این سند به چگونگی شناسایی موثر افراط گرایان داخلی و اقدامات تروریستی از زمان طرح ریزی تا اجرا پرداخته و هم چنین شامل راهکارهایی برای تقویت مشارکتهای اجرایی به منظور اجرای قانون و جلوگیری از جذب افراط گرایان در نیروهای مسلح آمریکا میشود.
حادثه حمله به کنگره آمریکا در 6 ژانویه 2021 از سوی هواداران خشونت طلب «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین این کشور که بسیاری از آنها از اعضا و هواداران جنبش ها و گروه های راستگرای افراطی شبه نظامی بودند، مساله مزمن و رو به گسترش تروریسم داخلی در آمریکا را بیش از پیش در معرض توجه قرار داد.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در ژانویه 2021، هواداران مسلح ترامپ را «تروریستهای داخلی» خواند. این موضع بایدن بسیارمهم تلقی میشود، زیرا در بطن آن «اعترافی دیرهنگام» به ماهیت تروریستی گروه های راستگرای افراطی نهفته است.
حمله به کنگره، نشانه ای از گسترش تروریسم داخلی
بسیاری از دموکرات ها حمله به کنگره را تروریسم داخلی نامیده و خواستار تحقیقات مستقل درباره آن و جلوگیری از وقوع مجدد آن شده اند.
با توجه به این مساله و پیش بینی نقش آفرینی فزاینده انواع و اقسام گروه های راستگرای افراطی و شبه نظامی در عرصه داخلی، کاخ سفید مبادرت به انتشار اولین «استراتژی ملی مبارزه با تروریسم داخلی» نموده است.
در این سند اشاره شده که تروریسم داخلی در آمریکا در حال تغییر و تحولات گسترده ای است و طیف عظیمی از انگیزههای خشن ایدئولوژیک از جمله تعصب و نفرت نژادی و یا قومی و همچنین احساسات ضد دولتی را شامل میشود.
افراط گرایان داخلی انواع مختلفی دارند از اعضای گروه های کوچک مخالف در آمریکا گرفته تا شبکههای گستردهای که برخی جوامع خاص را مورد هدف قرار داده اند تا عدهای که خود را «شبه نظامیان مخالف» میخوانند و قصد بر هم زدن نظم و اختلال در اجرای قانون را دارند.
با توجه به پیش بینی مخالفت جمهوریخواهان با این استراتژی به بهانه اینکه جو بایدن با استفاده از ابزارهای ضد تروریسم می تواند به تعقیب قضایی هواداران ترامپ بپردازد، لذا در این سند تاکید شده که با تروریسم داخلی باید با شیوه ای خنثی از لحاظ ایدلوژیکی برخورد شود.
جو بایدن در بیانیه ای در این زمینه گفت: "ما نمیتوانیم تهدیدهای روز افزون مبنی بر افزایش تنشها و درگیریهای داخلی را نادیده بگیریم. پاسخ چندوجهی دولت فدرال و تمامی مسئولان در آمریکا به این پدیده یکی از ملزومات شرایط فعلی است."
«ست جونز» کارشناس مسائل امنیت ملی می گوید: "بیشترین نگرانی درباره تعداد بالای توطئه ها و حملات تروریستی داخلی نسبت به دهه های گذشته است. برای آمریکایی ها بسیار مهم است که قبل از وخیم تر شدن تهدید، آن را درک کنند."
ریشه تروریسم داخلی در آمریکا به دهه ها قبل بر می گردد و گروه ها و افراد معترض در آمریکا تاکنون برخی حوادث تروریستی بزرگ را رقم زده اند.
در بیانیه کاخ سفید درباره انتشار سند استراتژی ملی مبارزه با تروریسم داخلی آمده است: "در سالهای اخیر آمریکا از نزدیک درد و رنج شدید ناشی از اقدامات تروریستی در داخل را با پوست و گوشت خود حس کرده است. اقدامات تروریستی از جمله حملات مسلحانه در نقاط مختلف آمریکا افزایش زیادی داشته است."
اجزای مهم تروریسم داخلی در آمریکا، افراد و گروه های شبه نظامی دارای دیدگاه های محافظه کارانه و راست گرایانه هستند. از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا به عنوان عاملی در احیای فعالان و گروههای راست افراطی در آمریکا نام برده میشود که ایدئولوژی چپ و محافظهکاری متداول را رد میکنند.
شبکههای اجتماعی هم در گسترش راست گرایی افراطی نقش زیادی داشتهاند.
گفته می شود در حال حاضر بیش از هزار و 600 گروه راست گرای افراطی در آمریکا شناسایی شده اند که برخی از مهمترین آنها مانند «پسران مفتخر» Proud Boys، «حافظان سوگند» Oath Keepers و«کیو انان» QAnon در چند سال اخیر ظهور پیدا کرده اند همین مساله موجب هراس فزاینده از نقش آفرینی آنها در رویدادهای سیاسی و اجتماعی آمریکا و افزایش ناامنی و تروریسم داخلی شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117