ایران پرس- «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه به منظور تبادل نظر با مقامات یونان در خصوص مسائل منطقه ای و بین المللی در آستانه مذاکراتی سطح بالا که هفته آینده با دولت ترکیه برگزار خواهد شد، به آتن سفر کرد.

مساله محوری در مذاکرات موگرینی با «الکسیس سیپراس» نخست وزیر یونان، مساله قبرس بود.

در این راستا سیپراس اعلام کرد، یونان به دنبال راه حلی منصفانه برای مسئله قبرس است و بر امکان ادامه مذاکرات در این زمینه در شرایط و اوضاع سیاسی مناسب تاکید کرد.

موگرینی نیز برتعهد کامل اتحادیه اروپا به یافتن یک راه حل مثبت و پایدار برای مسئله قبرس تاکید کرد.

وی در عین حال از نقش یونان در مذاکرات برای وحدت قبرس قدردانی کرد.

سیپراس در عین حال به این مساله نیز اشاره کرد که به رغم مشکلات، آتن از روند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا به منظور تقویت ثبات و پیشرفت در منطقه، حمایت می کند.

سفر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به یونان بیشتر در راستای آگاهی از مواضع یونان در قبال وضعیت ترکیه در اتحادیه اروپا و نیز موضع آتن در قبال بحران قبرس صورت گرفت.

اختلافات عمیق یونان و ترکیه درباره قبرس

در واقع به رغم عضویت یونان و ترکیه در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اما این دو کشور حوزه جنوبی ناتو، دچار اختلافات عمیق و ریشه داری چه در زمینه روابط دو جانبه بویژه اختلافات ارضی و چه درباره مساله قبرس هستند.

موضع دولت یونان درباره مساله قبرس که چندین دهه است به صورت یک مساله مزمن چه در سطح اروپا و چه در چارچوب روابط آتن و آنکارا خود نمایی می کند، ارائه راه حلی بر مبنای وحدت دو بخش قبرس است.

پس از تشدید تنش بین یونان و ترکیه در سال 1974 بر سر قبرس، نیروهای نظامی ترکیه به بخش شمالی این جزیره حمله کرده و این اقدام، منجر به تجزیه آن به دو بخش ترک نشین (در شمال قبرس) و جمهوری قبرس که یونانی نشین است در جنوب قبرس شد.

جمهوری قبرس توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده و عضو اتحادیه اروپا و منطقه یورو است، ولی بخش ترک نشین قبرس فقط توسط ترکیه به رسمیت شناخته شده است.

از سال 1974 تاکنون تمام تلاش های سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بین المللی و منطقه ای از جمله اتحادیه اروپا برای حل مساله قبرس و وحدت مجدد دو بخش این کشور، که یکی ازمعضلات سیاسی عمده بین  ترکیه و یونان است بدون نتیجه مانده است.

معضل عمده و دیرپای دیگر بین یونان و ترکیه به اختلافات بر سر برخی جزایر واقع در دریای اژه و فلات قاره بین مرزهای آبی دو کشور در این دریا ارتباط دارد.

دولت ترکیه مدعی شده که مرزهای دریایی بین یونان و ترکیه مشخص نشده و تکلیف حاکمیت بر تعدادی از جزایر سنگی بین دو کشور نیز روشن نشده و مدعی است که این جزایر به ترکیه  تعلق دارند.

در مقابل دولت یونان تاکید کرده که هیچ اختلاف و ابهامی در رابطه با مرزهای یونان و ترکیه وجود ندارد و تنها مساله ای که باید حل شود، مساله فلات قاره در مرزهای آبی دو کشور است که آن هم دیوان بین المللی دادگستری تنها مرجع برای حل و فصل آن است، این مساله در کنار پناه دادن شماری از نظامیان مرتبط با کودتای 15 ژوئیه 2016 ترکیه توسط یونان باعث شده تا روابط این دو کشور که همواره با چالش هایی همراه بوده، در ماههای اخیر وارد مرحله ای جدید شود که موجب نگرانی  متحدان غربی ترکیه و یونان بویژه در ناتو شده است.

به رغم این اختلافات، اما موضع  نخست وزیر یونان در باره حمایت از ادامه مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نشان می دهد که آتن حداقل در ظاهر قصد ندارد تا از این مساله بسیار مهم برای آنکارا به مثابه ابزاری برای کسب امتیاز از ترکیه استفاده کند.

روابط پرتنش ترکیه با اتحادیه اروپا

در حال حاضر وضعیت پرتنشی در روابط آنکارا چه با اتحادیه اروپا و چه برخی کشورهای مهم اروپایی بویژه آلمان حکمفرما است.

در این راستا «ایلخان اوزگِل» کارشناس ترک روابط بین الملل با اشاره به تنش های بین ترکیه و اتحادیه اروپا معتقد است که آنکارا خود، مقصر بروز چنین وضعیتی است که با اقداماتش از جمله در رابطه با کشورهای اروپایی، باعث افزایش تنش ها می شود.

با این حال امیدی نیز بر حل اختلافات دیرینه ترکیه و یونان چه در زمینه اختلافات دریایی و چه در زمینه مساله قبرس وجود ندارد و می توان انتظار داشت کماکان نمایش اختلافات بین دو کشور، به صورت رویارویی هواپیماهای جنگنده ترکیه و یونان بر فراز دریای اژه ادامه داشته باشد.116/110

بیشتر بخوانید:

ادامه مذاکرات اتحادیه اروپا با یونان

پایان بی نتیجه مذاکرات قبرس