امیر سرتیپ "سعید شعبانیان" معاون هماهنگ کننده وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران و رئیس هیات اعزامی کشورمان در هفتمین نمایشگاه و مسابقات بین المللی نظامی - فنی روسیه روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان موضوع مذکور اعلام کرد، روابط و همکاری های جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در سال های اخیر یک مسیر مطلوب و روبه جلو را دنبال کرده و به مرحله خوبی از اعتماد دوجانبه و اثرگذار در موضوعات دو جانبه ی منطقه ای و بین المللی تبدیل شده است.
معاون هماهنگ کننده وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه اراده جدی دولت و نیروهای مسلح کشورمان بر توسعه همکاری ها در همه سطوح با روسیه قرار دارد، تصریح کرد، همکاری های منطقه ای تهران و مسکو به ویژه در ایجاد و برقراری صلح و ثبات، تجربه نو برای همکاری های مشترک و البته مشارکت کشورهای منطقه در حل و فصل مشکلات منطقه ای را ایجاد کرده است.
این اظهارات در حالی عنوان شده است که مقام های ایران و روسیه از برگزاری رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در بازه زمانی بین اواخر 2021 و اوایل سال 2022 درآبهای خلیج فارس خبر داده اند.
جمهوری اسلامی ایران با توجه به ضرورت های امنیت افزایی در خلیج فارس و دریای عمان؛ قدرت دریایی خود را با هدف بازدارندگی متناسب با تهدیدات ارتقا داده است. برگزاری رزمایش های مشترک با سایر کشورها نیز از راهبردهای ایران برای تقویت امنیت در منطقه است .اهمیت این همکاری ها را می توان در دو جنبه دانست:
جنبه نخست ؛ توسعه و تقویت همکاریهای دفاعی و نظامی دو و چند جانبه در حوزه های امنیتی و دفاعی است.
برگزاری رزمایش های مشترک نظیر رزمایش مرکب دریایی ایران، روسیه و چین در دی ماه 98 نشان داد جمهوری اسلامی ایران خواهان همکاری و مشارکت کشورهای منطقه در طرح های مشترک امنیتی است.
"علی اسماعیلی اردکانی "، تحلیلگر مسایل سیاسی و همکاری های راهبردی در بیان اهمیت این سطح از روابط می گوید:
"ایران و روسیه به این باور رسیده اند که با کمک یکدیگر می توانند با گسترش همکاری های اقتصادی، سیاسی و نظامی، واشنگتن را در رسیدن به اهدافش ناکام کنند. ضمن انکه مبارزه با زیاده خواهی آمریکا در عرصه سیاسی، امنیتی و اقتصادی می تواند زمینه را برای اجماع درباره ضرورت تغییر رفتارهای آمریکا در سایر مسائل بین المللی نیزایجاد کند."
ایران درمنطقه غرب آسیا ازموقعیت ژئوپلتیکی برخوردار است و این موقعیت برای نقش آفرینی در خصوص حفظ ثبات و امنیت منطقه حائز اهمیت است. از اینرو همکاری های نظامی و امنیتی ایران با کشورهای بزرگی همچون روسیه و چین از دیدگاه تحلیلگران و اندیشکده های مطالعات راهبردی معنای خاصی دارد.
"اندیشکده راهبردی تبیین " در تحلیلی پیرامون اهمیت همکاری های نظامی ایران و روسیه می نویسد:
"این همکاری را می توان بر اساس نظریه "واقع گرایی تدافعی" تجزیه و تحلیل کرد. این نظریه معتقد است در شرایطی که یک کشور تلاش به تهدید سازی علیه سایر کشورها نماید، آن کشورها می توانند باهم افزایی توان و ظرفیت خود به آن تهدید اولیه پاسخ دهند و درواقع با آن تهدید، موازنه سازی نمایند. ازجمله تهدیدهایی که از سوی آمریکا در منطقه ایجاد شده می توان به حضور گسترده نیروهای نظامی آمریکا در پیرامون مرزهای جغرافیایی ایران و روسیه اشاره کرد ."
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در گفت وگوی تلفنی اخیر خود با «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه توسعه روابط با ایران از اهمیت زیادی برای روسیه برخوردار است، گفت: ازپیشنهاد انعقاد قرارداد جامع همکاری های دوجانبه استقبال و حمایت می کند.
در واقع می توان گفت؛ توانمندیهای نظامی – امنیتی جمهوری اسلامی ایران این اطمینان را در کشورهایی نظیر روسیه به وجود آورده که به جمهوری اسلامی ایران بهعنوان شریکی قابل اتکا به منظور حفظ ثبات و امنیت منطقه ای بنگرند.
نویسنده: جمشيد امین زاده
115