ایران پرس - سفر «مایتری پالا سیریسنا» Maithripala Sirisena رئیس جمهوری سریلانکا به روسیه که نخستین سفر رئیس جمهوری سریلانکا به مسکو پس از چهل و چهار سال محسوب می شود، بیانگر تلاش دولت کلمبو برای توسعه روابط با سه ضلع قدرت منطقه ای است.

از این رو قرار است همزمان با دیدار رئیس جمهوری سریلانکا با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در مسکو چندین توافق نامه توسعه همکاری های دو جانبه در بخش هایی همچون شیلات، گردشگری، همکاری های فرهنگی و آموزشی و علوم و فناوری میان دو طرف امضا شود.

سریلانکا کشوری جزیره ای در اقیانوس هند، از موقعیت راهبردی برخوردار است. این کشور بیش از دو دهه درگیر جنگ های  داخلی با سازمان شورشی ببرهای تامیل بود که برای استقلال مناطق شمالی و شمال شرقی سریلانکا که تامیل نشین هستند با دولت این کشور جنگ کرد.

سریلانکا همواره تحت نفوذ هند به عنوان برادر بزرگتر کشورهای عضو انجمن همکاری منطقه جنوب آسیا سارک saarc قرار داشت اما رد درخواست دولت سریلانکا از سوی هند برای تحویل سلاح جهت سرکوب ببرهای تامیل به دلیل نگرانی از واکنش تامیلی های ایالت تامیل نادو، موجب گرایش دولت سریلانکا به سمت چین شد.

دولت پکن  با ارائه  سلاحهای پیشرفته به دولت کلمبو موجب پیروزی ارتش سریلانکا بر ببرهای شورشی تامیل در سال 2009 شد.

نارضایتی هند  از واگذاری جزایر سریلانکا به چین

واگذاری برخی بنادر سریلانکا به چین که گفته میشود می تواند پایگاه نظامی نیز احداث کند بیش از پیش موجب نارضایتی هند شده است. «مایتری پالا سیریسنا» رئیس جمهوری سریلانکا که در انتخابات اخیر ریاست جمهوری به قدرت رسید وعده داد در روابط با چین و هندوستان  توازن برقرار کند.

در چنین شرایطی  رویکرد وی برای توسعه روابط با روسیه نیز برای دولت کلمبو با اهمیت است.

اول آنکه سریلانکا با وارد کردن روسیه به تحولات ان کشور می کوشد رقابتهای چین و هندوستان را که می تواند مخرب نیز باشد مدیریت کند.دوم انکه سیاستهای محافظه کارانه چین در عرصه های بین المللی دولت کلمبو را به این نتیجه درسانده است که برای مقابله با فشارهای غرب بخصوص امریکا نیازمند حمایتهای روسیه است.

امریکا می کوشد با متهم کردن ارتش سریلانکا به نقض حقوق بشر در جریان جنگهای پایانی ضد ببرهای تامیل و تشکیل گروه تحقیق بین المللی، جای پایی در اقیانوس هند برای خود باز کند.

دولت سریلانکا با رد این درخواست امریکا برای تکمیل تحقیقات خود  دو سال مهلت درخواست کرده است.

موفقیتهای روسیه ضد گروه تروریستی داعش در سوریه و همچنین تمایل مسکو برای تحت تاثیر قراردادن زیاده خواهی های امریکا باعث شده است سریلانکا نیز به حمایتهای روسیه از جمله در شورای امنیت سازمان ملل امیدوار شود.با توجه به موقعیت راهبردی سریلانکا در اقیانوس هند، روسیه توسعه همکاری با کلمبو را موجب بازشدن پای خود در این اقیانوس می داند.

هر چند هند به شدت با حضور نیروهای بیگانه از جمله چین در اقیانوس هند مخالف است اما روابط راهبردی و دیرینه دهلی نو و مسکو می تواند از حساسیتهای دولت هند در قبال حضور روسیه در اقیانوس هند بکاهد.

آغاز طرحهای بازسازی سریلانکا پس از جنگهای داخلی نیز فرصت مناسبی را برای روسیه فراهم می کند که در رقابت با چین موقعیت خود را در شبه قاره هند تقویت کند.

با توجه به روابط مناسب سه کشور چین -روسیه و هند و مخالفت هر سه کشور با ورود محافل غربی به ابراههای پیرامونی خود به نظر نمی رسد تمایل سریلانکا برای توسعه روابط با روسیه واکنش منفی دهلی نو و پکن را به دنبال داشته باشد.

با این حال، هند با حضور رقیب خود چین در سریلانکا به شدت مخالف است و حضور روسیه را ممکن است در جهت مهار هجوم همه جانبه چین به بازارهای سریلانکا و حضور نظامی در اقیانوس هند تلقی کند.113/112

بیشتربخوانید:

سفر وزیر دفاع چین به سریلانکا و نپال/تحلیل

اعتراض مردم سریلانکا به اجاره بندری در جنوب این کشور به چین