«هلن کوپر»، «مایکل شر» و «بن هوبارد» در مطلبی در روزنامه «نیویویک تایمز» نوشتند: این حمله بنا بر اتهام وارد شده به دولت سوریه مبنی بر استفاده از سلاح شیمیایی و تاکید «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری امریکا برای آنچه تنبیه دولت اسد خواند، انجام شد.
ترامپ در حالی که هفته گذشته در سخنانی درباره خارج کردن نیروهای امریکایی از سوریه سخن گفته بود، بار دیگر اعلام کرد به جلوگیری از تکرار حملات شیمیایی در سوریه متعهد خواهد ماند.
به گزارش وزارت دفاع امریکا (پنتاگون)، این حمله با استفاده از موشک های کروز مستقر در کشتی و هواپیماهای مجهز انجام شد و در آن سه مرکز مربوط به زرادخانه سلاح های شیمیایی سوریه شامل یک مرکز پژوهش علمی در اطراف دمشق، یک انبار ذخیره سازی شیمیایی در اطراف حمص و یک مرکز فرماندهی هدف حمله قرار گرفت.
در پی این حمله، تلویزیون دولتی سوریه اعلام کرد، پدافندهای هوایی این کشور به طور موثری به این حمله موشکی پاسخ داده اند.
گفته می شود دفاع هوایی ارتش سوریه موفق شده است سیزده فروند از این موشک ها را هدف قرار دهند.
«جیمز دانفورد» رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا در سخنانی مدعی شد اهداف این حمله به گونه ای انتخاب شده اند که در آن خطر احتمالی و اتفاقی برای نیروهای روسیه ای حاضر در سوریه به حداقل برسد.
«جیمز ماتیس» وزیر دفاع امریکا جمعه شب در سخنانی در پنتاگون گفت که این حمله تنها برای یک شب طراحی شده و ادامه نخواهد داشت.
ترامپ نیز در سخنانی از هم پیمانان سوریه خواست، این کشور را برای توقف آنچه وی آن را استفاده از گازهای سمی در این کشور خواست، تحت فشار قرار دهند.
حمله امریکا و هم پیمانان اروپایی آن به سوریه اما بیش از هر چیز، امریکا را به سوی جنگی چندجانبه در سوریه ای سوق داده است که ترامپ هفته پیش سخن از خروج از آن گفته بود.
به نظر می رسد ترامپ با انتخاب گزینه حمله موشکی به سوریه با هدف تنبیه اسد به دلیل آنچه وی آن را «اقدامی وحشیانه» خوانده بود، سعی کرد تا به تعهد خود مبنی بر پایان دادن به حضور نظامی امریکا در سوریه، دستکم در کوتاه مدت پایان دهد.
این حمله، دومین حمله موشکی دولت ترامپ به سوریه در پی متهم شدن دولت این کشور به استفاده از سلاح های شیمیایی بوده است.
اولین حمله موشکی امریکا به سوریه در اوریل سال 2017 انجام شد، که در آن 59 موشک کروز تاماهاک به یک پایگاه هوایی سوریه پرتاب شد. این پایگاه هوایی اما یک روز پس از این حمله فعالیت عادی خود را از سر گرفت.
در این حمله در حالی که فرانسه و بریتانیا در حمله به سوریه به امریکا پیوستند، آلمان از شرکت در این حمله خودداری کرد.
این در حالی است که «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان استفاده از سلاح های شیمیایی در سوریه را محکوم کرده و غیرقابل قبول خوانده بود.
«ترزا می» نخست وزیر بریتانیا اما در سخنانی با تاکید بر محدود بودن اهداف این عملیات، تاکید کرده است که لندن و واشنگتن قصد ندارند بیش از اندازه در جنگ در سوریه درگیر شوند. به گفته مسئولان نظامی بریتانیا، در این حمله چهار فروند جنگنده «تورنادو جیآر» حضور داشتند.
حمله موشکی ترامپ به سوریه همچنین از یک سو حمایت جمهوری خواهان را در پی داشت، و از سوی دیگر اعضای حزب دموکرات بر لزوم کسب اجازه از کنگره برای انجام این حمله تاکید داشتند.
این حمله موشکی در بامداد روز شنبه در حالی انجام شد که قرار بود یک گروه حقیقت یاب از جانب «سازمان منع سلاح های شیمیایی» روز شبه تحقیقات خود را در خصوص استفاده اخیر از سلاح های شیمیایی در دوما آغاز کند.
روز پنج شنبه و در حالی که «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه مدعی وجود شواهدی دال بر استفاده دولت سوریه از سلاح های شیمیایی شده بود، کابینه بریتانیا به «ترزا می» نخست وزیر این کشور اجازه داد برای حمله به سوریه، به امریکا و فرانسه بپیوندد.
به هرحال، واکنش ترامپ به آنچه وی آن را حمله شیمیایی ارتش سوریه در این کشور می خواند، وی را از «باراک اوباما» رئیس جمهوری سابق امریکا که از انجام حمله نظامی به سوریه امتناع کرده بود، متمایز کرد.
اوباما با اینکه استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه را «خط قرمز» خوانده بود، اما هیچگاه اقدام به حمله نظامی به این کشور نکرد.
بنابراین سوال مهمی که اکنون مطرح می شود این است که آیا اقدام نظامی ترامپ ضد بشار اسد، دور نگه داشتن نیروهای نظامی امریکا از یک درگیری دیگر را ممکن می کند یا خیر. 114/111
مترجم: خزائی
بیشتر بخوانید:
سوریه هدف حمله آمریکا و متحدانش قرار گرفت+ تصاویر/ویدئو
وزیر دفاع آمریکا از پایان حملات موشکی به سوریه خبر داد