در این دیدار که به مدت دو ساعت به طول انجامید، طرفین درباره ابعاد مختلف روابط دو جانبه و موضوعات منطقهای گفت وگو کردند. ظریف به دعوت رسمی تاجیکستان صبح روز چهارنشبه وارد شهر دوشنبه شد و پیش از دیدار با رئیس جمهوری این کشور، با «سراجالدین اصلاف» Sirodjidin Aslov وزیر خارجه تاجیکستان دیدار و گفت وگو کرد. همزمان با حضور محمد جواد ظریف در تاجیکستان، ساختمان جدید سفارت جمهوری اسلامی ایران در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان نیز با حضور وزیران خارجه دو کشور رسما افتتاح شد.
بر اساس گزارش دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری تاجیکستان؛ ظریف و «امامعلیرحمان»، مسائل مهم از جمله توافقهای به دست آمده و رشد همکاری اقتصادی و تجاری، سرمایهگذاری، انرژی، کشاورزی و صنعت را مورد بررسی قرار دادند. در دیدار رئیس جمهوری تاجیکستان و وزیر خارجه ایران، درباره مسائل امنیت منطقهای، مبارزه با تروریسم و افراطگرایی و همکاری درچاچوب سازمانهای منطقهای و بینالمللی نیز بحث و تبادل نظر شده است.
سفر ظریف به عنوان عالیترین مسوول جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان، پس از اتفاقات اخیر در سطح روابط دو کشور، انجام شده است و نشان از فصل جدیدی در روابط دوکشور با اشتراکهای فراوان دارد. ایران و تاجیکستان به سبب زبان و فرهنگ مشترک، از مهمترین پشتوانه برای گسترش روابط دوجانبه به ویژه در دو عرصه سیاسی و اقتصادی برخوردار هستند.
ایران با تکیه بر دو اصل مهم احترام متقابل و گفت وگوی سازنده، روابط خود را با کشورهای منطقه، همسایه و دوست پیگیری میکند. در این میان؛ کشور تاجیکستان به عنوان کشوری که مردم آن با مردم ایران همزبان هستند، مورد توجه ویژه جمهوری اسلامی ایران است. ایران، جز نخستین کشورهایی است که با استقلال تاجیکستان از شوروی، این کشور را به رسمت شناخت و در زمان جنگ داخلی تاجیکستان هم در فاصله سالهای 1992 تا 1997 تلاش فراوانی در نقش میانجیگری انجام داد.
پس از پایان این دوران، ایران تلاش کرد در حوزه اقتصاد در تاجیکستان نقش فعالی داشته باشد. مشارکت در پروژههای زیرساختی، مشخصاً در حوزههای سدسازی و راهسازی، از جمله فعالیتهای اقتصادی ایران در تاجیکستان است. ساخت سد و نیروگاه برقآبی سنگ توده- ۲ در جنوب غرب تاجیکستان، مهمترین اقدام اقتصادی ایران در تاجیکستان است.
سپتامبر 2011 فاز نخست این نیروگاه آبی همزمان با بیستمین سالگرد استقلال تاجیکستان، با حضور رئیسان جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان افتتاح شد. سپتامبر 2014 هم هنگام بهرهبرداری از توربین دوم نیروگاه سنگتوده-۲ در تاجیکستان، «حسن روحانی»، رئیس جمهوری اسلامی ایران، گفت یکی از تلاشهای مهندسی ایران در تاجیکستان به ثمر نشسته است.
گسترش همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان همواره مورد توجه تهران بوده است. این مهم پس از سفر ظریف به شهر دوشنبه، حرکت رو به پیشرفتی خواهد داشت. در همین زمینه؛ قرار است به زودی (اواسط ماه نوامبر جاری) دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای بازرگانی، اقتصادی، فنی و فرهنگی ایران و تاجیکستان در شهر دوشنبه برگزار شود. همین موضوع، در دیدار هشتم نوامبر 2017 وزیر خارجه ایران با رئیس جمهوری تاجیکستان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
یازدهیمن نشست کمیسیون مشترک همکاریهای بازرگانی، اقتصادی، فنی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان نوامبر 2016 در تهران برگزار شد. برگزاری دورهای این نشستها در رفع موانع و گسترش همکاریهای اقتصادی دو کشور در عرصههای مختلف موثر است. در همین زمینه؛ «شائمزاده جمشید» معاون وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان، اظهار کرده است: این کشور فقط با جمهوری اسلامی ایران نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی برگزار میکند و چنین نشستهایی برای رفع موانع مفید است.118/112
علیکرمی
بیشتر بخوانید:
توسعه همکاریها در حوزههای مختلف، محور دیدار ظریف با رئیسجمهور تاجیکستان+ ویدئو
رایزنی های ظریف در دوشنبه؛ دیدار با رئیس جمهوری و وزیر خارجه تاجیکستان
تحویل تونل استقلال تاجیکستان به مقامات این کشور از طرف ایران
تاجیکستان، سیاست اتهام سازی علیه ایران با کدام اهداف؟