«سرگئی لاوروف» در نشست خبری مشترک با «ورکنه گبیه هو» Workneh Gebeyehu همتای اتیوپیایی خود در آدیس آبابا، گفت، مسکو همواره خواهان از سرگیری گفت وگوها با واشنگتن است.
وزیرامور خارجه روسیه با بیان اینکه همه ساز و کارهای اجرایی برای پیمان «استارت جدید» در خود پیمان قید شده است، تاکید کرد، چنین گفت و گویی باید براساس احترام متقابل و توازن منافع صورت گیرد و نباید شروطی برای ازسرگیری آن تعیین شود.
پیمان استارت جدید توافقی برای کاهش تسلیحات هستهای استراتژیک میان مسکو و واشنگتن است که روسای جمهوری دو کشور در سال 2010 امضا کردند.
رویارویی آمریکا و روسیه اگر چه در همه عرصه های نظامی، سیاسی، اقتصادی، تجاری، دیپلماتیک بین دو کشور وجود دارد، اما یکی از عرصه های اصلی، جدال مقامات مسکو - واشنگتن بر سر پیمان های تسلیحاتی است.
به طور مشخص آمریکا و روسیه در زمینه دو پیمان مهم هسته ای یعنی پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک هسته ای و پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف) دچار اختلاف نظر شدیدی هستند.
از زمان به قدرت رسیدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا،وی تلاش کرده است که سیاست اتهام زنی به روسیه در باره نقض این دو پیمان مهم هسته ای را دنبال کند.
از دیدگاه مسکو، آمریکا با اقدامات خود در زمینه توسعه تسلیحات هسته ای الزامات پیمان استارت جدید را نقض کرده است؛ حال آن که روسیه مطابق با این پیمان عمل کرده است.
«ویکتور بونداریف» رئیس کمیسیون دفاعی و امنیتی شورای فدراسیون روسیه در این زمینه گفت:
"آمریکا ضمن نقض پیمان کاهش تسلیحات هسته ای استراتژیک (استارت)، مسکو را در این زمینه متهم می کند."
اختلاف دیگر در زمینه پیمان های هسته ای به پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف)برمی گردد.
مسکو و واشنگتن یکدیگر را به عدم پایبندی به این پیمان متهم میکنند. پیمان نیروهای هستهای میانبرد، طرفین این پیمان را از استقرار موشک های بالستیک و موشکهای کروز در اروپا منع میکند.
براساس این پیمان، موشکهای ازبرد 500 تا 5500 کیلومتر باید نابود شوند. در حالیکه مسکو بارها آمریکا را به نقض این پیمان متهم کرده است، واشنگتن با توسل به بهانه نقض پیمان «آی ان اف» تحریمهایی را علیه روسیه وضع کرده است.
پیمان استارت جدید اساسا به مثابه شالوده ایی برای توازن و ثبات هسته ای بین آمریکا و روسیه و پیمان نیروهای هسته ای میانبرد نیز، به مثابه پیمانی برای پایان دادن به مسابقه تسلیحات هسته ای در اروپا مطرح است.
پوتین رییس جمهوری روسیه چندی پیش ضمن تاکید بر لزوم مذاکره درخصوص تهدیدات هسته ای جهان، ابراز امیدواری کرد که غرب به ویژه آمریکا در این زمینه عاقلانه رفتار کنند با این حال رویکرد هسته ای ترامپ که در قالب دکترین جدید آمریکا بیان شده چشم انداز مثبتی در این زمینه ارایه نمی کند.
از این رو به نظر می رسد درخواست لاوروف برای از سرگیری مذاکرات موشکی و هسته ای میان واشنگتن و مسکو نیز احتمالا با مانع تراشی های آمریکا به نتیجه نرسد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
137/116
بیشتر بخوانید
آلمان خواستار رهبری اروپا در زمینه خلع سلاح هستهای/ تحلیل
تصویب قطعنامه پیشنهادی ایران درباره خلع سلاح هسته ای، پیشنهادی برای صلح و امنیت جهانی / تحلیل
آمریکا، ناتو و پیمان بیخاصیت خلع سلاح هستهای