شماری از اتباع جمهوری آذربایجان مقیم آلمان با برگزاری تظاهرات اعتراضی در برلین، انزجار خود را از سیاست های دولت االهام علی اف در جمهوری آذربایجان اعلام کردند.

این تظاهرات ضد دولتی در مقابل سفارت جمهوری آذربایجان در برلین برگزار شد. تجمع کنندگان خواستار آزادی زندانیان سیاسی در جمهوری آذربایجان شدند .

تظاهرات ضد باکو در برلین در حالی برگزار شد که، پیش از این در اواخر ماه دسامبر سال 2016 میلادی نیز آذری‌های مقیم آلمان در شهر " نیو مارکت " ، ضمن برگزاری تظاهرات در اعتراض به سرکوب آزادی بیان و رسانه‌ها در جمهوری آذربایجان، به عنوان یک نماد اعتراضی ، دهان خود را با چسب بستند.

 خواسته های مردم جمهوری آذربایجان را باید به دو دسته تقسیم کرد . برخی از این خواسته ها بر آزادی های سیاسی و اجتماعی و برخورداری از اقتصادی در شان یک کشور صادرکننده نفت و گاز تاکید دارد.

برخی از خواسته های مردم مسلمان جمهوری آذربایجان نیز بر اجرای فرامین دین مبین اسلام و آزادی محبوسین اسلام گرا در کشور متمرکز است. این دسته از مومنین، بر قطع رابطه دولت الهام علی اف با رژیم اشغالگر قدس و تقویت هرچه بیشتر همکاری با کشورهای اسلامی  تاکید دارند.

بیش از 98 درصد از مردم جمهوری آذربایجان مسلمان هستند و بخش اعظم آن ها پیرو مذهب شیعه محسوب می شوند.  دولت الهام علی اف سیاست های متناقضی را در قبال خواسته های مدنی و اصولی مردم کشورش در دستور کار قرار داده است.

از نظر اقتصادی و معیشتی، باید گفت: از سه سال پیش اقتصاد جمهوری آذربایجان به شدت تنزل کرده است.  وضعیت معیشت مردم مسلمان جمهوری آذربایجان هر روز بدتر می شود و حاکمیت باکو به جای حل مشکلات داخلی اقتصادی و اجرای خواسته های مردم، بر شمار زندانیان سیاسی در کشور می افزاید. 

درعین حال، دولت باکو در مواجهه با دسته دوم نیز با اعمال خشونت و طرح موضوعات غیراصولی، به ممنوعیت فعالیت های دین مبین اسلام بویژه مذهب شیعه - که مذهب اکثریت قریب به اتفاق مردم جمهوری آذربایجان است - اقدام کرده است.

طی چند سال گذشته رسانه های  جمهوری آذربایجان - که همگی تحت اختیار حاکمیت باکو قرار دارند - به تبلیغ سیاست های اسلام هراسی در داخل اقدام می کرده اند. دولت الهام علی اف نیز از ممنوعیت پخش اذان در مساجد گرفته تا کشف حجاب دختران  را در دستور کار قرار داده است.  اما این تلاش ها تاکنون نه تنها نتیجه موردنظر حاکمیت باکو را حاصل نکرده، بلکه گرایش مردم بویژه جوان ها به دین اسلام را تشدید کرده است.

ناگفته نماند که، هر دو دسته از مردم جمهوری آذربایجان بر آزادی اراضی کشورشان تاکید دارند. در ارتباط با خواسته های مدنی مردم جمهوری آذربایجان، نمایندگان مجمع پارلمانی شورای اروپا پس از سفر اخیر خود به باکو ، بیانیه‌ای منتشر کردند. 

"استفان شناک" و " سزار فلورین "، گزارشگران کمیته نظارت مجمع پارلمانی شورای اروپا - که هفته  گذشته با هدف آشنایی هر چه بیشتر به باکو سفر کرده بودند، در این بیانیه، بر ضرورت ایجاد هماهنگی در روند اصلاحات، به ویژه برقرای عدالت در دادگاه‌های جمهوری آذربایجان و رعایت به حقوق بشر درداخل این کشور تاکید کردند.  بدیهی است که، بخشی از خواسته های شورای اروپا با خواسته های مردم جمهوری آذربایجان مطابقت دارد و دولت الهام علی اف می بایست به این خواسته ها تن دهد. 118/112