وزرای امور خارجه ازبکستان و قرقیزستان نتایج نشستهای کمیسیون مشترک بین دولتی همکاریهای دوجانبه و تعیین مرزهای دولتی در بیشکک را مهم ارزیابی کردند.
دو طرف در نشست های کمیسیون مشترک بین دولتی، درباره گسترش بیش از پیش همکاریهای اقتصادی و بازرگانی متقابل و سودمند، تعمیق همکاریهای متقابل دربخش های حمل و نقل، کشاورزی و منابع آبی، انرژی، امور فرهنگی، بهداشتی، آموزشی و گردشگری به توافق رسیدند.
حل مشکلات مرزی و تقویت همکاری های دوجانبه ازبکستان و قرقیزستان برای دو کشور و سایر جمهوری های آسیای مرکزی از اهمیت زیادی برخوردار است.
بویژه که ازبکستان و قرقیزستان عضو سازمان همکاری اقتصادی - اکو و سازمان همکاری اسلامی هستند و تقویت همکاری های دو جانبه، امکان تقویت هرچه بیشتر همکاری های منطقه و بین المللی را برای رهبران بیشکک و تاشکند فراهم خواهد کرد.
در عین حال، باید گفت، منطقه آسیای مرکزی با داشتن مساحتی معادل سه میلیون و 994 هزار و 400 کیلومتر مربع و جمعیتی نزدیک به 60 میلیون نفر، از شرایط مناسبی برای رشد و توسعه اقتصادی برخوردار است.
نفوذ بیگانگان به منطقه آسیای مرکزی در سایه اختلافات مرزی
با وجود این، اختلاف های مرزی این جمهوری ها به دستاویزی برای حضور و نفوذ بیگانگان به این کشورها تبدیل شده است.
ناگفتنه نماند که، با به دست گرفتن حاکمیت توسط «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان در ماه دسامبر سال 2016 میلادی، سیاست های داخلی و خارجی این کشور دچار تغییرات عمده ای شد.
پیش از آن، «اسلام کریم اف» رئیس جمهوری فقید ازبکستان به همکاری و همگرایی با کشورهای منطقه از جمله جمهوری های همسایه تمایلی نشان نمی داد.
وی همچنین به تمامی دولت های قدرتمند در منطقه و جهان به چشم تردید می نگریست و تلاش می کرد مناسبات با کشورهای قدرتمند را بر اساس اصل موازنه پیش ببرد.
بدیهی است که اتخاذ این سیاست های نادرست، ازبکستان را به کشوری منزوی در جهان و حتی در منطقه آسیای مرکزی تبدیل کرده بود.
اما در پی مرگ اسلام کریم اف رئیس جمهوری فقید ازبکستان، دولت موقت این کشور با انتشار بیانیه ای، سیاست جدید تاشکند را بر مبنای دوستی و همکاری با کشورهای منطقه و جهان معرفی کرد.
در عین حال، شوکت میرضیایف تاکید کرد:
"ازبکستان به هیچ از یک بلوکهای نظامی و سیاسی وارد نخواهد شد، اجازه استقرار پایگاههای نظامی و تاسیسات دیگر کشورها در خاک خود را نخواهد داد و همچنین نظامیان خود را به خارج از کشور اعزام نخواهد کرد."
شکی نیست که جمهوریهای آسیای مرکزی از جمله ازبکستان و قرقیزستان به شدت مطمح نظر کشورهای قدرتمند در منطقه و جهان هستند.
دولت های سلطه گر جهانی بویژه آمریکا تلاش می کنند از این دسته از کشورها در جهت منافع خود بهره برداری کنند.
به عنوان مثال، آمریکا از ابتدای اشغال افغانستان با در اختیار گرفتن پایگاه های نظامی در جمهوری های آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان، تلاش کرد در رقابت با روسیه، طرف برنده باشد.
با وجود این، سرانجام دولت قرقیزستان در سال 2014 میلادی به آمریکا پاسخ منفی داد.
در مقابل، رئیس جمهوری قرقیزستان و بسیاری از مقامها و حتی کارشناسان قرقیز، حضور نظامی روسیه رای مثبت دادند.
محمدعلی طالبی
116/110
بیشتر بخوانید:
تشدید تدابیر امنیتی در مرز ازبکستان و قرقیزستان
مرز ازبکستان و قرقیزستان بسته شد