هفته گذشته یک تبعه ایرانی حامی فلسطین در فرانسه از سوی دولت این کشور در پاریس بازداشت شد که این اقدام دولت فرانسه به عنوان بخشی از سرکوب فعالیت‌های طرفدار فلسطین محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «بشیر بی آزار» استاد برجسته موسیقی و چهره فرهنگی ایرانی، پس از اتهامات واهی «حمایت از تروریسم» و «ایجاد اختلاف در جامعه»، به دلیل حمایت از آرمان فلسطین و مخالفت با اسرائیل، در زندان فرانسه به سر می برد. 

پیش از این، بشیر بی آزار مدیر تولید گروه موسیقی و آواز صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در تهران، در روز 15 خرداد - 4 ژوئن بدون هیچ توضیح یا حکمی توسط پلیس فرانسه احضار شده بود.

براساس گزارش شاهدان عینی، در کمال تعجب او بلافاصله پس از رسیدن به ایستگاه پلیس دستگیر و به یک مرکز نگهداری مهاجران غیرقانونی در بیش از 100 کیلومتری محل سکونتش منتقل شد.

هیچ اظهارنظر رسمی از سوی دولت یا پلیس فرانسه در رابطه با اتهامات وارده به بی آزار منتشر نشده است و آنها علیرغم درخواست‌های متعدد برای شفاف‌سازی، سکوت اختیار کرده اند.

بسیاری از مقامات ایرانی، از جمله سخنگوی وزارت امور خارجه و مقامات ارشد حقوق بشر، این بازداشت را نقض قوانین بین المللی بشردوستانه دانسته  و آن را محکوم کردند.

«علی باقری کنی» سرپرست وزارت امور خارجه ایران این موضوع را از مجاری رسمی پیگیری کرده است.

بشیر بی آزار کیست؟

پست پین‌شده روی صفحه رسمی بی آزار در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق)، ویدیویی از سخنرانی او در جلسه سازمان ملل درباره تحریم‌های ضدایرانی، اقدامات اسرائیل در غزه و انفعال سازمان جهانی را نشان می‌دهد.

وی در این توئیت نوشت: "صهیونیست ها هرگز اینقدر تنها، منفور، شکست خورده و تحقیر شده نبوده اند."

سخنرانی او در سازمان ملل با تشویق قابل توجهی مواجه شد، اما گروه های لابی طرفدار اسرائیل در فرانسه و دیگر کشورهای غربی را خشمگین کرد.

بی آزار را نه یک فعال سیاسی، بلکه یک هنرمند و شخصیت فرهنگی می شناسند که به مسائل مهم از جمله وضعیت غزه علاقه دارد.

بی‌آزار که در ایران متولد و بزرگ شده است، آهنگساز و فیلمساز مستقلی است که به خاطر آثارش شهرت جهانی کسب کرده است. او در دانشگاه علامه طباطبایی تحصیل کرده و در سال 1384 لیسانس علوم سیاسی گرفت و تحصیلات عالی خود را در دانشگاه عثمانیه هندوستان ادامه داد.

بشیر بی آزار پس از دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته روابط بین الملل از دانشگاه عثمانیه در سال 2011، در دانشگاه کینگستون لندن در مقطع دکتری در رشته فیلمسازی ثبت نام کرد.

وی در طول فعالیت 20 ساله خود عمدتاً در نهادها و سازمان های غیردولتی فعالیت داشته است. او به عنوان مدیر عامل مؤسسه هنر و فرهنگ افق جدید و دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقر در لندن فعالیت کرده است. وی همچنین سال ها به عنوان مدیر تولید در گروه موسیقی و ترانه سازمان صدا و سیما کار کرد.

بی‌آزار در محافل هنری و سینمایی ایران مورد احترام است و حضور فعالی در شبکه‌های اجتماعی دارد و هزاران نفر از طرفدارانش او را دنبال می‌کنند.

صفحه او در توییتر اصلی که از سال 2009 از آن استفاده می کرد، پس از 13 سال «بدون هیچ توضیحی، بدون اخطار و هیچ دلیلی» حذف شد و باعث شد او حساب جدیدی باز کند.

سه سال پیش بی آزار برای تحصیل همسرش در یکی از دانشگاه های فرانسه به این کشور رفت.

او همچنین در دانشگاه تدریس می کند. این زوج دو فرزند دارند که یکی در مدرسه درس می خواند و دیگری در مهدکودک. آنها سه سال است که مرتباً بدون مشکل به ایران سفر می کنند.

بی آزار در زمان حضور در فرانسه درگیر کارهای تولیدی بود و از صحنه حمله گروه های ضد ایرانی به سفارت ایران در پاریس گزارشی تهیه کرد.

از زمان آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه در اکتبر سال گذشته، بی‌آزار فعالانه برای پایان دادن به جنگی که به اعتقاد او دولت فرانسه در آن شریک است، مبارزه کرده است.

اتهامات فرانسه علیه بی آزار

مقامات فرانسوی از توضیح دادن به مردم و خانواده بی آزار در مورد دلایل واقعی دستگیری او خودداری کرده اند. جزئیات کیفرخواست وی اخیراً از طریق نزدیکانش منتشر شده است.

وزارت کشور فرانسه بی‌آزار را به اتهام واهی «بهره برداری از جو ضد صهیونیستی و ضد آمریکایی» متهم کرده است که در قوانین فرانسه به آن «تداخل سیاست-مذهب» گفته می شود.

اتهامات دیگر شامل وی «پست‌های (به اصطلاح) نفرت‌انگیز در شبکه‌های اجتماعی در حمایت از حماس و حزب‌الله لبنان و تحقیر فرانسه» است، که گفته می‌شود این اقدامات می تواند به حمله تروریستی منجر شود.

پاریس استدلال می‌کند که «فعالیت‌های خصمانه» بی آزار احتمالاً به تنش، نفرت و خشونت بین جوامع دامن می‌زند و نظم عمومی را در فرانسه مختل می‌کند و اخراج او را «کاملا ضروری» است.

در کیفرخواست بشیر بی آزار آمده است که قرارداد همسرش در اکتبر 2024 به پایان می رسد و انتظار می رود که او به همراه خانواده اش به زودی به ایران بازگردند. بنابراین با این اخراج او می تواند در ایران به زندگی عادی خود ادامه دهد.

بی اساس بودن اتهامات

کیفرخواست وزارت خارجه فرانسه علیه بی‌آزار مبتنی بر اتهامات واهی است و توسط مفسران، مقامات ایرانی و خانواده و دوستان بی‌آزار محکوم شده است.

«محمدمهدی نراقیان» رئیس سابق مرکز موسیقی و ترانه صدا و سیما، روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، اظهار داشت: "اتهامات علیه این شهروند ایرانی عجولانه، ضعیف و متناقض است."

نراقیان استدلال کرد که این اتهامات دارای انگیزه سیاسی و بی اساس است.

نوشته های بی‌آزار در شبکه اجتماعی X به زبان فارسی است و شواهد نشان می دهد که هیچ شهروند فرانسوی او را دنبال نمی کند. هیچ یک از پست های او مربوط به مسائل داخلی فرانسه یا امنیت ملی این کشور نیست. بی آزار هرگز محتوای نفرت آفرین تولید نکرده و اگر چنین محتوایی وجود داشت به عنوان مدرک علیه او استفاده می شد.

از زمان آغاز تجاوز به غزه، بی‌آزار صدها توئیت در مورد فلسطین، رنج فلسطینیان، انتقاد از رژیم اسرائیل و انفعال دولت‌های غربی منتشر کرده است.

کیفرخواست فرانسه به طور غیرمنطقی نشان می‌دهد که توئیت‌های بی‌آزار عامل شعله ور کردن تنش ها در خاورمیانه است نه اقدامات رژیم صهیونیستی!

در میان توییت‌های او، تنها 9 مورد از حماس نام برده‌اند که همگی به زبان فارسی و با حداقل دسترسی هستند.

بی‌آزار در ماه‌های اخیر به جز یک اظهارنظر درباره سخنرانی «سیدحسن نصرالله» دبیر کل حزب الله درباره این گروه اظهار نظری نکرده است.

شبکه اجتماعی اینستاگرام، با قوانین سختگیرانه در مورد محتوای مربوط به حماس و حزب الله، پروفایل بی‌آزار را حذف نکرده است و این نشان می‌دهد او هیچ قانونی را زیر پا نگذاشته است.

کارشناسان استدلال می‌کنند که بازداشت بی‌آزار و قرار دادن او در کنار مهاجران غیرقانونی و بدون اطلاع خانواده‌اش از دلایل بازداشت، نوعی شکنجه است.

واکنش مقامات ایرانی

بلافاصله پس از انتشار خبر دستگیری بی‌آزار در رسانه‌ها، مقامات ایرانی به سرعت وارد عمل شدند و از کانال‌های دیپلماتیک مربوطه این موضوع را پیگیری کردند.

وزارت امور خارجه از طریق سفارت ایران در پاریس و سایر نهادها، به سرعت پرونده را پیگیری و از مقامات فرانسوی خواست تا او را آزاد کنند.

«علی باقری کنی» سرپرست وزارت امور خارجه ایران نیز در 18 خرداد -7 ژوئن با «محمدامین نژاد» سفیر ایران در پاریس تماس گرفت تا وضعیت بی آزار را پیگیری کند.

باقری بر اهمیت پیگیری مستمر و همه جانبه سفارت ایران و حمایت حقوقی و کنسولی برای اطمینان از آزادی سریع بی آزار تاکید کرد.

وی اظهار داشت: "حمایت از حقوق اتباع ایرانی در خارج از کشور اولویت دستگاه دیپلماسی است و این وزارتخانه از حمایت های لازم از شهروندان ایرانی در سراسر جهان دریغ نخواهد کرد."

«کاظم غریب آبادی» دبیر شورای عالی حقوق بشر ایران، نیز دستگیری بی آزار را «ننگ دیگری برای فرانسه در زمینه حقوق بشر» توصیف کرد. وی در تماس با همسر بی آزار و مقامات وزارت امور خارجه، عزم خود را برای دفاع از ایرانیان ابراز کرده و خواستار آزادی فوری بی آزار شد.

«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه هم در خصوص دستگیری غیرقانونی بی‌آزار اظهار داشت: "تلاش‌های این وزارتخانه برای آزادی فوری وی آغاز شده است."

وی گفت: "این وزارتخانه همچنین با «نیکلاس روش» سفیر فرانسه در تهران در این خصوص گفت وگو کرده است."