توافقنامه صادرات غلات از اوکراین روز جمعه با حضور نمایندگان روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل متحد در استانبول امضا شد. براساس این توافقنامه، کنترل بندرهای "اودسا"، "چورنومورسک" Chornomorsk و "یوژنه" Yuzhne که محل صادرات غلات خواهند بود، در اختیار طرف اوکراینی خواهد بود. مدت این توافقنامه 120 روزه و قابل تمدید است.
در صورت اجرای این توافقنامه بیش از 20 میلیون تن غلات از جنوب اوکراین صادر میشود که ممکن است به کاهش بحران غذا و قیمت مواد غذایی در جهان کمک کند.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه توافق روسیه و سازمان ملل برای انتقال غلات از دریای سیاه، تلاش های غرب برای مقصر نشان دادن مسکو در زمینه مشکلات عرضه غلات به بازارهای جهانی را با شکست مواجه ساخت افزود، مسکو به تعهدات خود در زمینه تامین امنیت غذایی ادامه خواهد داد.
جنگ روسیه و اوکراین و دامن زدن کشورهای غربی به این بحران، همزمان با بیکفایتی سازمان ملل متحد در حل مناقشه، موجب کمبود محصولات کشاورزی و شکل گیری بحران غذایی در جهان شده است.
بیش از 50 کشور جهان برای گندم خود به روسیه و اوکراین وابسته هستند و این ماده اصلی، حدود یک پنجم کالری و پروتئین جهان را تشکیل میدهد. کمبود یا افزایش هزینه گندم به معنای تاثیر بر مواد غذایی ضروری مانند نان، ماکارونی و غلات است. با تشدید بحران اوکراین و تلاش کشورهای جهان برای یافتن تامین کنندگان مختلف، قیمت بسیاری از انواع مواد غذایی در حال افزایش است.
روسیه و اوکراین به ترتیب بزرگترین و پنجمین صادرکنندگان گندم در جهان هستند.
روسیه از 24 فوریه عملیاتی را در اوکراین در راستای حمایت از جمهوریهای خودخوانده "دونتسک" و "لوهانسک" آغاز کرده است.
روسیه اعلام کرده است حمله این کشور به اوکراین به منزله شروع جنگ نیست بلکه اقدامی برای جلوگیری از یک جنگ در سطح جهانی است.
در همین رابطه "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه، اخیرا هدف مسکو از «عملیات» در اوکراین را "نازی زدایی" و نیز رها کردن مناطق روس زبان این کشور از نسلکشی عنوان کرد.
مسکو پیش از این بارها به کشورهای غربی درباره تسلیح اوکراین و نیز بیتوجهی به نقض حقوق بشر و حملات نیروهای اوکراینی به ساکنین روس تبار در شرق اوکراین هشدار داده بود.
مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین روس نشین هستند. این 2 منطقه در سال 2014 در پی کودتای غربگرایان علیه دولت وقت، خودمختاری خود از دولت مرکزی اوکراین را اعلام کردند.
دولت غرب گرای اوکراین پس از تحولات سال 2014 و برکناری "ویکتور یانوکویچ" رئیس جمهور روس گرای وقت این کشور، تلاش مستمری برای نزدیکی با اروپا و آمریکا و نیز عضویت در نهادهای غربی به ویژه ناتو و اتحادیه اروپا را در پیش گرفته است. در عین حال غربی ها به سرکردگی آمریکا با هدف مهار و محاصره روسیه سیل کمکهای نظامی و تسلیحاتی خود را به سوی اوکراین روانه کرده و ناتو نیز به صورتی فزاینده با برگزازی رزمایش های مشترک و آموزش نظامیان اوکراینی در اوکراین حضور پیدا کرده است.
روسیه در همین زمینه بارها اعلام کرده، اجازه نخواهد داد کشورش از خاک اوکراین تهدید شود.
120