ایران پرس: «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران روز سه‌شنبه 22 شهریور (13 سپتامبر) در پاسخ به تماس تلفنی «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان، با ابراز نگرانی از تداوم تنش در منطقه گفت: منطقه قفقاز شرایط خاصی را طی می‌کند و متاسفانه هنوز آرامش به این منطقه بازنگشته است.

وی با اشاره به نفوذ رژیم صهیونیستی در منطقه، حضور این رژیم اشغالگر را ضد امنیت و تهدیدی برای کل منطقه ازجمله میزبانانشان معرفی کرد.رئیسی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران پیوسته اوضاع و تحولات را در منطقه قفقاز رصد می‌کند، تصریح کرد: منطقه تحمل جنگ دیگری را ندارد.

«نیکول پاشینیان» نیز با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت تحولات در منطقه قفقاز گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره در رفع تنش‌ها و بحران‌های منطقه نقشی سازنده و تاثیرگذار داشته است. پاشینیان گفت :ارمنستان با رفع انسداد از جاده های مواصلاتی مشکلی ندارد، اما در عین حال هیچ دالانی در درون خاک خود به دیگران نخواهد داد.

تماس تلفنی نخست وزیر ارمنستان با رئیس جمهور ایران با توجه به تحولات اخیر یعنی وقوع درگیریهای گسترده بین نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان در روز دوشنبه که منجر به گلوله باران برخی مناطق داخل ارمنستان از جانب ارتش باکو شد معنا واهمیت پیدا می کند. این درگیری که به گفته ایروان حداقل 49 کشته از نیروهای ارمنستانی و شمار نامعلومی از نیروهای جهوری آذربایجان بر جای گذاشته پر شدت ترین درگیری ها در چند ماه اخیر تلقی می شود ، موجب بروز نگرانی درباره آغاز جنگ درگیری تازه ای در قفقاز جنوبی شده است.

تلاش روسای جمهوری اسلامی ایران و روسیه برای آرامش در منطقه

در این راستا پایگاه نظامی روسیه در ارمنستان به حالت آماده باش درآمده و  پاشینیان نیز با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه تماس گرفت که در نهایت از ساعت 2:30بامداد آتش بس بین دو طرف برقرار شد. با این حال تماس امروز نخست وزیر ارمنستان با رئیس جمهور ایران نشان می دهد که ایروان خواهان مداخله طرف های منطقه ای به ویژه ایران به عنوان یک قدرت تاثیر گذار در معادلات منطقه قفقاز برای کاهش تنش ها و نیز جلوگیری از اقدامات نظامی بیشتر باکو است که اکنون دامنه آن به خاک ارمنستان نیز کشیده شده است.

مساله ای که پاشینیان در گفت و گوی با رئیسی بر آن تاکید کرده یعنی خواسته باکو برای واگذاری دالانی در داخل خاک ارمنستان به منظور اتصال بین منطقه خود مختار نخجوان و خاک اصلی جمهوری آدربایجان که البته با حمایت همه جانبه ترکیه به عنوان حامی اصلی باکو نیز مواجه شده است از دلایل اصلی دامن زدن به تنش های کنونی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان تلقی می شود.

این کریدور یا دالان که باکو آن را زنگزور می نامد در صورت اجرایی شدن عملا موجب قطع ارتباط زمینی بین ایران و ارمنستان شده و در عین حال به منزله اهرم فشاری از جانب باکو علیه ایروان محسوب می شود. به گفته تحلیلگران ، باکو برای دالان «زنگزور»به دنبال طرحی شبیه «کریدور لاچین» است که ارمنستان را به قره‌باغ متصل می‌کند.

تاکید جمهوری اسلامی ایران بر هر گونه تغییر در مرزهای شمال غربی

جمهوری اسلامی ایران بارها مخالفت خود را با هر هر گونه تغییر در مرزهای شمال غربی خود از جمله مرز ایران و ارمنستان اعلام کرده است. ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران در اواخر مرداد 1401 (ژوئیه 2022) در گفتگوی تلفنی با نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان گفت: «ایران هیچگونه تغییر در جغرافیای سیاسی منطقه را نمی‌پذیرد.

ایران پیشتر هم به صورت رسمی با هر گونه تغییری در مرزهای ارمنستان مخالفت کرده و در این مورد به صورت علنی به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و متحد اصلی جمهوری آذربایجان هشدار داده است. حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیداراخیر با اردوغان فرمودند:  «اگر سیاستی مبنی بر مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان وجود داشته باشد، تهران با آن مخالفت خواهد کرد، زیرا این مرز یک راه ارتباطی چند هزار ساله است.

نویسنده: مهرداد هاشمی

113