به گزارش روز شنبه ایرنا، «نعمت الله موم وندی» سرپرست معاونت مبارزه با مواد مخدر گمرک ایران با بیان اینکه در سه ماهه گذشته ارسال ماده مخدرموسوم به «گُل» به ایران افزایش قابل ملاحظه ای یافته است افزود؛ کشورهای انگلیس، هلند و اسپانیا مرزهای خود را برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر کنترل نمی کنند به همین دلیل ایران مراتب اعتراض خود را به اتحادیه اروپا اعلام کرده است.
آمارها دراین زمینه نشان می دهد در سال 2016 حدود 204 مورد کشف مواد مخدر «گُل» از بسته های پستی ارسالی به ایران در آمار کشفیات گمرک به ثبت رسیده که میزان قابل توجهی است. ایران به عنوان خط مقدم مبارزه با قاچاق مواد مخدر در جهان، تا کنون بیش از سه هزار و 500 شهید در این راه تقدیم کرده است. این همه تلاش و جانفشانی برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر از مرزهای ایران بوده است که یکی از مقاصد ان همین کشورهای اروپایی هستند.
اما اکنون این جریان خزنده و مرگبار جوانان ایران را هدف گرفته واظهار نگرانی مسوولان امور مواد مخدر گمرک ایران زنگ خطردیگری را به صدا در اورده است. اما ریشه این پدیده نوظهور کجاست واین تهدید از کجا منشآء گرفته است؟
بررسی های پژوهشی نشان می دهند اولین بار، در دهه ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ میلادی بود که امریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی روی مواد شیمیاییای کار کردند که عموما با هدف نظامی تولید میشدند. این مواد، در واقع فرمولهای جدیدی بودند که خواص روانگردان داشتند و در آزمایشهای کنترل فکر، با اهداف کسب اطلاعات واعترافات از جاسوسان مورد استفاده قرار میگرفتند.
این ترکیبات خواصی شبیه حشیش و ماریجوانا داشتند با این تفاوت که میتوانستند چندین برابر آن تاثیرگذار باشند. سالها بعد، گیاه شاهدانهای که به آن «کوش افغان» هم گفته میشد، از افغانستان به امریکا برده شد و این شروع پیدایش ماده مخدر موسوم به «گل» بود.
دکتر محمدرضا یزدان نیاز، پژوهشگر و متخصص ترک اعتیاد میگوید: «با استفاده از کوش افغان، ماریجوانای جدیدی کشت شد که خواصی متفاوت از ماریجوانای سنتی داشت و به آن «مدیکال ماریجوانا» گفته میشد. گیاه جدیدی که با تغییرات ژنتیکی تولید شد، دو جنسیتی بود و برخلاف ماریجوانای طبیعی که گلهای کمی دارد، بسیار پر گل است. در این گلها ۷ برابر بیشتر از ماریجوانا ماده مخدر وجود دارد. آنقدر که اگر از کنار آن عبور کنید یا شب بالای سرتان باشد، دچار توهم میشوید.»
ناشناخته بودن اثرات استفاده از گل در مدت طولانی، در کنار کمبود تحقیقات جهانی باعث شده است که اعتیاد به گل جزو اعتیادهای بدون درمان شناخته شود. این ره اورد مرگبار این بار نه از افغانستان بلکه از اروپا به مقصد ایران سر در اورده است. ایران سالهاست که با تلاش های خود در مبارزه سخت با مواد مخدر و به عنوان خاکریز نخست مبارزه با قاچاق مواد مخدر با منشأ تولید در افغانستان، هزینه صلح و امنیت جهانی را پرداخت می کند.
اما اکنون همان کشورهایی که از این مبارزه پر هزینه ایران با قاچاق مواد مخدر منتفع می شوند و ایران را بخاطر اعمال مجازات های سنگین برای سودا گران مرگ (قاچاق چیان مواد مخدر)به نقض حقوق بشر متهم می کنند، امروز حتی از اینکه مرزهای خود را کنترل کنند دریغ می ورزند که نتیجه اش به تباهی کشانده شدن جوانان بعنوان سرمایه آینده ایران است. اگر در خوشبینانه ترین تحلیل، این مسئله را ناشی از تعلل در کشورهای اروپایی در عمل به وظیفه بدانیم و نه اقدامی هدفمند درراستای تضعیف جامعه ایران از درون؛ در اینصورت بازهم مسئله در سطح یک تهدید جدی است و باید دید که آیا این کشورها تا چه اندازه به اعتراض ایران توجه نشان خواهند داد.118/111
بیشتر بخوانید:
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر: ایران تنها سد عبور مواد مخدر به اروپا است
اعتراض تهران به اتحادیه اروپا به دلیل موج گسترده قاچاق مواد مخدر به ایران
قاچاق مواد مخدر، حدیث یک معضل بی پایان / تحلیل