بورل در پیامی توییتری نوشت: «جنگ کنونی تنها در میدان نبرد پایان خواهد یافت، ما کمک مالی اضافی۵۰۰ میلیونی از سوی اتحادیه اروپا برای اوکراین در نظر گرفتیم، ارسال سلاح نیز مطابق نیاز اوکراین انجام خواهد شد.»بورل همچنین خواستار افزایش تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه شد و تمرکز این تحریمها بر بخش انرژی شد.
موضع جنگ طلبانه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قبال درگیری نظامی گسترده کنونی در اوکراین بر خلاف مواضع ظاهرا صلح طلبانه بروکسل در قبال مناقشات منطقه ای و بین المللی است.
اتحادیه اروپا حداقل تاکنون همواره خودرا طرفدار صلح و پیگیری حل و فصل مسالمت آمیز مناقشات منطقه ای و بین المللی نشان داده و بر پیگیری رویکرد مذاکرات و راه حل سیاسی در این موارد تاکید کرده است.
با این حال بورل اکنون آشکارا خواهان ادامه جنگ کنونی در کشور اوکراین بین ارتش روسیه و شبه نظامیان هوادار روسیه از یک طرف و ارتش و شبه نظامیان اوکراینی از سوی دیگر شده است. این امر با توجه به همسویی فزاینده بین دو سوی اقیانوس اطلس از زمان روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا در ژانویه 2021 معنا پیدا می کند.
بایدن برخلاف سلفش یعنی دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا که رویکردی یکجانبه گرایانه اتخاذ کرده و با پیگیری این سیاست موجب شکاف روز افزون در روابط فرا آتلانتیکی در ابعاد مختلف سیاسی ، تجاری و نظامی و امنیتی شده بود ، تلاش خود را متمرکز بر هم گرایی دوباره اروپا و آمریکا و کسب همراهی بروکسل در زمینه مسائل مختلف و اعاده جبهه متحد غرب در قبال دشمنان و رقبای واشنگتن نمود.
مظهر این همگرایی را اکنون می توان در موضع واحد و اقدامات منسجم آمریکا و اتحادیه اروپا در قبال روسیه و تشدید روز افزون فشارها علیه مسکو به بهانه جنگ اوکراین مشاهده نمود. اکنون عملیات نظامی روسیه در اوکراین از دیدگاه غربی ها ، این فرصت گرانبها را دراختیار آمریکا وشرکای آن نهاده است تا بتواند وارد فاز جنگ نیابتی با روسیه از طریق ارائه کمکهای عظیم نظامی، تسلیحاتی و اطلاعاتی به کی یف شوند.
آمریکا مدتهاست خواهان فروپاشی روسیه و حتی تجزیه آن است. نگرانی واشنگتن و بروکسل از استقرار دوباره موشکهای هسته ای روسیه در جوار مرزهای غربی اروپا و اقدامات پوتین در مقابله با سیاست ها و اقدامات غرب موجب شده تا این دو از فرصت بی همتای کنونی برای کاهش توان و قدرت روسیه استفاده نمایند.
در حالی که ماهیت روابط اتحادیه اروپا با روسیه با ماهیت مناسبات آمریکا و روسیه تفاوت بنیانی دارد و بازی در زمین آمریکا برای اتحادیه اروپا تبعات منفی خواهد داشت.
در این راستا در حالی که منافع اروپا در ادامه واردات انرژی از روسیه با توجه به وابستگی 40 درصدی به گاز و 25 درصدی به نفت روسیه است، اما مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهان تمرکز تحریم های ضد روسی این اتحادیه بر حوزه واردات انرژی از روسیه شده است.
بورل روز پنجشنبه اعلام کرد که تحریم نفتی علیه روسیه در برنامه نشست شورای امور خارجی اتحادیه اروپا در تاریخ ۱۱ آوریل قرار خواهد داشت. این موضع کاملا هم سو با اقدامات واشنگتن در این زمینه است.
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا روز جمعه لوایح تصویب شده در کنگره با موضوع تعلیق روابط تجاری و ممنوعیت واردات انرژی از روسیه را امضا کرد.
البته موضع جنگ طلبانه جوزپ بورل با واکنش تند مسکو مواجه شده است. مقامات روسیه به خوبی می دانند که این اظهارات در واقع نشان از تداوم اقدامات مشترک بروکسل و واشنگتن تشدید فشارها علیه مسکو خواهد بود.
«ویاچسلاو ولودین»( Vyacheslav Volodin) رئیس مجلس دومای روسیه ضمن محکوم کردن سخنان جوزپ بورل در خصوص بحران اوکراین ، اظهار داشت ،کسی که خواستار ادامه بحران وخشونت است باید فوری برکنار شود.
ولودین گفت: ناتو به همراه واشنگتن نمی خواهد، اوکراین به کشوری مستقل و خارج از بلوکها تبدیل شود.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
تاکید مسکو بر جنگ نیابتی ناتو با روسیه در اوکراین
بایدن، حمله موشکی روسیه به ایستگاه قطار در اوکراین را جنایت خواند
ادامه ارسال تسلیحات نظامی به اوکراین از سوی بریتانیا
چامسکی: آمریکا خواستار تنشزدایی میان اوکراین و روسیه نیست