این توافقنامه روز گذشته امضا شد، اما از حدود ۴ ماه قبل دو طرف در مورد تهیه آن در حال گفتگو بودند. محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق در گفت وگو با شبکه الجزیره تاکید کرد: توافق امنیتی که با ایران امضا کردیم شامل کنترل مرزها و تحویل دادن افراد تحت تعقیب میشود و امیدواریم که این توافق موجب ثبات در مرزها شود.
به نظر میرسد این توافق سه بعد مهم دارد. بعد نخست مربوط به فعالیت گروههای تروریستی ضد ایران در منطقه شمال عراق است. چندین گروه تروریستی ضد ایرانی در شمال عراق مستقر هستند و از این منطقه برای فعالیتهای خود ضد ایران استفاده میکنند. این گروههای عمدتا کردی در اغتشاشهای پاییز گذشته ایران نیز نقش پررنگی داشته و عناصر آن با نفوذ در ایران، به خرابکاری و اجرای پروژه کشتهسازی مردم عادی و به شهادت رساندن نیروهای نظامی ایران اقدام کردند.
پیش از آن و در همان زمان، مقامات جمهوری اسلامی ایران در چند نوبت به مقامات بغداد و اربیل درباره لزوم جلوگیری از فعالیت این گروههای تروریستی در شمال عراق تاکید کرده بودند، اما انفعال عراق در این خصوص سبب واکنش قاطع نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران شد. در چند نوبت، نیروهای نظامی ایران مقر گروههای تروریستی در شمال عراق را بمباران کردند.
ابعاد مختلف توافق ایران و عراق
توافق روز گذشته ایران و عراق واکنشی به این دغدغه مهم ایران است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی با حضور خبرنگاران تاکید کرد جمهوری اسلامی از این به بعد هرگونه تحرک گروهکهای تروریستی و تجزیهطلب را از مبدا اقلیم کردستان علیه ایران به هیچ وجه تحمل نخواهد کرد.بعد دوم توافق امنیتی ایران و عراق مربوط به فعالیتهای رژیم صهیونیستی در شمال عراق است. این رژیم طی سالهای اخیر حضور خود در منطقه کردستان عراق را افزایش داد و از این حضور نیز برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران بهره گرفته است، موضوعی که جمهوری اسلامی ایران آنرا تحمل نمیکند و در این خصوص نیز بارها به مقامات اربیل هشدار داده بود.
در همین راستا، وب سایت "نور نیوز"، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی روز یکشنبه در گزارشی پیشبینی کرد که امضای توافقنامه امنیتی "نقش تعیینکنندهای در پایان دادن به حضور غیرقانونی ضد انقلاب مسلح و عناصر وابسته" به اسرائیل در مرزهای شمال غرب ایران خواهد داشت.بعد سوم توافقنامه امنیتی ایران و عراق مربوط به همکاریهای امنیتی دو کشور است. ایران و عراق بیشترین مرزهای مشترک جغرافیایی را دارند که در سالهای گذشته با تهدیدهای زیادی به خصوص از سوی گروه تروریستی داعش مواجه شد.
کاهش نا امنیهای مرزی ایران و عراق از اثرات احتمالی توافق
این توافق میتواند از ناامنیهای مرزی دو کشور بکاهد و امکان توسعه روابط دو کشور در حوزههای مختلف و به خصوص حوزه اقتصادی فراهم شود. در همین راستا، علی شمخانی پس از امضای توافقنامه امنیتی با عراق گفت: «با اجرای دقیق مفاد این توافقنامه علاوه بر کاهش قابل ملاحظه تهدیدات تروریستی و جلوگیری از ایجاد ناامنیهای مرزی، زمینههای توسعه همهجانبه روابط دو کشور در ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی، بیش از پیش فراهم خواهد شد.»
نویسنده: سيد رضی عمادی
113
بیشتر بخوانید:
شمخانی: سازوکار جدیدی برای وصول مطالبات ایران از عراق طراحی کردیم