ایران پرس: وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) شامگاه یکشنبه (به وقت محلی) اعلام کرد که به دستور مستقیم «جو بایدن» رئیس جمهور این کشور «با حمله‌های هوایی دقیق و با ماهیت دفاعی» مواضع ادعایی مورد استفاده نیروهای شبه نظامی در مرز عراق و سوریه را هدف قرار داده است.

طبق این بیانیه اهداف (این حمله هوایی) انتخاب شده بودند، زیرا شبه نظامیان تحت حمایت ایران که در حمله‌های پهپادی علیه نیروها و مواضع ایالات متحده در عراق دست دارند، از این تأسیسات استفاده می‌کنند.

به گفته پنتاگون، هواپیماهای آمریکایی، انبارهای تسلیحات و مقرهای عملیاتی را در دو موقعیت در سوریه و یک موقعیت در عراق بمباران کردند.

کانال خبری «صابرین نیوز» در عراق نیز از بمباران مواضع نیروهای حشد الشعبی در نوار مرزی عراق و سوریه خبر داده است. کتائب سیدالشهداء از یگان های حشد الشعبی در واکنش به حمله آمریکا به مرز عراق و سوریه، تاکید کرد که از این پس جنگ ما با اشغالگران آمریکایی نامحدود خواهد بود و نخستین گام این جنگ نامحدود، هدف قرار دادن پهپادهای متخاصم نیروهای آمریکایی در آسمان عراق است.

این دومین بار ظرف پنج ماه گذشته است که بایدن دستور حمله هوایی به مواضع حشد الشعبی در عراق و سوریه را صادر کرده است. بار اول بایدن در فوریه 2021 دستور بمباران مواضع متعلق به گروه‌های مقاومت را در شرق سوریه را صادر کرد که با ادعای تلافی حمله‌های راکتی در بغداد صورت گرفت.

رویکرد خصمانه آمریکا در قبال محور مقاومت

آمریکا حمله به نیروهای مقاومت در عراق و سوریه را در دستور کار خود قرار داده و به رغم شعارهای دولت جدید آمریکا درباره تغییر سیاست های واشنگتن در غرب آسیا، اما بایدن رویکردی خصمانه در قبال محور مقاومت در پیش گرفته است.

واشنگتن بر این گمان است که با این اقدام نظامی در واقع پاسخی قاطع به حملات پهپادی اخیر به پایگاه های آمریکایی در عراق داده است. پس از این حملات آمریکا، گروه‌های وابسته به ایران را مسئول این اقدامات دانسته بود. با این حال این رویکرد با توجه به تداوم حملات علیه نیروها و پایگاه های آمریکا در عراق حتی پس از حمله هوایی تلافی جویانه فوریه 2021 رویکردی شکست خورده است.

در واقع حضور غیر قانونی نیروهای آمریکایی با توجه به مصوبه پارلمان عراق در ژانویه 2020 موجب تداوم حملات به تاسیسات و کاروان های نظامی آمریکا در عراق شده است.

مساله دیگر اینکه هدف آمریکا از انجام این حملات هوایی به سوریه و عراق در واقع نمایش حمایت از رژیم صهیونیستی و خواسته های آن از جمله خروج کامل نیروهای مقاومت از سوریه و تضعیف محور مقاومت است. تل آویو مدتهاست که حملات هوایی متعددی را علیه مواضع نیروهای مقاومت در نقاط مختلف سوریه و حتی عراق انجام داده است.

نکته مهم اینکه این حمله هوایی چند روز پس از تصویب طرحی در مجلس نمایندگان صورت گرفت که خواستار لغو اختیارات قانونی اعطا‌ شده به رئیس‌ جمهور این کشور برای آغاز جنگ بدون مشورت کنگره است.

«مجوز استفاده از نیروی نظامی علیه عراق، مصوب سال 2002» AUMF قانونی است که قانونگذاران آمریکایی قبل از حمله نظامی به عراق به تصویب رسانده بودند. این قانون به رئیس‌جمهور آمریکا اجازه می‌دهد در برخی شرایط معین بدون کسب تأیید کنگره دستور اقدامات نظامی در غرب آسیا را صادر کند.

روسای جمهور آمریکا از «جورج دبلیو بوش» تا جو بایدن در دو دهه اخیر بارها از این قانون به مثابه مجوزی برای حملات در عراق و سوریه استفاده کرده اند. بایدن با استناد به این قانون بدون مشورت با کنگره، در اواخر فوریه 2021 دستور حمله هوایی در مرز عراق و سوریه علیه نیروهای مقاومت را صادر کرده بود.

اکنون نیز ظاهرا این قانون، بهانه بایدن برای حمله هوایی جدید است. این در حالی است که کاخ سفید پیش از این اعلام کرده بودکه بایدن از طرح لغو اختیارات جنگی حمایت می کند.

اکنون دولت بایدن که در ابتدا داعیه معکوس کردن سیاست ها و اقدامات دولت «دونالد ترامپ» را داشت دقیقا جا پای آن گذاشته و از جمله درباره سوریه و عراق همان سیاست جنگ افروزانه ترامپ را دنبال می کند.

«حسن هانی زاده» کارشناس مسائل غرب آسیا می گوید: "رویکرد راهبردی ایالات متحده به مسائل این منطقه در دوره ریاست جمهوری جو بایدن تفاوت ماهوی نخواهد داشت، اما دیدگاه تاکتیکی او با سلف خود تفاوت اساسی خواهد داشت."

بایدن با دستور این حمله هوایی جدید علیه نیروهای مقاومت نشان داد که قطع نظر از اینکه کدام رئیس جمهور در کاخ سفید باشد اما رویکرد وسیاست های جنگ افروزانه آمریکا در غرب آسیا، هم چنان ثابت و بدون تغییر است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117