ایران پرس- روابط بریتانیا و عربستان سعودی بسیار گسترده بوده و ابعاد و جنبه‌های مختلفی را در بر می گیرد.

در عین حال لندن از تامین کنندگان اصلی تسلیحاتی رژیم سعودی محسوب شده و کماکان به این اقدام به رغم جنایات ائتلاف سعودی در جنگ یمن ادامه می دهد.

مقامات دولت محافظه کار بریتانیا به روابط لندن و ریاض بسیار بها داده و خواهان گسترش و تقویت آن هستند.

در این راستا، «جرمی هانت» وزیر امور خارجه بریتانیا که به عربستان سعودی سفر کرده، روابط دو کشور را استراتژیک توصیف کرد.

هانت روز شنبه با «ابراهیم بن عبدالعزیز العساف» وزیر امور خارجه عربستان در ریاض دیدار کرد.

طبق گزارش ها، در این دیدار روابط تاریخی میان عربستان سعودی و بریتانیا، شراکت و همکاری موجود میان دو کشور، آخرین تحولات منطقه‌ای و نیز فعالیت مشترک در زمینه مبارزه با افراط گرایی و تروریسم و برخی مسائل مورد توجه طرفین بررسی شد.

مبارزه مشترک با تروریسم، از ادعا تا واقعیت

هانت در صفحه شخصی خود در توییتر در پی این دیدار نوشت: "مذاکرات مفیدی با وزیر خارجه سعودی در ریاض درباره شراکت استراتژیک انجام دادیم."

هانت مدعی شده است: "شراکت استراتژیک ما با سعودی، در امن کردن بریتانیا سهیم بوده است."

مشخص نیست که منظور هانت از تاثیر شراکت استراتژیک ریاض با لندن بر افزایش امنیت بریتانیا چیست؟ ادعای هانت در این زمینه با واقعیت فرسنگ ها فاصله دارد.

عربستان به اذعان اتحادیه اروپا از تامین کنندگان مالی اصلی گروه های تروریستی تکفیری محسوب می شود.

یکی از این گروه ها یعنی گروه تروریستی داعش تاکنون حملات متعددی در سطح اروپا از جمله بریتانیا صورت داده و ده ها شهروند بریتانیایی را کشته و زخمی کرده است.

کمیسیون اروپا اخیرا عربستان سعودی را در فهرست سیاه کشورهایی قرار داده بود که از طریق پولشویی، به تروریسم بین‌المللی کمک می‌کنند.

اما پس از نامه «ملک سلمان» پادشاه سعودی به کشورهای اروپایی و تهدید به کاهش روابط مالی و اقتصادی ریاض با آنها، اکثر این کشورها از تصمیم خود برای افزودن ریاض به فهرست سیاه پولشویی عقب نشسته و بیش از 20 کشور این اتحادیه از جمله بریتانیا و فرانسه، مخالفت خود را با تصویب این موضوع اعلام کردند.

به این ترتیب مشخص است که لندن صرفا در راستای منافع مالی و اقتصادی خود حاضر است که چشم بر روی همه اقدامات ریاض در زمینه حمایت از تروریسم ببندد و آن را نادیده انگارد.

مساله مهمی دیگری که در مذاکرات وزیر خارجه بریتانیا با مقامات سعودی مورد بحث قرار گرفت، ادامه حمایت از ائتلاف سعودی  در جنگ ویرانگر آن علیه مردم مظلوم یمن بود.

هانت ادعا کرده که در دیدار با العساف وزیر خارجه و «عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجه عربستان، راه‌های پیشرفت در زمینه باصطلاح صلح در یمن را بررسی کرده است.

هانت در حمایت از متجاوزان سعودی اماراتی گفت: من و الجبیر درباره ضرورت عقب نشینی فوری شبه نظامیان الحوثی از الحدیده توافق کردیم.

در واقع  وزیر خارجه بریتانیا هنگامی که از صلح در یمن صحبت می کند منظورش تسلیم مردم یمن و جنبش مردمی انصارالله در برابر خواسته های زیاده خواهانه سعودی ها است.

هانت هیچ اشاره ای به جنایات ائتلاف سعودی و کشتار دهها هزار نفر از مردم یمن توسط این ائتلاف نمی کند.

نگاهی به روابط بریتانیا و عربستان نشان می دهد که برای مقامات لندن فقط کسب سود سرشاراز فروش تسلیحات و قراردادهای متعدد با سعودی ها اهمیت دارد و به همین دلیل به رغم اعتراضات متعدد حتی در داخل بریتانیا حاضر به تجدید نظر در سیاست خود در قبال رژیم سعودی نیستند.

«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر با انتقاد از نقش لندن در تسلیح عربستان سعودی در جنگ یمن گفت: "دولت بریتانیا برای پایان رنج مردم یمن باید تسلیح عربستان سعودی را متوقف کند."

بدین ترتیب لندن نیز در راستای حمایت همه جانبه از رژیم های غرب گرای منطقه و نیز کسب منافع مالی، فروش های عظیم تسلیحاتی به عربستان و نیز همراهی با رژیم سعودی در جنگ یمن را همواره مد نظر دارد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

138/116

بیشتربخوانید:

پیامدهای مرگبار همراهی بریتانیا با ائتلاف متجاوز سعودی/ تحلیل

بیانیه ضدسعودی «جرمی هانت» در آستانه سفر به عربستان