تحلیل؛

ایران پرس: «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، اتحادیه اروپا را تهدید کرد در صورتی که کسری تجاری واشنگتن را با خرید نفت‌ و گاز در مقیاس کلان جبران نکند، مشمول تعرفه‌های گمرکی بیشتری خواهد شد.

«ترامپ» در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی تروث، نوشت: من به اتحادیه اروپا گفته‌ام باید کسری تجاری بسیار بزرگ آمریکا را با خرید نفت و گاز ما در مقیاس کلان جبران کنند. در غیر این صورت، تا جایی که امکان داشته باشد تعرفه اعمال می‌کنیم.

وضع تعرفه های تجاری یکی از مهمترین مناقشه های ترامپ با کشورهای مختلف جهان به ویژه شرکای تجاری واشنگتن است. وی در نخستین دوره ریاست جمهوری خود نیز با اجرای سیاست های تعرفه ای؛ جنگ تجاری جدی را با چین و اروپا به راه انداخت. جنگ تجاری ترامپ با اروپا در سال 2018 با اعمال تعرفه علیه واردات فولاد و آلومینیوم از اتحادیه اروپا آغاز شد و به دنبال آن نیز اتحادیه اروپا تعرفه‌های 25 درصدی بر برخی اقلام آمریکایی اعمال کرد.

اکنون با انتخاب دوباره ترامپ به عنوان رییس جمهوری آمریکا، بار دیگر هراس جنگ تعرفه ای به ویژه برای کشورهای اروپایی افزایش یافته است این درحالی است که به دلیل جنگ اوکراین اکثر کشورهای اروپایی در شرایط سخت اقتصادی قرار دارند. از سوی دیگر شرایط اقتصادی در آمریکا نیز خوب نیست. مطابق آمارهای منتشر شده این کشور در حال حاضر با کسری تجاری 240 میلیارد دلاری با اروپا مواجه است. بنا بر آمار یورواستات، آلمان، ایتالیا، ایرلند و سوئد که از بزرگترین صادرکنندگان اروپایی به آمریکا هستند، بخش عمده‌ای از این کسری تجاری را تشکیل می‌دهند.

گازطبیعی (ال ان جی) یکی از عمده ترین واردات اتحادیه اروپا از آمریکا است،موضوعی که با جنگ اوکراین، تامین آن برای اروپا هزینه بر شده است. در واقع اروپا مجبورشده است که پس ازکاهش شدید واردات گاز از روسیه بخش زیادی از گاز مورد نیاز خود را از آمریکا تامین کند. براین اساس است که اکنون ترامپ، اروپا را تهدید کرده است که در صورتی که کشورهای اروپایی کسری تجاری بسیار بزرگ آمریکا را با خرید بیشتر نفت و گاز مایع طبیعی آن جبران نکنند، مشمول تعرفه‌های گمرکی واشنگتن خواهند شد.

این تهدید ترامپ در حالی است که این موضوع به طور مستقیم بر اقتصاد اتحادیه اروپا تاثیر خواهد گذاشت.هزینه های انرژی طی چند سال اخیر با تحریم بخش انرژی روسیه از سوی اروپا، افزایش یافته است و کشورهای اروپایی اکثرا با کاهش رشد اقتصادی روبه رو هستند.

 از سوی دیگر تهدید ترامپ نشان‌دهنده این است که رییس جمهور منتخب آمریکا بر ادامه سیاست‌های تجاری سختگیرانه در برابر اتحادیه اروپا ودیگر شرکای تجاری واشنگتن اصرار دارد. اگرچه فشارها وتهدیدات تعرفه ای ترامپ و به راه انداختن و تشدید جنگ تجاری یکی از محورهای اصلی سیاست اقتصادی آمریکا در دوران پیش رو محسوب می شود اما وابستگی دوطرفه آمریکا و اروپا به یکدیگر در بلند مدت تبعاتی جدی نیز برای آمریکا در پی خواهد داشت؛ اگر اروپا، قیمت ال‌ان‌جی آمریکایی را گران بداند، مطمئنا برای تولیدکنندگان گاز آمریکا راحت نیست که جریان صادرات آن را از اروپا به آسیا تغییر دهند. از سوی دیگر، یافتن تامین‌کننده گاز دیگری به جز روسیه که از نظر میزان تولید با آمریکا برابری کند نیز برای اروپا بسیار دشوار است.

اگر چه یکی از شاخص‌ترین ویژگی‌های سیاست خارجی- اقتصادی ترامپ، فشار به کشورهای مختلف برای کاهش کسری تجاری با ایالات متحده از طریق اعمال تعرفه‌های تجاری است؛ رویکردی که بیشتر بر اساس شعار «اول آمریکا»ی ترامپ شکل گرفته است، اما به نظر می رسد شرکای اقتصادی آمریکا نیز با شناخت این سیاست دردوره جدید ریاست جمهوری وی، درصدد یافتن راه حل هایی برای برون رفت از فشارها و تهدیدهای آمریکا هستند.

در این زمینه می توان به امضای توافق تجاری اروپا با چهار کشور آمریکای جنوبی طی چند هفته قبل با هدف ایجاد یک منطقه آزاد تجاری با 700 میلیون مشتری اشاره کرد.اقدامی که به نظر می رسد در راستای کاهش فشارهای تعرفه ای واشنگتن صورت گرفته است. دراین راستا «فون‌درلاین» رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا چندی پیش، رسما در اظهاراتی از تلاش اتحادیه اروپا برای تقویت روابط تجاری و مقابله با فشارهای اقتصادی ترامپ سخن گفت.

نویسنده: آتوسا دینیاریان