به گزارش خبرگزاری ایران پرس، به نقل از خبرگزاری شفقنا، ذبیح الله مجاهد، امروز سهشنبه در رشته توییت هایی روز جهانی مطبوعات را به رسانههای افغانستان تبریک گفت و افزود: طالبان از رسانهها حمایت کرده و آنها درچهارچوب قوانین، آزادانه فعالیت دارند.
شفقنا افزود: دولت طالبان قانون رسانههای همگانی را که در حکومت پیشین نافذ شده بود، اجرایی اعلام کرده؛ اما نهادهای رسانهای میگویند که طالبان تاکنون به این قانون پابند نبوده است.
سخنگوی طالبان در ادامه با اشاره به تعطیلی «حدود نیمی» از رسانههای افغانستان افزود: رسانههایی که بعداز خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی فعالیتشان متوقف شده، علت آن طالبان نه، بلکه از دستدادن بودجه است که به گفته او، بعضی سفارت خانهها شماری از رسانهها را بهخاطر اهدافشان مال خود میکردند.
مجاهد با این اطمینان که طالبان تا حد ممکن در رفع مشکلات اقتصادی رسانهها با آنها همکاری خواهد کرد، گفت: اکنون در زندانهای این گروه هیچ خبرنگاری زندانی نیست.
سخنگوی دولت طالبان افزود: اگر «گاهی یک خبرنگار بهخاطر افهام و تفهیم به بعضی ادارات دعوت میشود، هدف آن زندانی و شکنجه نیست و تشویش بعضی از نهادها در این رابطه، بی مورد است».
خبرگزاری شفقنا نوشت: طالبان پس از تسلط بر افغانستان محدودیتهای شدیدی علیه رسانهها وضع نموده و این گروه بارها اقدام به بازداشت و تهدید خبرنگاران نیز کرده است.
طبق این گزارش، آمار مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که در 7 ماه حاکمیت طالبان حداقل ۸۰ خبرنگار و کارمند رسانه در ولایتهای مختلف این کشور بازداشت شدهاند. همچنین گفته میشود که یک خبرنگار در ولایت هرات بهخاطر انتقاد از طالبان در فیسبوک، بازداشت و در دادگاه این گروه به زندان محکوم شده است.
براساس آمار، پس از رویکارآمدن طالبان نیمی از رسانههای دیداری و شنیداری خصوصی در افغانستان تعطیل شده و برخی دیگر هم در آستانه تعطیلی هستند و چالش مالی و محدودیتهای طالبان ازعوامل سقوط این رسانهها است.
سازمان گزارشگران بدون مرز هم مدعی شده که افغانستان در ردهبندی «جهانی آزادی رسانهها ۲۰۲۲» با سقوط ۳۴ رتبه در جایگاه ۱۵۶ قرار گرفته است.
سازمان عفو بینالملل نیز میگوید که روزنامهنگاری در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان در معرض تهدید است.
116