ایران پرس: وزیران خارجه فرانسه، آلمان و ایتالیا روز پنجشنبه برای بررسی آینده روابط کشورهای اروپایی با لیبی به طرابلس پایتخت این کشور سفر کرده و بر لزوم خروج نیروهای خارجی از لیبی تأکید کردند.

«نجلاء المنقوش» وزیر خارجه لیبی در کنفرانس خبری مشترک با «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه، «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان و «لوئیجی دی مایو» وزیر خارجه ایتالیا گفت: ما بر لزوم خروج نیروهای بیگانه و شبه نظامیان از خاک لیبی و بازگشایی سفارتخانه ها توافق کردیم.

لودریان نیز هدف از سفرش به همراه همتایان آلمانی و ایتالیایی خود را تأکید بر موضع واحد اتحادیه اروپا در پرونده لیبی به دلیل نزدیکی این کشور به اروپا و تبعات بحران آن در منطقه ساحل، آفریقای شمالی و مدیترانه دانست.

وی تاکید کرد که خروج مزدوران از لیبی به منظور تثبیت حاکمیت دولت، امری ضروری است.

سفر وزرای خارجه سه کشور مهم اروپایی که در چند سال اخیر توجه ویژه ای به بحران لیبی داشته و در واقع در تحولات سیاسی این کشور نفت خیز شمال آفریقا نقش آفرینی کرده اند، نشان دهنده اهمیت این کشور و تاثیر مستقیم تحولات آن برای اروپا است.

مدیریت بحران پناهجویان، اولویت کشورهای اروپایی

با توجه به شکل گیری بحران پناهجویان از سال 2015 و تداوم جریان آنها از مسیر لیبی و مدیترانه به اروپا، برای کشورهای اروپایی درگیر مساله پناهجویان به ویژه سه کشور ایتالیا، آلمان و فرانسه، شکل گیری دولت واحد ملی در لیبی و تثبیت اوضاع این کشور و در نتیجه جلوگیری از ورود پناهجویان از کشورهای آفریقایی به لیبی و از آنجا به اروپا اهمیت زیادی دارد.

از سوی دیگر کشور نفت خیز لیبی برای اروپایی ها جذابیت زیادی در زمینه انرژی دارد. 

به گفته «مریم خالقی نژاد» کارشناس روابط بین الملل، برای کشورهای اروپایی، لیبی یکی از مهمترین کشورهای تاثیر گذار در سیاست های آفریقا است که در خصوص برخی ارتباطات مانند انرژی مورد توجه واقع شده است.

 هم چنین وضعیت بحرانی لیبی تبعات امنیتی نیز برای کشورهای اروپایی به دنبال داشته است. در این زمینه وزیر امور خارجه فرانسه اظهار داشت: "لیبی در همسایگی ما قرار دارد و ما نمی‌توانیم چشمان خود را بر تبعات بحران این کشور بر اروپا در حوزه‌های امنیتی، گردشگری و مهاجرت ببندیم."

کشور لیبی پس از حمله گسترده نیروهای ارتش ملی لیبی به ریاست ژنرال «خلیفه حفتر» برای تصرف طرابلس و تلاش برای سرنگونی دولت وفاق ملی از آوریل 2019 وارد مرحله جدیدی از جنگ داخلی شد که حدود یک سال و نیم به طول انجامید.

این جنگ نه فقط ابعاد بسیار گسترده ای پیدا کرد بلکه با توجه به مداخله کشورهای خارجی که هر کدام به نفع یکی از طرفین درگیر وارد عرصه کارزار شدند روز به روز ابعاد پیچیده تری پیدا کرده و در عین حال رسیدن به آتش بس را به دلیل منافع متعارض کشورهای درگیر بسیار دشوار نموده بود.

در جریان این جنگ کشورهای خارجی به طرفداری از طرفین این جنگ وارد معرکه شدند و به حمایت مستقیم از آنها پرداختند. ترکیه و قطر و ایتالیا از دولت وفاق ملی حمایت کرده و در مقابل مصر، عربستان سعودی، امارات، فرانسه و روسیه از نیروهای خلیفه حفتر پشتیبانی کردند. ضمن اینکه این جنگ داخلی منجر به ورود مزدوران خارجی به لیبی شده است که هم چنان در این کشور به سر می برند.

پس از توافق دو طرف جنگ برای آتش بس دائمی و در پایان فرآیندی که سازمان ملل آنرا پیش برد، این کشور صاحب یک دولت واحد شده که وظیفه آن هدایت مرحله انتقالی تا برگزاری انتخابات سراسری در اواخر دسامبر2021 است.

اکنون با سفر وزرای خارجه 3 کشور اروپایی درگیر بحران لیبی انتظار می رود که اروپا موضع واحدی در قبال لیبی اتخاذ کرده و از سیاست های متعارض قبلی به ویژه بین فرانسه و ایتالیا دوری گزیند. این دوکشور بیش از همه اروپایی ها ادعای سهم خواهی در لیبی را دارند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117

بیشتر بخوانید:

تأکید وزیران خارجه فرانسه، آلمان وایتالیا بر خروج نیروهای خارجی از لیبی