در تازه ترین اقدام، افراد مسلح تروریست در حمله شبانه به یک روستا در شمال بورکینافاسو بیش از 160 غیرنظامی را کشته و خانهها و بازار را به آتش کشیدند.
سازمان ملل متحد در بیانیه ای حمله افراد ناشناس در بورکینافاسو و قتل عام بیش از صد غیرنظامی را محکوم کرد.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل این سازمان ضمن ابراز نگرانی، خواستار افزایش حمایت جامعه بین المللی برای مقابله با افراط گرایی شد و بر ضرورت مضاعف کردن تلاش های اعضای سازمان ملل متحد در حمایت از دولت ها برای مبارزه با افراط گرایی خشونت بار و هزینه های غیرقابل پذیرش آن تاکید کرد.
کشورهای مختلف آفریقا مدتهاست محل استقرار گروه های شبه نظامی و تروریستی به ویژه دو گروه تروریستی بوکوحرام در غرب آفریقا و الشباب در شرق هستند؛ این گروه ها با هدف استفاده از ثروت و منابع طبیعی کشورهای این قاره، دستیابی به قدرت و گسترش ایدئولوژی های خود در کشورهای این قاره به ویژه نیجریه، مالی و سومالی حضور فعال دارند.
عدم موفقیت کشورهای آفریقایی در مبارزه با تروریسم
اگرچه طی سال های اخیر موضوع مبارزه با تروریسم سرفصل شعارهای مقامات مختلف آفریقا و توجیهی برای حضور نظامی نیروهای بیگانه در کشورهای مختلف این قاره بوده اما عملا مبارزه با تروریسم دراین قاره موفق نبوده است به طوری که با تغییرات سیاسی در غرب آسیا و برخی تحولات سیاسی در کشورهای شمال آفریقا همچنین تغییرات سیاسی در عرصه بین المللی،عملا طی ماه های اخیر فعالیت گروه های تروریستی در مناطق مختلف آفریقا تشدید شده است.
طی یک ماه گذشته در نیجریه چندین بار مهاجمان با حمله به مدارس دخترانه و پسرانه دانش آموزان نیجریه ای را ربوده اند همچنین در مناطق مختلف این کشور انفجارهای مهیب حاصل فعالیت های تروریستی، جان بسیاری از شهروندان این کشورها را گرفته است.
با شکست نیروهای داعش در غرب آسیا وتحولات سیاسی دراین منطقه بسیاری نسبت به انتقال نیروهای تروریستی داعش به آفریقا هشدار داده بودند اما عملا اقدام جدی و عملی برای مبارزه با تروریسم دراین قاره صورت نگرفت.
«جردن کوپ» تحلیلگر سیاسی با تشریح فعالیت گروههای تروریستی در آفریقا و اوضاع نابسامان این قاره در حوزه اقتصادی، سیاسی و امنیتی نوشته است: "در آینده جنگ واقعی علیه تروریسم در قاره سیاه درمیگیرد."
عدم همکاری وهمراهی لازم نیروهای نظامی و ارتش کشورهای آفریقایی در اجرای برنامه های مشترک برای مبارزه با تروریسم، نداشتن بودجه کافی وتجهیزات نظامی مورد نیاز، مداخله کشورهای خارجی و حضور نیروهای نظامی کشورهای مختلف به بهانه مبارزه با تروریسم اما با اهداف سیاسی و اقتصادی مورد نظر خود، افزایش فقر و شرایط وخیم اقتصادی دربسیاری از کشورهای آفریقایی که سبب شده گروه های تروریستی به راحتی بتوانند با وعده های کمک های اقتصادی و پرداخت مبالغ هنگفت بسیاری از جمعیت آفریقا به ویژه جوانان کشورهای فقیرتر را به خود جذب کنند، مجموع این عوامل سبب شده تا عملا گروه های تروریستی در آفریقا فعال تر شوند.
از سوی دیگر برخی ازاین گروه ها از سوی کشورهای خارجی حمایت شده و از کمک های پنهان آنها برخور دارند، زیرا حضور تروریستها سبب شده کشورهای غربی با توجیه کمک به مبارزه با تروریسم بتوانند در عرصه های مختلف در کشورهای آفریقایی حضور داشته باشند؛ چنانکه نیروی نظامی فرانسه مدتهاست در مالی مستقر و با ادعای تشکیل گروه جی -5 برای مبارزه با تروریسم در منطقه ساحل نه تنها به منابع و ثروت کشورهای این منطقه دسترسی دارد بلکه حتی از کمک دیگر کشورهای اروپایی نیز با ادعای مبارزه با تروریسم برخوردار است.
براساس تحلیل Maplecroft شرکت مشاور در خصوص مخاطرات و راهبردهای جهانی مستقر در بریتانیا، خشونت در کانونهای داغ تروریستی آفریقا در حال بدتر شدن بوده و حملات تروریستی در بسیاری از کشورهای این منطقه در حال افزایش است. حتی در برخی مناطق که پیش تر به عنوان نقاط امن شناخته می شد، آخرین شاخصها بیانگر شدت تروریسم در این مناطق است.
رشد گروه های تروریستی در آفریقا را باید زنگ خطر و هشداری جدی نه فقط برای آفریقا بلکه برای همه کشورهای جهان تلقی کرد. ناامنی حاصل از فعالیت تروریست ها، انباشت اسلحه وتجهیزات نظامی و افزایش نفرات این گروه ها می تواند تهدید جدی برای امنیت جهانی تلقی شود؛ دراین راستا به نظر می رسد همکاری و همراهی همه کشورهای آفریقا با هم از یکسو و همراهی واقعی کشورهای دیگر می تواند شرایط را برای مبارزه واقعی با این گروه ها فراهم آورد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
ایران حمله تروریستی در بورکینافاسو را محکوم کرد