ سخن از برهم زدن توافق هسته‌ای و خروج از آن به زبان آورده است و خود را متعهد به «برجام» نمی‌داند. نگاه قدرت‌مابانه آمریکا به توافق‌ها و نهادهای بین‌المللی علاوه بر اینکه باعث تخریب آنان می‌شود، از آمریکا، کشوری غیرقابل اعتماد و مسوولیت‌ناپذیر ساخته است.

در چنین شرایطی؛ از طرف‌های اروپایی «برجام» انتظار می‌رود در مسیر اجرای توافق هسته‌ای، خود را با رویکرد آمریکا همسو نکنند، چون نتیجه چنین همسویی، به ضرر کشورهای اروپایی است که در سیاست اعلامی معتقد و متعهد به قوانین و توافق‌های بین‌المللی هستند. طرح مباحثی درباره گفت وگو در زمینه برنامه موشکی ایران از زبان اروپایی‌ها به ویژه رئیس جمهوری فرانسه، کمکی به حفظ و پایداری «برجام» نمی‌کند و این رویکرد با الگوی رفتاری اروپا همخوانی ندارد.            

در همین چارچوب؛ «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران 21 نوامبر 2017 در گفت وگوی تلفنی «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه تاکید کرد: «از دیدگاه ایران، اجرای کامل و دقیق «برجام» آزمون مهمی برای سایر همکاری‌های مهم در عرصه بین‌المللی است و اضافه کردن بخشی به «برجام» و یا حذف بخش‌هایی از آن، سبب فروپاشی کامل این توافق خواهد شد.» 114/111

بیشتر بخوانید:

لاریجانی: خروج آمریکا از برجام، مُهر پایان بر برجام خواهد بود+ویدئو

ظریف: اجماع گروه 1+5 بر ضرورت اجرای برجام + ویدئوی نشست برجام

موگرینی: نیازی به مذاکره دوباره درخصوص برجام نیست/ آمریکا پایبندی ایران به برجام را پذیرفت

عراقچی: حسن نیت ایران و بدعهدی آمریکا در اجرای برجام جمع بندی نشست کمیسیون مشترک برجام بود