بررسی مهمترین چالشها و منازعات در آفریقا، شامل فساد مالی و راهکارهای مبارزه با آن، مبارزه با تروریسم و تقویت و تسهیل همکاری ها، از موضوعات این نشست اعلام شده است.
در روز نخست این نشست «پل کاگامه» رئیس جمهوری رواندا به ریاست دوره ای اتحادیه آفریقا انتخاب شد.
موضوعات نشست سی ام را می توان از ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی و امنیتی بررسی کرد.
از نظر سیاسی، سودان جنوبی و جمهوری دموکراتیک کنگو دو کشور پرتنش کنونی در قاره آفریقا هستند. به طوری که ادامه جنگ داخلی در سودان جنوبی به یکی از چالش های عمده در این قاره تبدیل شده است.
اگرچه اقدامات منطقه ای و جهانی برای حل بحران این کشور و پایان دادن به جنگ داخلی انجام گرفته، اما تاکنون این تلاش ها نتیجه ای نداشته است.
از این رو «موسی فاکی» رئیس اتحادیه آفریقا پیش از واگذاری مسوولیت خود به «کاگامه»، ضمن محکوم کردن بی رحمی و خشونت های کنونی در مناقشه سودان جنوبی، گفت: زمان اعمال تحریم علیه آنهایی که در مسیر برقراری صلح و ثبات در سودان جنوبی مانع تراشی می کنند، فرار رسیده است.
برقراری صلح و امنیت و مبارزه با تروریسم از دیگر محورهای مهم طرح شده در این دوره از نشست اتحادیه آفریقا است.
شرایط بی ثبات لیبی و شکست داعش در سوریه و عراق، اکنون آفریقا را بیش از پیش در خطر گسترش تروریسم قرار داده و از این رو تامین امنیت و مبارزه با تروریسم به دغدغه مشترک کشورهای آفریقایی تبدیل شده است. در این راستا، افزایش همکاری نظامی، مورد نظر بسیاری از کشورهای این قاره قرار گرفته است.
در موضوع اقتصاد، تاکید بر گسترش همکاری های اقتصادی، اصلاحات اقتصادی، ایجاد منطقه تجارت آزاد و مبارزه با فساد محورهای اصلی طرح شده است.
براساس گزارش های بین المللی، اکثر کشورهای آفریقایی با فساد مالی گسترده رو به رو هستند که این موضوع نه تنها بر عملکردهای اقتصادی این کشورها تاثیر گذاشته بلکه تبعات سیاسی و اجتماعی بسیاری نیز داشته است.
به گفته کارشناسان، فقدان زیرساخت های لازم توسعه، وجود برخی رهبران دیکتاتور و وابسته و نفوذ کشورهای بیگانه از جمله دلایل افزایش فساد در این قاره است.
در این راستا مبارزه با فساد محور اصلی این نشست قرار گرفته است.
«ژرژ وه آ» (George Weah) رئیس جمهوری لیبریا در اینباره گفت: فساد مصبیتی است که خود را در تمام کشورهای ما نشان می دهد و مانع از پیشرفت و توسعه ما می شود. فساد همچنین برای صلح و امنیت کشورهای ما و اقتصاد کشورها و منطقه تهدیدی جدی محسوب می شود.
اگرچه شرکت کنندگان در سی امین نشست اتحادیه آفریقا امیدوارند با تعریف سیاست های جدید و اقدامات عملی مشترک بر بسیاری از مشکلات و چالش های کنونی غلبه کنند، اما به نظر می رسد عملی کردن تصمیمات در گرو خودباوری و استقلال کشورهای این قاره و تکیه بر توان آفریقا باشد.
نویسنده:آتوسا دینیاریان
136/110
بیشتر بخوانید:
نشست سران کشورهای اتحادیه آفریقا در جمهوری کنگو/ تحلیل
برگزاری نشست سران سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و آفریقا / تحلیل
اجلاس سران کشورهای غرب آفریقا درباره بحران گامبیا/ تحلیل