ایران پرس: نخستین بار پس از ۳۰ سال، هیات سازمان ملل با اهداف بشردوستانه به منطقه قره‌باغ کوهستانی اعزام می شوند.

در همین ارتباط ، "استفان دوجاریک" سخنگوی سازمان ملل به خبرنگاران گفت، "دولت جمهوری آذربایجان و سازمان ملل بر سر ماموریت در این منطقه به توافق رسیده اند و این ماموریت از روز دوشنبه آغاز خواهد شد". 

این مقام بلندپایه سازمان ملل درعین حال، گفت: "هیات ۱۲ نفره زیر نظر بخش امور بشردوستانه سازمان ملل قرار دارند و با عبور از حریم هوایی جمهوری آذربایجان به این منطقه اعزام می شوند".

 سخنگوی سازمان ملل همچنین اعلام کرد: "ارزیابی نیازهای ارامنه باقی مانده‌ در قره باغ کوهستانی و همچنین ارامنه ای که پس از حمله ارتش جمهوری آذربایجان ناگزیر به ترک این منطقه و مهاجرت به ارمنستان شده اند، اصلی ترین هدف از اعزام هیات سازمان ملل خواهد بود".

استفان دوجاریک بدون آن که از جمهوری آذربایجان نامی ببرد، رعایت قوانین بین‌المللی و به ‌ویژه قوانین مربوط به امور حقوق بشری را در منطقه قره باغ ضروری خواند.

به دلیل شرایط بسیار پیچیده و حساس ژئوپولتیکی منطقه قره باغ، سازمان ملل نزدیک به سی سال به این منطقه دسترسی نداشت. اعزام هیات سازمان ملل به منطقه قره باغ در حالی در دستور کار این سازمان قرار گرفته است که به گفته مقام های دولت ایروان، بیش از ۱۰۰ هزار تن از مجموع ۱۲۰ هزار سکنه ارمنی تبار مقیم قره باغ کوهستانی، به دلیل حمله ارتش جمهوری آذربایجان در روزهای ۱۰ و ۲۰ ماه سپتامبر سال جاری میلادی، به ارمنستان پناهنده شده اند.

دستگیری فعالان و مسئولان قره باغ

به رغم آن که دولت الهام علی اف امنیت ارامنه باقی مانده در قره باغ کوهستانی را تضمین کرده است، در چند روز گذشته، نیروهای امنیتی جمهوری آذربایجان، شماری از مقام های جمهوری خودخوانده قره باغ کوهستانی را دستگیر و به باکو منتقل کرده اند.

دستگیری های فعالان ارمنی قره باغ در شرایطی در دستور کار مقام های باکو قرار گرفته است که مقام های دولت الهام علی اف با دعوت از ارامنه برای ماندن در قره‌باغ کوهستانی، خروج امن شهروندان ارمنی از این منطقه را نیز تضمین کرده بودند.

«حکمت حاجی‌اف» مشاور سیاست خارجی رئیس جمهوری آذربایجان در همین ارتباط  گفته است: "جمهوری آذربایجان گذرگاه امن و آبرومندانه‌ای را برای ارمنی هایی که به میل خود قصد ترک منطقه قره‌باغ کوهستانی را دارند، فراهم می‌کند". حکمت حاجی اف همچنین اعلام کرد: "دولت باکو به آزادی رفت و آمد و خواسته ارامنه احترام می‌گذارد".

دراین شرایط، مقام های دولت الهام علی اف اخیرا از اسکان اتباع جمهوری آذربایجان در قره باغ کوهستانی خبر داده اند. ناظران تخلیه قره باغ کوهستانی از ارامنه و اسکان اتباع جمهوری آذربایجان در این منطقه را موید اعمال سیاست پاکسازی قومی دولت باکو بیان می کنند. تردیدی نیست که خروج یکصد هزار ارمنی از قره باغ کوهستانی، می تواند وجهه دولت الهام علی اف را در جامعه جهانی زیر سوال ببرد. به خصوص که با وجود تضمین امنیت ارامنه، طرح دستگیری های رهبران ارامنه همچنان ادامه دارد.

اقدامات اخیر دولت باکو به معنای آن است که مقام های جمهوری آذربایجان در عمل هیچگونه تضمینی برای اظهار نظرهای رسمی خود قائل نیستند. به عبارت دیگر، با وجود آن که تنش های ارضی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان پایان یافته اعلام شده است، رسانه های ارمنی از ادامه حملات نیروهای آذری به ارامنه خبر می دهند. در این شرایط ، حملات نظامیان جمهوری آذربایجان به ارامنه قره باغ ، با فرار گسترده ارامنه وحشت زده از اجرای سیاست پاکسازی قومی همراه شده است.

پاکسازی قومی در قره باغ کوهستانی

در حالی که نظامیان آذری از سوی برخی محافل ارمنی به جنایت جنگی در قره باغ کوهستانی متهم شده اند، "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان از دستگیری خودسرانه ارامنه قره باغی حین خروج از این منطقه بحران زده، ابراز نگرانی کرده است. 

در همین زمینه، دولت ارمنستان، دولت جمهوری آذربایجان را به پاکسازی قومی در قره باغ کوهستانی متهم کرده است، اما دولت باکو این اتهام را رد می کند. به گفته منابع ارمنی، حملات نظامی جمهوری آذربایجان به ارامنه قره باغ، بحران انسانی بی سابقه ای را در این منطقه برجای گذاشته و ده ها هزار نفر را به دریافت کمک های بشردوستانه محتاج کرده است.

در یک جمعبندی کلی از تحرکات اخیر نظامیان جمهوری آذربایجان باید گفت: مقام های باکو با توجیه مقابله به مثل با ارمنه قره باغ، تلاش می کنند فشار بر آن ها را تشدید کنند.

در این زمینه، رسانه های باکو و حتی آنکارا با تشویق مقام های دولت الهام علی اف به ویژه شخص رئیس جمهوری آذربایجان، این بخش از تلاش های وی را به عنوان خدمات به تاریخ این کشور معرفی می کنند. این درحالی است که با رویدادهای اخیر و حمایت های سازمان ملل و دولت های غربی، بعید به نظر می رسد که فشارهای دولت باکو بر ارامنه ادامه داشته باشد.

نویسنده: محمد علی طالبی

112

بیشتر بخوانید:

 اعزام هیات سازمان ملل به قره باغ

گفت‌وگوی مکرون و پاشینیان درباره قره‌باغ

تحولات قره‌باغ؛ محور رایزنی وزیران خارجه روسیه و جمهوری آذربایجان

انفجار انبار بنزین در قره باغ با ده ها زخمی

جمهوری آذربایجان مدعی تضمین رفتار برابر با ارمنیان ساکن منطقه قره باغ شد

شورای امنیت سازمان ملل خواستار برقراری صلح در قره‌باغ شد

بورل تشدید درگیری‌ها در قره‌باغ را محکوم کرد

 

Marzieh Zaeri