"مایک پمپئو"، وزیرامور خارجه آمریکا نیز با تغییر برنامه سفر خود به روسیه، در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل حضور پیدا کرد.
البته حضور پمپئو با واکنش سرد "فدریکا موگرینی"، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مواجه شد و وی گفت که با توجه به فشرده بودن برنامه نشستها باید بررسی شود که آیا فرصتی برای سازماندهی یک دیدار با وزیرامور خارجه آمریکا وجود دارد یا خیر.
موگرینی در سخنانی پیش از آغاز نشست در بروکسل در جمع خبرنگاران تاکید کرد که اروپا کماکان از توافق هستهای با ایران حمایت میکند. فدریکا موگرینی گفت: «از نظر ما برجام یکی از ستونهای امنیتی منطقه است و عنصری کلیدی در معماری عدم اشاعه سلاحهای هستهای در جهان و منطقه بوده است. بنابراین، به حمایت از آن ادامه خواهیم داد.»
از سوی دیگر "هایکو ماس"، وزیر امورخارجه آلمان در نشست وزیران امورخارجه اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: «کشورهای اروپایی همگی متحد بر این باورند که داشتن توافق هستهای با ایران و اجرایی کردن آن ضروری است.» ماس در ادامه افزود: «ما در ماههای گذشته گامهای سازندهای را بهویژه درباره کانال مالی اینستکس برداشتهایم تا این کانال اجرایی شده و به بهرهبرداری برسد و برجام همچنان اجرا شود.»
همچنین "اشتفان زایبرت"، سخنگوی دولت آلمان اعلام کرد: «به همراه شرکای اروپایی خود ما متعهد به اقداماتی هستیم تا تجارت قانونی با ایران را بهویژه با ایجاد کانالی برای پرداخت ایجاد کنیم.»
در عین حال "ژان ایو لودریان"، وزیرامور خارجه فرانسه نسبت به مهلت ۶۰ روزه تهران به اروپا واکنش نشان داد و با بیان اینکه تحریمهای آمریکا علیه ایران به نفع اروپا نیست، گفت: «اولتیماتوم ایران درخصوص برجام نیز برای ما مناسب نیست.»
ژان ایو لودریان بار دیگر تاکید کرد که اروپا کماکان خواهان باقی ماندن ایران در توافق هستهای است.
همچنین "استف بلاک"، وزیر امورخارجه هلند در جمع خبرنگاران در بروکسل ضمن تاکید بر اهمیت مذاکره درباره وضعیت برجام اظهار کرد، «مهم است که ایران به توافق پایبند باشد، ما اقداماتی را برای ادامه مذاکرات شروع کردهایم.»
"کارین کنایسل"، وزیر امورخارجه اتریش نیز پیش از آغاز نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل در جمع خبرنگاران تاکید کرد که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باید حفظ شود.
در شرایطی که روز گذشته در بروکسل تمام وزرای خارجه اتحادیه اروپا بار دیگر بر اهمیت حفظ برجام تاکید کرده و آن را ستون امنیتی منطقه توصیف کردند، با توجه به شدت گرفتن تنشها بین ایران و آمریکا، "جرمی هانت"، وزیر امور خارجه بریتانیا در مورد خطرات بروز ناخواسته برخورد نظامی بین ایران و آمریکا هشدار داد.
نشست روز دوشنبه وزیران خارجه اتحادیه اروپا، اولین نشست این وزرا بعد از هشدار برجامی ایران است.
ایران از روز چهارشنبه (8 مه 2019) برخی اقدامات خود در برجام را متوقف کرد و به کشورهای باقیمانده در این توافق، 60 روز برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی فرصت داد.
"حسن روحانی" رییس جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه گذشته با اشاره به کوتاهی کشورهای غربی در اجرای برجام گفت، ایران به تقویت ذخایر اورانیوم غنی شده و آب سنگین خواهد پرداخت و اگر اروپایی ها نتوانستند طی 60 روز تحریم های یکجانبه آمریکا را جبران کنند، ایران ساخت راکتور هسته ای را نیز از سر می گیرد.
"دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا، سه شنبه 8 مه 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام کشورش را از این توافق بین المللی خارج و بازگشت تحریمهای هستهای را اعلام کرد.
این اقدام ترامپ با محکومیت گسترده داخلی و بین المللی مواجه شده است. 118
بیشتر بخوانید:
موگرینی: اولین تراکنش اینستکس در چند هفته آینده انجام می شود
وزیر خارجه بریتانیا: برجام توافقی مهم است
نشست سران سه کشور اروپایی درباره برجام