در بیانیه مشترک نیروهای هند و پاکستان آمده است، مقامات ارشد نظامی دو کشور پس از بررسی اوضاع درخط حائل کشمیر و همچنین در همه بخش های دیگر به برقراری آتش بس راضی شدند.
در این بیانیه آمده است: "دو طرف بر سر التزام عملی به همه توافق ها و تفاهمها و آتش بس در خط حائل کشمیر توافق کرده اند. مقامات نظامی هند و پاکستان همچنین مسائل و نگرانی های اصلی دو طرف را که باعث اخلال در صلح شده و به اقدامات خشونت آمیز دامن می زند، بررسی کردند."
طرفین توافق کردند که به منظور دستیابی به صلح پایدار، نگرانی های یکدیگر را که منجر به برهم زدن صلح و منجر به خشونت می شود، برطرف کنند.
کشمیر، اصلی ترین عامل مناقشه هند و پاکستان
توافق مقامات ارشد نظامی هند و پاکستان برای برقراری آتش بس در خط حائل کشمیر می تواند گامی در مسیر تنش زدایی از روابط پرتنش دو کشور باشد که در چند دهه گذشته همواره اصلی ترین عامل مناقشه در مناسبات این دو کشور همسایه بوده است.
هند و پاکستان چند دهه است که بر سر مالکیت منطقه کشمیر اختلاف دارند و حساسیت های سیاسی دوطرف در این خصوص موجب شده تا آنان برای تصاحب این منطقه به زور متوسل شوند.
دهلی نو و اسلام آباد تا کنون دوبار بر سر منطقه کشمیر وارد جنگ تمام عیار شده اند که البته تاثیری در وضعیت کشمیر نداشته است.
با وجود آنکه سازمان ملل قطعنامه ای در خصوص ارجاع به همه پرسی در کشمیر برای تعیین سرنوشت ساکنان این منطقه صادر کرده است اما دولت هند بابرگزاری همه پرسی مخالف است و ورود نهادهای منطقه ای و بین المللی و دیگر کشورها به این مسئله را دخالت در امور داخلی خود می داند.
دولت هند در اوت سال 2019 با لغو خودمختاری کشمیر نقطه عطفی درروند تضییع حقوق مردم مسلمان این منطقه ایجاد کرد که این مسئله با واکنش های برخی از کشورها بخصوص پاکستان مواجه شد.
با گذشت نزدیک به دو سال از تنش تازه هند و پاکستان پس از لغو خودمختاری کشمیر، توافق مقامات ارشد نظامی این دو کشور بر سر برقراری آتش بس و تعهد به تداوم آن می تواند نشانه ای از اراده آنان برای کاستن از تنش های فزاینده در روابط دو جانبه باشد.
به ویژه آنکه در سال گذشته همزمان با استقرار سامامه موشکی توسط ارتش هند در خط حائل کشمیر متقابلا ارتش پاکستان نیز به تقویت آرایش نظامی خود در این منطقه پرداخت که این اقدامات بر نگرانی های مردم دو کشور درباره احتمال ورود آنان به منازعه فراگیر مسلحانه افزود.
توافق مقامات ارشد نظامی هند و پاکستان برای برقراری آتش بس و تلاش برای اعتماد سازی متقابل برای جلوگیری از تشدید تنش در مناسبات دو کشور این امید را زنده کرده است که دهلی نو و اسلام آباد این توافق را زمینه ای برای حل اختلافات و فراهم کردن مقدمات گفتگوهایی قرار دهند که انان را در مسیر بازگشت به همزیستی مسالمت امیز و عادی سازی روابط کمک کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
رعایت حقوق مردم کشمیر؛ شرط پاکستان برای گفت وگو با هند