محمد علی طالبی- از محورهای اصلی گفت وگوهای دوطرف در این دیدار- که پشت درهای بسته انجام شد - اطلاعات بیشتری منتشر نشده است.
به گزارش خبرگزاری نیمه رسمی آناتولی ترکیه در گزارش خود تصریح کرد: رجب طیب اردوغان در دیدار با مصطفی آکینچی بر لزوم حل مساله قبرس به منظور بازگشت ثبات به منطقه تاکید کرده است.
رجب طیب اردوغان، اواسط ماه اوت سال جاری میلادی نیز درنشستی با آکینچی با اشاره به اینکه آنکارا برای حل مساله قبرس تلاش فراوانی کرده است و به تلاش هایش در این زمینه ادامه خواهد داد، گفت: باید راه حلی منصفانه برای این موضوع پیدا کرد.
با وجود این، طی دهه های گذشته طرفین مناقشه نتوانسته اند راه حلی منصفانه برای حل مساله قبرس بیابند.
کارشناسان، دیدار اردوغان با آکینجی پشت درهای بسته را حاکی از حساسیت های موضوعات و محورهای گفت وگوی دوطرف قلمداد می کنند.
در واقع باید گفت: هرگاه که موضوع پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا مطرح می شود، مقام های دولت آنکارا به رایزنی با مقام های بخش ترک نشین قبرس اقدام می کنند.
شکی نیست که یونان و قبرس، مشکلات ترکیه را ندارد و مقام های دولت آنکارا در شرایط جاری، برای حل مساله قبرس، می بایست گام مهم و تاثیرگذاری بردارند.
به همین دلیل است که، سفرهای متقابل مقام های ترکیه و بخش ترک نشین قبرس، برای دو طرف وهمچنین کشورهای این حوزه، علی الخصوص اتحادیه اروپا حائز اهمیت است.
بویژه که، روابط ترکیه با یونان و اتحادیه اروپا، به شدت تحت تاثیر مداخلات ترکیه در امور بخش ترک نشین قبرس بوده است.
در واقع، یکی از شروط اتحادیه اروپا برای پذیرش ترکیه، مساله قبرس است.
در پی مداخله نظامی ترکیه درسال 1974 میلادی، جزیره قبرس به دوبخش ترک نشین و یونانی نشین تقسیم شده است.
بخش ترک نشین، تنها از سوی ترکیه به رسمیت شناخته شده است، در حالی که، بخش یونانی نشین قبرس به عضویت سازمان ملل و اتحادیه اروپا درآمده است.
این به معنای آن است که، بخش ترک نشین قبرس خارج از جمهوری قبرس است و با حمایت های ترکیه به حیات خود ادامه می دهد.
با وجود این، در جریان انتخابات ریاست جمهوری بخش ترک نشین قبرس در ماه آوریل سال گذشته میلادی، مصطفی اکینجی، نامزد چپگرا و میانه رو به پیروزی رسید.
تلاش برای تسریع در دستیابی به توافقی میان شمال و جنوب قبرس، شعار اصلی انتخاباتی وی بود. این سیاستمدار میانه رو به صورت مستقل در انتخابات شرکت کرده بود. پس از پیروزی در انتخابات گذشته، برخلاف اغلب روسای جمهوری بخش ترک نشین قبرس و حتی رقبای خود در عرصه انتخابات ریاست جمهوری، مصطفی آکینجی، ترکیه را سرزمین مادری خود ندانست.
وی گفته است که پس از سپری شدن بیش از چهل سال، بخش ترک نشین قبرس دیگر کودک نیست و باید روی پای خود بایستد.
سخنان آکینجی مبنی بر تغییر رابطه مادر و فرزندی میان ترکیه و بخش ترک نشین قبرس، با اهداف دولت آنکارا مطابقت نداشته است.
به طوری که این اظهارات، با واکنش منفی رئیس جمهوری ترکیه مواجه شد.
رجب طیب اردوغان اعلام کرد: دولت آنکارا همواره از بخش ترک نشین قبرس به مانند فرزندی مراقبت کرده است.
دولت آنکارا سالانه نزدیک به نهصد میلیون دلار به بخش ترک نشین قبرس کمک مالی می کند و به همین دلیل، سهم بزرگی در تامین بودجه این بخش دارد.
به ازای این کمک ها، مقام های دولت آنکارا انتظار دارند که نقش ترکیه در قبرس به رسمیت شناخته شود.
در حالی که اظهارنظرهای متعدد آکینجی را می توان به معنای نادیده گرفتن نقش ترکیه در قبرس تلقی کرد.
در مجموع باید گفت: موضوعات مورد توجه رئیس جمهوری ترکیه در دیدار با رئیس جمهوری بخش ترک نشین قبرس، به دلیل حساسیت های زیاد پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران برگزار شد.
در پی این دیدار نیز، رسانه های آنکارا خبری از مذاکرات دو طرف منتشر نکرده اند.
در واقع ، این امر را می توان ناشی از اختلاف نظرهای دوطرف قلمداد کرد.