ستاد کل نیروهای اتحادیه آفریقا درسومالی تاکید کرد، مبارزه با گروه تروریستی الشباب در سومالی یک اولویت است و باید همواره در دستور کار نیروهای نظامی این کشور قرار گیرد.
بیانیه ستاد کل نیروهای اتحادیه آفریقا پس از آن منتشر می شود که نظامیان این اتحادیه 11 غیرنظامی را در جریان دو حمله جداگانه در هفته اخیر در سومالی کشتند.
بر اساس گزارش های منتشرشده، نیروهای اتحادیه آفریقا به طرف مینی بوسی حامل غیرنظامیان در شهر «قوریولی» در منطقه شبلی سفلی در جنوب سومالی، آتش گشودند که در جریان آن 6 سرنشین خودرو کشته شدند.
در حمله ای دیگر، خودروی زرهی اتحادیه آفریقا به یک منزل مسکونی در شهر «مرکه» در جنوب این کشور حمله کرد که بر اثر آن یک مادر و 4 کودک کشته شدند.
در این بیانیه تاکید شده که موضوع اتهامات مطرح شده در خصوص نیروهای تحت امر این نهاد درون قاره ای را به دقت بررسی و گزارش های مربوطه را ارائه خواهد کرد.
با این حال، فعالیت های الشباب و تشدید فعالیت های تروریستی این گروه در مناطق مختلف سومالی سبب شده که عملیات ضد تروریستی علیه الشباب از سوی نیروی نظامی سومالی و متحدانش نیز در این کشور شاخ آفریقا تشدید شود.
اگرچه برخی سرکرده های این گروه در بسیاری از شهرهای مهم در جنوب و مرکز سومالی کشته شده اند، اما الشباب همچنان به حملاتش ادامه می دهد. القاعده نیز طی ماه های اخیر و به ویژه از زمان آغاز مداخله نظامی عربستان در یمن، نفوذ خود را در این کشور افزایش داده است.
الشباب که شاخه ای از گروه تروریستی القاعده در شرق آفریقا به شمار می رود با هدف سرنگونی دولت موگادیشو که تحت حمایت 22 هزار نیروی اتحادیه آفریقا است، می جنگد.این گروه تروریستی به رغم شکستی که در سال های اخیر تجربه کرده است، همچنان تهدیدی مهم برای سومالی و کشورهای همجوار در این منطقه محسوب می شود.
طی چند دهه گذشته فعالیت های گروه های تروریستی در مناطق مختلف آفریقا افزایش یافته است. نبود دولت مرکزی باثبات در بسیاری از این کشورها،جنگ و درگیری و اختلافات سیاسی داخلی، داشتن منابع سرشار ثروت و راه های دسترسی به آب های آزاد از جمله عواملی است که گروه های تروریستی و حامیان انها را به فعالیت درآفریقا ترغیب کرده است.
فعالیت های الشباب در شرق آفریقا و بوکوحرام در غرب آفریقا طی چند سال گذشته به شدت امنیت و در پی آن زندگی شهروندان این مناطق را تهدید کرده است.
در سومالی اگر چه عملیاتی صورت گرفته و همراهی نیروهای اتحادیه آفریقا سبب پیروزی هایی برای مردم این کشور شده است اما همچنان نا امنی ها و حملات تروریستی در بسیاری از شهرهای این کشور وجود دارد.این ناامنی ها نه تنها زندگی مردم این منطقه را مختل کرده است بلکه به خطر گسترش تروریسم در منطقه نیز افزوده است.
سازمان ملل چندی پیش در گزارشی اشاره کرد که در حال حاضر تهدیدات الشباب فقط مشکل سومالی نیست. شکست این گروه نیازمند هماهنگی کامل و با برنامه میان کشورهایی است که هدف اقدامات مسلحانه این گروه تروریستی هستند.
در غرب آفریقا نیز کشورهای نیجریه و نیجر و کشورهای همسایه با خطر اقدامات تروریستی گروه بوکوحرام رو به رو هستند. این گروه نیز در اقداماتی تروریستی جمع زیادی از شهروندان این مناطق را به خاک و خون کشیده است. کشورهای این منطقه چندی پیش توافق کردند که به طور مشترک مبارزه با بوکوحرام را ادامه دهند.
در سایر مناطق آفریقا نیز از جمله در لیبی تونس و الجزایر و مالی نیز گروه های تروریستی حضور دارند. فعالیت های این گروه ها اکنون چنان گسترش یافته است که دامنه آن به برخی دیگر از نقاط جهان نیز تسری یافته است. مبارزه با گروه های تروریستی وریشه کنی انها بیش از پیش نیازمند عزم منطقه ای و بین المللی است.
برای تحقق این هدف مشترک ضرورت دارد همکاری های محلی، منطقه ای و سپس بین المللی افزایش یابد و مهمتر از آن؛ حمایت های برخی کشورهای غربی از این گروه ها متوقف گردد. در اینصورت اتحادیه آفریقا نیز می تواند در مبارزه با گروه های تروریستی از جمله الشباب در سومالی تاثیرگذار باشد.