ایران پرس- همزمان با فشار گروه عربی 1+3 (سه کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان، امارات، بحرین به همراه مصر) به قطر برای تعطیلی شبکه الجزیره، رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد، تصمیم دارد دفتر الجزیره را در سرزمین های اشغالی تعطیل کند.

«ایوب قرا»، وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی روز گذشته 6 اوت گفت: «اسرائیل تصمیم دارد دفتر شبکه الجزیره را  در سرزمین اشغالی تعطیل کند. وی افزود: «تل آویو قصد دارد مجوز فعالیت خبرنگارهای الجزیره در فلسطین اشغالی را نیز باطل کند.»

سوالی که وجود دارد، این است که تصمیم اسرائیل برای تعطیلی الجزیره در سرزمین های اشغالی با چه اهدافی انجام می شود؟ آیا این تصمیم صرفاً همسویی با گروه عربی 1+3 است یا اینکه اسرائیل منتظر فرصتی برای تعطیلی الجزیره بود؟

الجزیره یکی از حوزه‏ هایی است که دولت قطر بر روی آن سرمایه ‏گذاری کرده و آن را به یک «برند رسانه ‏ای» تبدیل کرده است؛ به نحوی که الجزیره در سال 2004 توسط مرکز جهانی برند به عنوان یکی از پنج برند مطرح جهانی معرفی شد. تبدیل شدن الجزیره به یک برند و نفوذ رو به گسترش آن در سطح منطقه ‏ای و جهانی سبب شد تحلیلگران از این شبکه به عنوان ابزار قدرتمند سیاست خارجی و یکی از مهمترین منابع قدرت نرم دولت کوچک قطر یاد کنند.

نقش الجزیره در تقویت جایگاه و نفوذ قطر به حدی است که برخی از تحلیل‏گران رسانه نظیر «چوباکی Chobaki» عنوان می‏ کنند «دولت قطر شبکه الجزیره را تأسیس کرد اما این الجزیره است که قطر کنونی را به وجود آورده است.»

الجزیره از معدود رسانه های عربی است که فعالیت آن آسیب های جدی به تصویر اسرائیل وارد کرد برای مثال؛ الجزیره در انتفاضه دوم ضمن اینکه مقاومت مردم فلسطین را نشان داد، تصاویر شهادت شهروندان فلسطینی و ویرانی ‏های غزه و کرانه باختری را پخش کرد که توسط سربازان و بالگردهای اسرائیلی اتفاق افتاد و از هیچ رسانه ‏ای پخش نمی ‏شد.

الجزیره برنامه ‏هایی در قالب مناظره و برنامه ‏های تاریخی در حمایت از مردم فلسطین پخش کرد. برای مثال؛ الجزیره برنامه ‏ای تحت عنوان «از بین رفتن عدالت و فلسطین در محاصره» پخش کرد. در این برنامه ‏ها، تاریخ مقاومت مردم فلسطین، اخراج فلسطینی ‏ها از سرزمین ‏شان در 1948، جنگ شش روزه 1967 و جنگ اکتبر 1973 به تصویر کشیده شد که در تحریک افکار عمومی تأثیر زیادی داشته است. تصاویر و فیلم‏ های الجزیره افکار عمومی جهان عرب درباره بحران فلسطین را شکل داد.

شهادت «محمد ال دورا»، پسر بچه 12 ساله فلسطینی در آغوش پدرش، که توسط سربازان اسرائیلی اتفاق افتاد و تصاویر آن توسط الجزیره پخش شد تأثیر زیادی در بسیج افکار عمومی علیه اسرائیل داشته است. تصاویر مربوط به شهادت این کودک 12 ساله فلسطینی در برخی از شبکه ها از جمله الجزیره به لوگوی برنامه‏ های مربوط به مقاومت فلسطین تبدیل شد.

«جرمی شارپ» درباره تاثیرگذاری الجزیره بر گسترش روحیه ضد اسرائیلی در جهان عرب در جریان انتفاضه دوم عنوان می کند که «میزان تأثیرگذاری الجزیره به حدی بود که برخی منتقدان غربی این شبکه قطری را به فتنه ‏انگیزی متهم کرده و معتقد بودند الجزیره اغلب خشونت ‏ها در غزه را مونتاژ کرده است و تصاویر منتشر شده از این شبکه واقعی نیستند.»

با توجه به این کارکرد؛ باید گفت اگرچه اسرائیل علت تصمیم برای تعطیلی الجزیره را همسویی با عربستان، امارات، بحرین و مصر در فشار علیه قطر عنوان می کند اما واقعیت این است که اسرائیل «زخم خوره» عملکرد الجزیره قطر در به تصویر کشیدن جنایت های این رژیم است. اسرائیل، اکنون ضمن اینکه با تعطیلی الجزیره مانع به تصویر کشیدن جنایت ها در سرزمین اشغالی می شود، در عین حالی بر گروه عربی 1+3 منت می گذارد و از این کشورها امتیازهای مورد نظر را می گیرد. 118/117 

سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

تصمیم رژیم صهیونیستی به تعطیلی دفتر الجزیره در سرزمین اشغالی

کاریکاتور: مرگ شورای همکاری خلیج فارس از نگاه الجزیره