ایران پرس: رئیس‌ جمهوری فرانسه ضمن درخواست برای کاهش وابستگی امنیتی و اقتصادی اروپا به آمریکا تأکید کرده که بروکسل باید در برابر سیاست‌ های حمایت‌گرایانه دولت آمریکا از شرکت‌ های خود، استراتژی ساخت اروپا را در پیش بگیرد.

امانوئل مکرون، رئیس‌ جمهوری فرانسه خواستار به جریان افتادن استراتژی اقتصادی ساخت اروپا در این قاره با هدف حمایت از شبکه صنعتی اروپا، اشتغالزایی و افزایش قدرت رقابت پذیری برای مقابله با سیاست های آمریکا شده است.

امانوئل مکرون می گوید: «ما به استراتژی «ساخت اروپا» نیاز داریم تا با تحولات جهانی همخوانی داشته و پاسخی به سیاست آمریکا باشد.

استراتژی اقتصادی «ساخت اروپا» که از سوی مکرون مطرح شده در واقع ابتکاری برای مقابله با سیاست‌ های اقتصادی آمریکا است که به‌ دنبال حمایت از کالاهای داخلی خود در برابر کالاهای وارداتی از اروپا است.

نگرانی از موج مهاجرت صنایع اروپایی برای استفاده از یارانه‌های دولت امریکا و انرژی ارزان‌ قیمت‌تر در خاک این کشور باعث شده است که در ماه‌های گذشته مقام‌های متعدد اروپایی نسبت به ضرورت حمایت از صنایع اروپایی و حفظ بافت صنعتی اروپا اظهارنظر کنند.

البته ارائه ایده ساخت اروپا از سوی مکرون ، نخستین بار نیست که مطرح می شود. پیش از این پیشنهاد برچسب زنی کالا ها با عنوان «ساخت اتحادیه اروپا» در سال 2014 مطرح شد. اما در سال های اخیر با توجه به نگرانی از مهاجرت صنایع اروپایی به ویژه به کشور هایی که انرژی ارزان تری دراختیار صنایع قرار می دهند، این ایده بار دیگر توجه بیشتری را به خود جلب کرده است.

حمایت از صنایع اروپا و محصولاتی که در داخل اتحادیه اروپا تولید می شوند

مقام های اروپایی معتقدند در شرایطی که قیمت های انرژی به شدت افزایش پیدا کرده است، حمایت از صنایع اروپا و محصولاتی که در داخل اتحادیه اروپا تولید می شوند برای حفظ جایگاه اروپا به عنوان یک قدرت اقتصادی ضروری است.

نکته مهم اینکه اقتصاد اتحادیه اروپا در طول سال های اخیر با تهدید های متعددی از سوی قدرت های جهانی مواجه شده است. از یک سو جنگ اوکراین و تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه مساله قطع کامل صادرات انرژی روسیه را به اروپا را بسیار جدی تر از قبل کرده و از سوی دیگر مناسبات اقتصادی با چین، نگرانی در مورد وابستگی هرچه بیشتر اروپا را به قدرت دوم اقتصادی جهان افزایش داده است. 

در کنار این تهدیدها، سیاست های حمایت گرایانه دولت امریکا هم به تهدیدی برای اقتصاد و صنایع اروپایی تبدیل شده است. این سیاست های حمایت گرایانه از صنایع داخلی امریکا در مقابل رقبای خارجی در دوران دونالد ترامپ، رییس جمهور سابق این کشور آغاز شد و دامن اروپا را هم گرفت. ترامپ جنگ تجاری با اروپا را آغاز کرد که البته با سفر مقامات ارشد این اتحادیه به واشنگتن و توافقاتی دو جانبه با ترامپ تا حدی فروکش کرد اما اکنون در دوره زمامداری بایدن بار دیگر آتش جنگ تجاری بین دو سوی اقیانوس اطلس با تصویب قانون کاهش تورم در آمریکا در حال شعله ور شدن است.

طرح سرمایه گذاری بزرگ دولت بایدن برای کاهش تورم

قانون کاهش تورم در واقع یک برنامه اصلاحات زیست محیطی و اجتماعی با طرح سرمایه گذاری چند صد میلیارد دلاری است. کنگره آمریکا تابستان گذشته، طرح سرمایه گذاری بزرگ دولت بایدن برای کاهش تورم ، مقابله با تغییرات آب و هوایی و افزایش مالیات شرکت های بزرگ را تصویب کرد. حدود 370 میلیارد دلار از لایحه 430 میلیارد دلاری کاهش تورم به مقابله با تغییرات آب و هوایی اختصاص یافته است. قانون کاهش تورم آمریکا معافیت‌های مالیاتی قابل توجهی برای شرکت‌های مختلف در نظر گرفته است و اروپایی‌ها آن را به زیان شرکت‌ های خود می‌دانند.

این مساله واکنش تند مقامات ارشد اروپایی را بر انگیخته است. اظهارات اخیر مکرون، جدید ترین موضع گیری یکی از روسای ارشد اروپایی درباره ضرورت افزایش استقلال اتحادیه اروپا در مقابل تهدیدهای خارجی است. رئیس جمهور فرانسه ماه گذشته در سفر به واشنگتن با جو بایدن همتای آمریکایی خود در خصوص قوانین جدید حمایت گرایانه مذاکره کردند و مقرر شد تا دولت امریکا برای راضی کردن متحدان اروپایی برخی معافیت ها که برای صنایع اروپایی درخصوص قوانین تبعیض آمیز ازجمله قانون کاهش تورم که تابستان سال جاری تصویب و از اول ژانویه 2023 اجرایی شد، قائل شود.

با این حال سران اروپایی به ویژه فرانسه و آلمان و نیز مقامات ارشد اتحادیه اروپا با ناامیدی از تحقق وعده جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در زمینه تجدید همگرایی فرا آتلانتیکی، نگران اقدامات حمایت گرایانه دولت آمریکا از صنایع این کشور و در واقع آغاز جنگ تجاری از سوی واشنگتن هستند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

113

بیشتر بخوانید:

درخواست «امانوئل مکرون» برای پایان یافتن جنگ اوکراین؛ نشانه ناامیدی اروپا