تحلیل:

ایران پرس: حزب حاکم آذربایجان نوین (یاپ)، «الهام علی اف» رئیس جمهوری فعلی را به عنوان تنها نامزد خود در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری این کشور که قرار است در ماه فوریه آینده برگزار شود، معرفی کرده است.

«تائیر بوداگف» معاون حزب حاکم جمهوری آذربایجان گفته است: "الهام علی اف نامزد این حزب، در انتخابات زودهنگام آینده خواهد بود و در نشست اضطراری حزب از او به طور کامل حمایت شده است."

الهام علی‌اف ۶۱ ساله، آخرین بار در انتخابات سال ۲۰۱۸ با کسب ۸۶ درصد آرا، توانست برای چهارمین دوره پی در پی به سمت ریاست جمهوری آذربایجان انتخاب شود.

در سال ۲۰۱۶ دولت جمهوری آذربایجان برای چندمین بار به اصلاح قانون اساسی این کشور اقدام کرد. براساس قانون اساسی جمهوری آذربایجان که در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۶ میلادی به همه پرسی گذاشته شد، شرکت کنندگان درباره اصلاح ۲۳ ماده و افزودن شش ماده جدید به قانون اساسی رای مثبت دادند.

افزایش زمان ریاست جمهوری از پنج سال به هفت سال و فقدان محدودیت برای انتخاب یک فرد برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری آذربایجان از جمله مُفاد مندرج در آخرین همه پرسی این کشور بود.

از جمعیت نزدیک به ده میلیون نفری جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۱۶، پنج میلیون و ۹۳ هزار و ۲۸۹ نفر بیشتر از نیمی از جمعیت واجد شرایط رأی دادن معرفی شدند. با توجه به این که برخی از احزاب مخالف دولت، تاکنون آمادگی خود را برای شرکت در انتخابات اعلام نکرده اند، الهام علی اف نخستین نامزد معرفی شده برای شرکت در انتخابات ماه فوریه سال ۲۰۲۴ است.

اگر چه تاکنون رسانه های باکو گمانه زنی هایی درباره شرکت برخی از سیاستمداران آذری برای شرکت در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری انجام داده اند، اما تاکنون شخص خاصی به صورت رسمی معرفی نشده است.

با توجه به فضای سیاسی حاکم بر جمهوری آذربایجان، انتخاب دوباره الهام علی اف برای پنجمین دوره پی در پی ریاست جمهوری این کشور قطعی به نظر می رسد.

جدا از برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان، بروز اختلاف میان سیاستمداران وابسته به احزاب مخالف، دلیلی برای شکست این دسته از سیاستمداران در رقابت با الهام علی اف تلقی می شود.

از جمله این که رهبران احزاب مساوات، جبهه خلق و برخی از دیگر احزاب فعال در عرصه سیاسی جمهوری آذربایجان مدام از خود به عنوان رهبر اپوزیسیون یاد می کنند. این در حالی است که در رقابت های انتخاباتی گذشته، این دسته از احزاب به رغم اتحاد و همدلی نتوانستند یک دهم از آرای انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان را به خود اختصاص دهند.

ناظران و تحلیلگران امور جمهوری آذربایجان بر این باورند که محبوبیت الهام علی‌ اف پس از بازگرداندن اراضی اشغالی قره‌باغ، افزایش بیشتری یافته است.

درهمین زمینه، «فرهاد محمداف» تحلیلگر سیاسی جمهوری آذربایجان به خبرگزاری فرانسه گفته است: "محبوبیت رئیس‌جمهور علی‌اف همیشه بالا بوده و پس از عملیات در قره‌باغ در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی، حتی افزایش بیشتری یافته است."

این در حالی است که «ناطق عدیل اف» فعال رسانه ای و مسئول پیشین مطبوعاتی جناح موسوم به اصلاح طلب های حزب جبهه خلق به رهبری «علی کریم لی» که به دلیل فشارهای دولتی به اروپا مهاجرت کرده است، تصمیم الهام علی اف برای برگزاری انتخابات زودهنگام تشریفاتی را ناشی از نگرانی او از اتمام دوره هیجانات و احساسات ناشی از پیروزی در جنگ دوم قرهباغ دانست و اعلام کرد: "علی اف بهتر از هر کسی می داند که سرخوشی و حال و هوای پیروزی در جامعه فروکش می کند و انسان ها به خاطر نیازهای شان که تا خرخره جمع شده اند، با او تسویه حساب خواهند کرد. این نیز مساله ای لحظه ای است!"

جمع بندی از شرایط موجود در جامعه جمهوری آذربایجان و فضای سیاسی حاکم بر این کشور این است که، به رغم پیروزی در جنگ دوم قره باغ و امتیازهایی که حامیان دولت جمهوری آذربایجان برای الهام علی اف بر می شمرند، انگیزه های مردم برای مشارکت فعال در انتخابات بسیار پائین است و با وجود آن که برخی از مخالفان دولت جمهوری آذربایجان برای رقابت با الهام علی اف به صورت ضمنی اعلام آمادگی کرده اند، به نظر می رسد توان رقابت در میان مخالفان در مقایسه با دوره های پیشین بسیار ضعیف تر شده است. در واقع مخالفان شانس چندانی برای پیروز در انتخابات ریاست جمهوری ندارند.

نویسنده: محمدعلی طالبی

117