به گزارش ایران پرس، کمیته مرکزی انتخابات قرقیزستان روز دوشنبه ضمن اعلام این خبر، افزود، یک میلیون و 692 هزار نفر در انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان شرکت کردند که از این میان 917 هزار نفر به «سورونبای جینبکوف» رای دادند.
کمیته مرکزی انتخابات قرقیزستان افزود، نتیجه نهایی انتخابات ظرف بیست روز آینده اعلام خواهد شد.
در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان، 11 نامزد برای به دست آوردن کرسی با یکدیگر رقابت کردند.
براساس قوانین قرقیزستان کاندیدای ریاست جمهوری برای برنده شدن، در دور اول باید 50 درصد به اضافه یک رای در انتخابات بدست آورد.
در کشور شش میلیون نفری قرقیزستان، سه میلیون و 25 هزار و 770 نفر حائز شرایط شرکت در انتخابات و رای دادن بودند که کمتر از نیمی از آنها در این انتخابات حضور پیدا کردند.
همچنین هفتصد ناظر بینالمللی بر انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان نظارت کردند.
ایران، انتخابات قرقیزستان را شفاف و منضبط توصیف کرد
هیات نظارت جمهوری اسلامی ایران بر انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان، برگزاری انتخابات در این کشور را شفاف، منضبط و در فضایی آرام اعلام کرد.
بنا به دعوت دولت جمهوری قرقیزستان، هیات نظارت ایرانی در روزهای چهاردهم و پانزدهم اکتبر با حضور در تعدادی از حوزه های رای گیری، روند آمادگی، چگونگی اخذ و شمارش آراء در انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان را بررسی کردند.
هیات نظارت جمهوری اسلامی ایران بر انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان در بیانیه ای اعلام کرد، بر اساس مشاهدات هیات نظارت جمهوری اسلامی ایران، فرآیند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان با استفاده از فن آوری های جدید تسهیل شده است و در فضایی آرام، شفاف، منضبط و قانونی برگزار شد.
هیات نظارت جمهوری اسلامی ایران بر انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان ابراز امیدواری کرد، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان به روند رشد و شکوفایی اقتصاد، رفاه و آرامش مردم این کشور کمک کند و به آغاز فصل جدیدی در گسترش روابط و افزایش همکاری های تهران و بیشکک در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی منجر شود.
نگاهی به روند سیاسی انتخابات قرقیزستان/ تحلیل
سورونبای جینبکوف متولد سال ۱۹۵۸ میلادی در ولایت اوش در جنوب قرقیزستان است.
وی از ماه آوریل سال ۲۰۱۶ تا ماه اوت سال ۲۰۱۷ میلادی سمت نخستوزیری قرقیزستان را به عهده داشت.
پیش از آن، جینبکف سمتهای مختلف دولتی از جمله استاندار ولایت اوش، وزیر کشاورزی، آب و صنایع را به عهده داشت و در مجلس ملی قرقیزستان نیز یک کرسی به خود اختصاص داده بود.
جدا از وضعیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و نحوه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان در روز 15 اکتبر، باید گفت، این نخستین بار پس از استقلال قرقیزستان است که انتخابات بدون خشونت یا اعتراض های گسترده مردمی برگزار شده است.
نکته قابل تامل در ارتباط با این دوره ازانتخابات این است که رئیس جمهوری فعلی و رئیس جمهوری منتخب قرقیزستان هر دو از حزب حاکم سوسیال دمکرات هستند.
در واقع، به نظر می رسد که این موضوع به وضعیت با ثبات فعلی در جریان انتخابات کمک زیادی کرده است .
پیش از برگزاری انتخابات 15 اکتبر، با توجه به سابقه تنش زا بودن برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ملی قرقیزستان طی سال های پس از استقلال قرقیزستان و همچنین مشارکت نکردن «الماس آتامبایف» رئیس جمهوری این کشور در نشست سوچی، بسیاری از رسانه های بیشکک و حتی رسانه های منطقه، ازاحتمال وجود بی ثباتی در قرقیزستان خبر می دادند.
با وجود این، «نارین آییپ» مفسر سیاسی برجسته قرقیز به مسائل داخلی کشور نگاه واقع بینانه تری داشت.
وی با اشاره به اینکه خطر بیثباتی اوضاع داخلی چندان واقعی نیست، تصریح کرده بود:
"آتامبایف برای کنترل اوضاع کشور در زمان انتخابات در قرقیزستان ماند، زیرا برخی اقدامات فقط با دستور مستقیم رئیس جمهوری قابلیت اجرایی پیدا میکنند."
به گفته این کارشناس قرقیز،
"آتامبایف در پائیز سال ۲۰۱۵ میلادی نیز سفر برنامه ریزی شده خود را به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل با در نظر گرفتن نزدیکی انتخابات پارلمانی، لغو کرده بود، در آن زمان وی به استانهای مختلف سفر میکرد و به طور آشکار برای حزب «سوسیال دمکرات» تبلیغ میکرد که این تبلیغات به نتیجه مطلوب هم رسید."
در مجموع، باید گفت، انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان در شرایط آرام و بدون دغدغه برگزار شد و دولت بیشکک به طور کامل، کنترل اوضاع کشور را در اختیار داشت.
در عین حال، با توجه به انتخاب یکی از اعضای حزب حاکم سوسیال دمکرات به عنوان رئیس جمهوری آینده قرقیزستان، می توان گفت، یکی از خواسته های مهم الماس آتمبایف رئیس جمهوری قرقیزستان، محقق گردیده است.
نویسنده: محمدعلی طالبی
116/110
بیشتر بخوانید:
آغاز رسمی انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان / ویدئو
قرقیزستان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری