اعلام دیدگاه مسکو درباره نقش برجام در نزدیک کردن روسیه با اروپا مبتنی بر رویکرد مشترک دو طرف درباره لزوم حفظ برجام و نیز نفی رویکرد سلطه گرانه و تک محورانه آمریکا در عرصه جهانی است.
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل معتقد است که امروزه چندجانبه گرایی بیش از هر زمان دیگری مورد نیاز است.
هر چند روسیه و اروپا پس از بحران اوکراین روندی واگرایانه به خود گرفت و همراهی اتحادیه اروپا با آمریکا در اعمال تحریم ها علیه مسکو موجب جدایی هر چه بیشتر مسکو و بروکسل شد، اما در برهه کنونی هر دو آنها در زمینه ضرورت حفظ برجام همداستان بوده و حفظ آن را به منظور تداوم ثبات بین المللی و امنیت منطقه ای و بین المللی ضروری تلقی می کنند. در عین حال ایستادگی در این زمینه را نقطه عطفی در چارچوب برخورد با دونالد ترامپ و سیاست های غیر منطقی و نامتعارف وی تلقی می کنند. لذا انتظار می رود که سطح تعاملات و رایزنی های دو طرف افزایش یابد.
«آنگلا مرکل» قرار است در 18 مه با «ولادیمیر پوتین» در سوچی دیدار کند و محور اصلی مذاکرات آنها نیز آینده برجام خواهد بود. البته اختلافات اروپا و روسیه کماکان درباره بحرانهای اوکراین و سوریه پا برجاست. هر چند که نگاه اروپا به روابط با روسیه و عرصه های همکاری با آن با آمریکا متفاوت است. به رغم تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه به دلیل بحران اوکراین ، اما در برهه کنونی آلمان و فرانسه، به عنوان دولتهای اصلی و تاثیرگذار اتحادیه اروپا، با سیاست تحریمی آمریکا علیه روسیه در غیر این مورد به ویژه در چارچوب قانون «کاتسا» مخالف هستند و در مقابل پافشاری آمریکا برای کاهش هر چه بیشتر روابط با روسیه ، بر لزوم حفظ روابط با مسکو تاکید می کنند.
«ولادیمیر شویتسر» کارشناس سیاسی معتقد است که دستیابی به توافق با روسیه برای اتحادیه اروپا بسیار مهمتر از اعمال تحریمها است.
آلمان و فرانسه بشدت نسبت به ادامه سیاست دولت ترامپ علیه روسیه دچار نگرانی بوده و قصد دارند راهی برای حل این معضل بیابند. کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا تقریبا به اندازه روسیه از سیاستهای تحریمی دولت ترامپ، آسیب دیده اند. به ویژه اینکه تحریمهای آمریکا علیه شرکتهای روسی، به همان اندازه به شرکای خارجی آنها، از جمله شرکتهای اروپایی لطمه اقتصادی وارد می کند. البته اختلاف نظر جدی آلمان و فرانسه با آمریکا در برخورد با روسیه به معنای لغو زودهنگام تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه نیست، بلکه به معنای آن است که اتحادیه اروپا، احتمالا مبادرت به اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه در غیر موارد مربوط به بحران اوکراین نخواهد کرد. دلایل این مساله منافع گسترده اروپا در ادامه تعاملات با روسیه در ابعاد مختلف تجاری ، اقتصادی و انرژی است. 112/114
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
برجام؛ محور اصلی گفت وگوی تلفنی پوتین و مرکل
تاکید اردوغان و پوتین بر حفظ برجام
پوتین: وضعیت صلح در جهان بسیار شکننده است+ ویدئ
بیاعتنایی پوتین و موگرینی به نمایش تبلیغاتی نتانیاهو/ تحلیل