"بلِن فِرناندِز" (1)، نویسنده و تحلیلگر سیاسی در مقاله ای برای پایگاه تحلیلی میدلایست آی نوشته است گرجستان، اسرائیل و امریکا روابطی ویژه دارند.
در این مقاله آمده است: در ماه اوت روزنامه انگلیسی زبان "جورجیا تودی"، چاپ گرجستان تحلیلی منتشر کرد که در آن، گرجستان، «اسرائیلِ قفقاز» خوانده شده بود. آیا اسرائیلِ قفقاز بودن، ارزش در نظر گرفته می شود؟
"گُلدا مئیر" (2)، نخست وزیر سابق اسرائیل گفته بود: «اگر ما مجبور باشیم که بین مرگ با خوشنامی و زندگی با بدنامی یکی را انتخاب کنیم، دومی را بر می گزینیم؛ یعنی بهتر است زنده باشیم و بدنام.»
مقاله روزنامه جورجیا تودی می خواهد به این نتیجه گیری برسد که چشم انداز توسعه روابط دوجانبه گرجستان و امریکا خوب است.
گرجستان «پیشرفت های موفقیت آمیزی» داشته و در مسیری قرار گرفته که به طور ایده آل می تواند عضوی از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بشود. تفلیس همچون اسرائیل رابطه ای ویژه با امریکا دارد و می تواند شریک مورد علاقه اسرائیل باشد.
به عبارت دیگر، کل مفهوم «اسرائیل قفقاز» قطعا برای مقامات تفلیس ارزش توجه دارد.
خدمت در جهت جاه طلبی های امریکا
خدمت درجهت جاه طلبی های امریکا چیزجدیدی نیست. برای لحظه ای به سال 2008 و جنگ پنج روزه بین گرجستان و روسیه موسوم به «جنگ اوستیای جنوبی» برمی گردیم؛ در آن زمان این جنگ با حمله گرجستان به اوستیای جنوبی آغاز شد.
پس از نبردی چند روزه میان استقلالطلبان اوستیای جنوبی و ارتش گرجستان، میان دو طرف آتش بس اعلام شد. پس از اعلام آتشبس، در تاریخ ۷ اوت ۲۰۰۸ نیروهای ارتش گرجستان در یک عملیات غافلگیرانه، شهر "چخینوالی" (3) را تصرف کردند. فردای آن روز روسیه با ادعای دفاع از شهروندان روسی ساکن در اوستیای جنوبی بخشی از نیروهای خود را در مرز با اوستیا مستقر و سپس تانکهای خود را وارد شهر چخینوالی کرد.
"علی ابونعمه" (4) از جنبش «انتفاضه الکترونیک» با اشاره به سرمایه گذاری اسرائیل برای جنگ افروزی درقفقاز نوشته است این رژیم طی سال های گذشته «صدها میلیون دلار» برای مسلح کردن گرجستان هزینه کرده است. به نظر می رسد که دولت گرجستان تلاش کرده است نقش «اسرائیل قفقاز» را ایفا کند یعنی همچون اسرائیل، وفادار به امریکا باشد که در جهت جاه طلبی های واشنگتن در منطقه خدمت می کند.
یکی از این جاه طلبی ها، «طرح ایالات متحده برای محاصره روسیه» است. این در حالی است که افسران سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل موسوم به «شین بِت» آموزش های نظامی و اطلاعاتی لازم را به قفقاز ارائه می دهند. شین بت طی چند دهه، فلسطینی ها را در سرزمین های اشغالی شکنجه و اعدام کرده است. پلیس اسرائیل و شرکت های اسلحه سازی اسرائیلی نیز طی این مدت در قفقاز فعال بوده اند.
اگرچه گرجستان پس از جنگ سال 2008 آتش بس را پذیرفت، اما یک شرکت اسلحه سازی اسرائیلی با پیشینه ای مبهم به نام "البیت سیستمز" (5) در تفلیس پایتخت گرجستان یک کارخانه گشود. اسرائیل و گرجستان با وجود فاصله جغرافیایی به همکاری های بیشتر روی آورده اند.
به عنوان مثال، روزنامه جروزالم پست در دسامبر 2017 نوشت گرجستان و اسرائیل در مناطقی پر تنش و «سخت» قرار گرفته اند. این روزنامه صهیونیستی ادعا کرد روسیه دو استان گرجستان یعنی آبخازیا و اوستیای جنوبی را اشغال کرده است؛ اسرائیل نیز با تهدید مشابهی مواجه است و از جانب مرز سوریه تهدید می شود.
لازم نیست کلمه «اشغالگری» را تشریح کنیم؛ رژیم اسرائیل مصداق کامل این کلمه است. این رژیم ظرف چندین دهه نه تنها سرزمین فلسطین بلکه بخش هایی از خاک سوریه و دیگر کشورهای منطقه را اشغال کرده است.
نفوذ از طریق گردشگری
این مقاله جروزالم پست همچنین به مواردی از بهره برداری مالی اسرائیل در گرجستان از جمله در زمینه هایی مانند فناوری پیشرفته، کشاورزی و امنیت سایبری اشاره کرده است. علاوه بر این، اسرائیل در املاک و مستغلات گرجستان سرمایه گذاری های کلانی کرده است؛ تعداد زیادی از گردشگران اسرائیلی هر ساله از گرجستان دیدن می کنند.
اخیرا سفری به گرجستان داشتم و مشاهده کردم پرچم اسرائیل به وفور در تفلیس دیده می شود؛ با توجه به این واقعیت، «اسرائیلِ قفقاز» به نظر می رسد توصیف کاملا مناسبی برای گرجستان باشد.
"سیگی ورتومن" (6) پژوهشگری که تحقیقاتی در مورد روابط و تبادلات اسرائیل و گرجستان انجام داده در ایمیل های اخیرش به من در مورد روابط «سودآور» اسرائیل و گرجستان نوشته است: هر دو طرف بر اساس نسخه های مذهبی به دنبال «باروری و تکثیر نسل» هستند. از جمله جاه طلبی های صهیونیستی، افزایش جمعیت یهودیان در اسرائیل (فلسطین) است به طوری که اسرائیلی ها اکثریت جمعیتی را در این سرزمین در اختیار داشته باشند. در اسرائیل پدران و مادرانی هستند که می خواهند مرز اسرائیل را تا مرز گرجستان گسترش دهند.
در همین حال، در مقاله ماه اوتِ جروزالم پست به نقل از "پاتا کالانداز" (7) سفیر گرجستان در اسرائیل آمده است یهودیان و گرجی ها 26 قرن سابقه دوستی دارند. وی روابط دو طرف را «قوی» توصیف کرده و گفته است تفلیس و تل آویو شرکایی با راهبردی مشابه هستند. هردوی آنها همچنین متحد امریکا به عنوان ابرقدرتی هستند که مسئول مرگ و ویرانی در عراق، افغانستان و کشورهای دیگر است.
با توجه به روابط ویژه ای که میان امریکا، اسرائیل و گرجستان وجود دارد به نظر می رسد که فرصت های بیشتری برای «زندگی با بدنامی» وجود دارد.
بلن فرناندز نویسنده کتاب «پیام آور امپریالیسم» است و با نشریات بسیاری همکاری می کند.
مترجم: علی مولوی
Belen Fernandez
Golda Meir
Tskhinvali
Ali Abunimah
Elbit Systems
Siggie Vertommen
Paata Kalandadze
منبع:
https://www.middleeasteye.net/columns/georgia-love-israel-1821600881