ایران پرس- وزیر امورخارجه چین از بنگلادش و میانمار خواست به جای آنکه منتظر راه حل بین المللی برای بحران مسلمانان روهینگیا باشند خود از طریق مذاکرات دوجانبه این مساله را حل کنند.

«وانگ یی»  در کنفرانس خبری مشترک با همتای بنگلادشی خود در داکا پایتخت این کشور گفت: اقدامات شورای امنیت سازمان ملل باید به همکاری های دوجانبه بنگلادش و میانمار کمک کند تا مشکل مسلمانان روهینگیا در میانمار از راه مسالمت آمیز حل شود.

این موضع وزیرامورخارجه چین، بیش ازهر چیزی حمایت از موضع دولت میانمار در اعمال خشونت بر ضد مسلمانان روهینگیا و آواره کردن آنان از خانه و کاشانه شان تلقی می شود چراکه دولت بنگلاش صرفا میزبان صدها هزار آواره مسلمان روهینگیایی است که دولت میانمار با بنگالی نامیدن آنان و ندادن هرگونه حق شهروندی، ازکشورشان  اخراج می کند.

به همین دلیل «ابوالحسن محمدعلی» وزیر امور خارجه بنگلادش اعلام کرد که کشورش نمی تواند بار ناشی از آوارگان را به تنهایی تحمل کند و داکا تلاش می کند که این مساله را به صورت دوجانبه وهمچنین در سطح بین المللی حل کند.

چین عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل است و محافل بین المللی انتظار دارند با اعمال فشار بر دولت میانمار نه تنها به کشتار و آواره شدن مسلمانان روهینگیا پایان دهد بلکه موجبات بازگشت مسلمانان آواره روهینگیا از کشورهای همسایه را فراهم نماید. زیرا پیشتر بنگلادش و میانمار در مورد وضعیت آوارگان به توافق رسیده اند.

«هری روکه جی آر» سخنگوی رییس جمهوری فیلیپین:

«دولتهای  میانمار و بنگلادش در مورد بازگشت آوارگان روهینگیا به خانه و سرزمین خودشان به توافق رسیده اند. کشورهای حوزه اتحادیه (آ.سه .آن ) همچنان نگرانی عمیق خود را نسبت به اوضاع مردم روهینگیا اعلام کرده اند.»

چین از نفوذ بسیار خوبی بر دولت میانمار برخوردار است و می تواند با کمترین فشار بر دولت این کشور آن را برای توقف خشونت ضد مسلمانان روهینگیا وادار کند. اما به دلیل نیاز چین به انتقال انرژی از میانمار و سرمایه گذاری در این کشور از سال 2011 با اجرای اصلاحات اقتصادی در میانمار، دولت پکن ترجیح می دهد برای جلب حمایت دولت میانمار جهت کسب امتیازات بیشتر همچنان موضع سکوت را در برابر جنایات دولت این کشور در برابر مسلمانان روهینگیا حفظ کند. این در حالی است که انتقاد سازمان ملل از جنایات دولت میانمار بیانگر عمق فاجعه ای است که هر روز ضد مسلمانان روهینگیا در این کشور اعمال می شود 

«زید رعد الحسین» کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل:

«حملات نظام مند حکومت میانمار علیه مسلمانان روهینگیا پاکسازی نژادی است و ارتش میانمار اصول اولیه قوانین بین المللی را نیز رعایت نمی کند .ما گزارش ها و تصاویر ماهواره ای متعددی از اقدام نیروهای امنیتی و شبه نظامیان محلی در به آتش کشاندن روستاهای مسلمانان روهینگیا، کشتارهای غیرقانونی و شلیک به شهروندان در حال فرار دریافت کرده ایم.»

در این شرایط به نظر می رسد کشورهای عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل برای دفاع از حقوق بین الملل و جلوگیری از پاکسازی نژادی در میانمار با مسئولیت سنگینی مواجه اند و چین بیش از آنکه به دنبال حل مساله اوارگان و به گونه ای مقصر نشان دادن بنگلادش در موضوع مسلمانان روهینگیا باشد باید با اعمال فشار بر دولت میانمار در جهت حل اساسی مشکلات آنان تلاش کند. 111/114

نویسنده: مجيد وقاری

بیشتر بخوانید:

اذعان سازمان ملل به کشتار نظام مند علیه مسلمانان روهینگیا

تاکید دولت هند بر اخراج آوارگان مسلمانان روهینگیا / تحلیل

قدردانی بنگلادش از کمک های ایران به مسلمانان روهینگیا

 هشدار درباره وضعیت بد مسلمانان روهینگیا در میانمار