ایران پرس- گزارش سالانه کنفرانس امنیتی مونیخ حاکی است که عواملی مانند تضعیف توافقنامه های کنترل تسلیحاتی، استقرار تسلیحات بیشتر و تنش ها بر سر تمرین های نظامی، خطر درگیری نظامی ناخواسته میان اروپا و روسیه را افزایش داده است.

طبق این گزارش، هر چند ناتو تاکید دارد که خواستارمسابقه تسلیحاتی جدیدی با روسیه نیست، اما وضعیت جاری ممکن است به وخامت بیشتر اوضاع امنیتی اروپا وسوءتفاهم ها وارزیابی های اشتباه به یک درگیری نظامی ناخواسته منتهی شود.

تصمیم آمریکا برای ارائه تسلیحات مرگبار به اوکراین

این گزارش حاکی است که، مناقشه اوکراین مانع بزرگی را بر سر راه کاهش تنش ها میان غرب وروسیه ایجاد کرده و تصمیم آمریکا برای ارائه تسلیحات مرگبار به اوکراین احتمالا بن بست جاری را وخیم تر می کند.

ازنگاه این گزارش، کشورهای شرق اروپا در تنگنای یک محیط امنیتی رقابتی به سر برده و میان اتحادیه اروپا و ناتو و روسیه گرفتار شده اند.همچنین شانس ناتو برای عضوگیری بیشتر از میان کشورهای شرق اروپا تضعیف شده است.

در سالهای اخیر یعنی ازسال 2014 وآغاز بحران اوکراین روابط روسیه و ناتو روند پر تنشی را طی کرده وهر سال بر تعارض و رویارویی دو طرف در عرصه شرق اروپا افزوده شده است.

ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو

در این راستا «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو به روسیه به عنوان تهدید اصلی علیه ناتو اشاره و بارها روسیه را متهم به پیشروی به سوی شرق اروپا کرده است.

در عین حال وی هر از چند گاهی نیز موضع مسالمت جویانه در قبال مسکو اتخاذ کرده و این گونه وانمود می کند که خواهان تعامل با روسیه به منظور حل و فصل اختلافات کنونی است،اما رویکرد کلی ناتو درباره ماهیت توسعه طلب مسکو کماکان به قوت خود باقی است.

«سرگئی رکدا» Sergey Rekda کارشناس روس معتقد است که مسایل تحریک کننده ای در ناتو مطرح می شود که نشان می دهد این پیمان خیال تنش زدایی با روسیه را ندارد.

البته روسیه نیز بارها تمایل خود به تنش زدایی با ناتو را اعلام کرده و اساسا از سر گیری مذاکرات دو طرف در چارچوب شورای روسیه –ناتو در سال 2016 برهمین مبنا بود، هر چند که به نتیجه ای نرسید.

عملکرد ناتو در دوره پسا جنگ سرد به ویژه در زمینه گسترش به سوی شرق و از سال 2014 به بعد با استقرار بی سابقه نیروها و تجهیزات نظامی در شرق اروپا، بیش از این که اقداماتی در راستای تقویت امنیت و ثبات آفرینی بوده باشد، بیشتر به سوی امنیت زدایی وتنش آفرینی بوده است.

به گفته«ولادیمیرپوزنر» Vladimir Pozner کارشناس سیاسی،رهبران روسیه به توسعه دائمی ناتو به چشم یک تهدید واقعی نگاه می‌کنند.

رویکرد خصمانه ناتو در قبال روسیه

 رویکرد خصمانه ناتو در قبال روسیه و تلاش برای حضور نظامی هر چه بیشتر در حوزه امنیتی روسیه، همواره از دلایل مهم وادارساختن مسکو به افزایش بودجه نظامی و تقویت استقرار و آمادگی نیروها و تجهیزات نظامی از جمله سامانه موشکی اسکندر و برگزاری رزمایش ها در مرزهای غربی این کشور بوده است. می توان گفت که گزارش سالانه کنفرانس امنیتی مونیخ نیز به نحوی غربی ها را مسبب وضعیت نامساعد امنیتی کنونی در اروپا به ویژه در اروپای شرقی می داند.

نویسنده: میرطاهر

136/112

بیشتر بخوانید:

گزارش: تنش روسیه و آمریکا ادامه دارد

افزایش بودجه دفاعی اتحادیه اروپا در سایه تشدید تنش با روسیه / تحلیل

 واکنش روسیه به اقدام تنش آفرین آمریکا در حوزه دیپلماتیک و کنسولی/ تحلیل

نگرانی از وخامت روابط روسیه و امریکا/ تحلیل

ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو